Каузата “Карин дом” - подкрепа за 350 деца с увреждания всяка година

26.10.2024 16:21 Христо Николов
Теодора Бакърджиева - изпълнителен директор на Българския дарителски форум (вляво), връчи наградата на изпълнителната директорка на "Карин дом" Антоанета Иванова.
“Карин дом” се помещава вече в нова сграда във Варна.

Фирми сами търсят фондацията, за да предложат  сътрудничество 

"Карин дом" се помещава вече в нова сграда във Варна

Когато в началото на 90-те години на миналия век потомственият български дипломат Иван Станчов стана за кратко посланик на България във Великобритания в правителството на Филип Димитров, а после и външен министър в служебното правителство на Ренета Инджова, в българския печат мимоходом се споменаваше добро дело – с негови средства е създадена една от първите български фондации. Тя бе кръстена “Карин дом” на името на негова племенница, родила се с церебрална парализа. 

“Карин дом” получи награда за социално предприемачество в конкурса “Големите малки” на “24 часа”. Призът бе връчен от Теодора Бакърджиева - изпълнителен директор на Българския дарителски форум.

Някои правят грешката да си мислят, че социалното предприемачество е лесен бизнес, но не е така. Ние знаем, че успешността не се измерва в отделни предоставени ресурси, а в системната подкрепа на една идея, която носи енергия, страст и дава нужната помощ, каза Бакърджиева.

Фондацията е на 30 години и е подкрепила хиляди деца. Преди 16 години, когато ми се роди син с увреждания, имах собствен бизнес и заради грижите за него се наложи да го спра. Нашето общество не беше готово да приеме, че тези майки могат да работят. Щастлива съм, че днес мога да бъда управител на фондацията, която дава възможност за такива майки да работят при нас и им осигурява заетост, заяви основателката и изпълнителен директор на “Карин дом” Антоанета Иванова.

Доскоро “Карин дом” се намираше в наследствената къща на рода Станчови в Морската градина във Варна, но отскоро

обитава модерна специално построена сграда

в центъра на морската ни столица. Фондацията помага годишно на около 350 деца с различни заболявания да се интегрират социално в обществото. Но не само това – помага и на техните семейства да се справят с предизвикателствата при отглеждането на деца със специални нужди.

Имаме специални обучения за педагозите и специалистите в детски градини и училищата за адаптирането на тези деца в учебния процес и успяваме годишно да помогнем на около 1200 професионалисти, разказва Антоанета Иванова. 

Една четвърт от финансирането идва от държавни или общински дейности, които обхващат предимно ранна интервенция на деца със заболявания. Тези средства са достатъчни за около 40 деца годишно в програмата “Ранна интервенция” и за около 60 в Центъра за рехабилитация и социална интеграция. 

Ние работим с много повече деца, непрекъснато кандидатстваме по различни програми, активно търсим дарители, от които осигуряваме останалата част от средствата, казва Иванова. 

В “Карин дом” работят и майки на деца с увреждания, които изработват предмети и ги продават в техния онлайн магазин - сувенири, образователни игри и материали, декорации, бижута. Фондацията има и издателска дейност. 

“Карин дом” предоставя разнообразни услуги за децата  с помощта на кинезитерапевти, рехабилитатори, логопеди, психолози, специални педагози, социални работници и педиатри. Работят с деца с физически, умствени и множествени увреждания, с нарушения от аутистичния спектър, с поведенчески проблеми, с обучителни трудности.

“Карин дом” работи в тясна връзка с родителите, като ги включва в терапията на децата, но и в други дейности с цел да се чувстват по-самостоятелни, независими и приобщени. Така те имат възможността да придобиват нови знания и умения, което

допринася за тяхната увереност

и конкурентоспособност на пазара на труда. Иванова е майка на дете с увреждане, което навремето е било на терапия в “Карин дом”. Впоследствие е починало, но тя самата е решена на всяка цена да помогне на други такива родители. 

През годините не спираме да работим и за повишаване на корпоративната социална отговорност на бизнеса. В резултат на тези усилия и постоянство вече имаме много партньори от корпоративната сфера, които вярват в мисията ни и подкрепят дейността на социалното ни предприятие, като представят продуктите ни сред свои служители и партньори, канят ни на базари и в други дейности. Това ни подсказва, че сме на прав път, убедена е Антоанета Иванова. 

Други от От страната и света

Какво да правим, когато ще строим или ремонтираме

Камарата на строителите в България създаде 74-странична пътна карта с подробни съвети как да осъществим една инвестиционна идея Когато сме собственици на урегулиран поземлен имот

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци, съобщи БТА, позовавайки се на говорителя на Областната дирекция на МВР в Смолян Елена Стоилова. Огънят е обхванал първият етаж на дома

Двама загинаха при тежка катастрофа в Плевенско

Двама души са загинали при тежка катастрофа на път в района на плевенското село Гривица. Това съобщи пред БТА говорителят на Областната дирекция на МВР в Плевен старши експерт Мариана Цветкова

Иван Делчев: Складовете за пиротехника в Елин Пелин са нямали разрешение за ползване

Складовете в Елин Пелин, в които избухна експлозия и отне живота на трима души, са нямали разрешение за ползване. Това обяви пред NOVA NEWS следователят от Националната следствена служба

Ускорение за санирането – за месец договорите се увеличават многократно

Вече са обявени близо 30 обществени поръчки, но трябва да са общо 756, за да приключи програмата успешно до юни 2026 г. В навечерието на професионалния празник на строителите - 26 октомври

>