Нургюл Салимова си имала ритуал - звъняла на мама преди всяка партия

26.10.2024 14:52 Велизар Маджаров

Още като много малка с настоящата шахматна кралица Нургюл Салимова имало любопитна случка. Разказва я бащата Илхан Салимов Ибрямов.

"Беше месеци след като Нургюл се научи да играе шах покрай мен и особено дядо си  Салим Салимов, който наистина е голям майстор, но самоук.

На 4 годинки вече беше наясно с фигурите, как се местят, изобщо какви са правилата. Заведох я на един турнир. Гледам, позицията отлична, може да вземе дамата на съперничката си. Не го направи!

Запитах я защо? Отговорът беше типично по детински, защото не можех да се протегна дотам. Тогава дадох съвет, да обиколи шахматната дъска  и да стигне до дамата. Послуша ме и на няколко пъти в бъдеще успя", спомня си бащата Илхан Салимов.

Първата дума, която Нургюл произнесла, била "мама", после и "тати". Проходила на 14 месеца, смело и от раз.

Не създавала никакви трудности при отглеждането си.

"Беше кротка и послушна. Като всяко момиченце си играеше с кукли, имаше и плюшени играчки. Много обичаше да гледа по телевизията анимационни филмчета", разкрива бащата Илхан и връща лентата за началото на  увлечението на Нургюл по шахмата.

"Още нямаше 4 годинки. Имахме дървен шах вкъщи, който още си пазим като реликва. Играехме помежду си - аз, брат ми и дядо . Тя започна да се заглежда, личеше си, че и е интересно. Така дядо Салим започна да я учи. Бързо усвояваше. Личеше си как попива всичко, светеха очичките. Любов от пръв поглед. Не сме имали болни амбиции да става шампионка, но тя сама избра пътя си", признава Илхан Салимов.

Откровен е, че след като навършила 10 години, Нургюл не познавала вкуса на загубата от своите първи учители - баща си и дядо си.

На 5 годинки купили колело, но така и не го заобикнала. Предпочитала си нейния шах. Затова купили нов.

Другият спорт, който предпочитала бил тенисът на маса.

"Играехме редовно в свободното време, а то беше кът. Ходеше и на детска градина, но учителките разрешаваха да отсъства заради  честите състезания", спомня си Илхан и разкрива, че като дете и досега любимите и манджи са приготвените от мама Гюлзаз.
Номер едно били пилешки дробчета, пилешки крилца и баница със сирене или спанак. Обичала и кока-кола, но като пораснала, я изхвърлила от менюто си.
Запознанството на Нургюл с бъдещия й личен треньор Живко Жеков става в Силистра.

Там тя участва на турнир за деца. Тя нямала и 5 годинки, другите били на по 7-8. Води я дядо . Мъничето от село Крепча, Търговищко, се представя блестящо.

"Тогава това дете ме впечатли. Личеше си, че има хляб в нея. Не се колебах, поговорих с дядото Салим Салимов и го убедих да я взема в моя  клуб "Бургас 64". Съгласи се. Започнахме интензивни тренировки по скайп. С часове се занимавахме. Тя си живееше при родителите на село, аз в Бургас.

Съвместната ни работа бързо даде резултати. Беше на 5 години и 9 месеца, а стана шампионка на България във възрастовата група до 8 години.

Първенството беше в Слънчев бряг. Буквално ги разби със стопроцентова успеваемост -  6 победи от 6 партии. Като че ли този успех допълнително я  мотивира. Е, вярно е, имало е случаи, макар и редки, да я помързи да тренира, но това е нормално, става дума за дете", върна лентата в годините назад  откривателят на шампионката Живко Жеков.
Той също е запазил любопитни спомени от съвместната им работа.

"Нургюл имаше интересен ритуал. Преди всяка партия звънеше по телефона на майка си Гюлзаз.

Тя и бащата Илхан и дядото Салим се редуваха да я придружават на турнирите в детските години.
По време на партия редовно се озърташе в залата, за да се увери, че са около нея. Това явно даваше повече кураж и енергия да печели срещу съперничките си", спомня си личният треньор на втората на световната купа за жени през 2023 година и европейска шампионка с българския национален отбор също през 2023 г.

"Тя беше изключително суеверна по отношение на дрехите, с които е облечена. Носеше едни розови летни чехлички. Беше си втълпила, че те носят успех.
Искаше с тях да играе и на турнири през зимата", спомня си Живко Жеков.

На отборно първенство за деца до 10 години била в тима на момчетата. Тя на 9. Загубила една партия, разстроила се, максимално се притеснила.

"Направиха ми впечатление думите, с които се обърна към мен: Вие сега да не ме оставите?", разкрива Живко Жеков, който  продължава и до ден днешен да дава съвети и помага при анализите на отделни партии.

Сега порасналата шахматна кралица е студентка задочничка втори курс в Стопанската академия в Свищов. Продължава да гони целите си, а те са все по-нагоре и по-нагоре в шахматната игра!

Възходът на момичето от село Крепча

Макар, че е едва на 21 години, момичето от село Крепча разполага с богата визитка, белязана от много успехи  и непрестанен възход.

Нургюл Салимова започва да мести фигурите още на 4 годинки, та чак досега.

Рекордните 10 пъти е шампионка на България в различните възрастови групи.

През 2011 година в Албена става европейска шампионка за момичета под 8 години.

В Порто Карас през 2015-а печели световната титла за момичета до 12 години, както и юношеското  първенство за същата възраст на Европейския съюз.

Печели първенството на България за жени през 2017 г. По-късно - през 2019 г., вече е водачка в световната ранглиста за девойки до 16 години.

Салимова завърши на второ място за световната купа при жените през миналата година.

Това постижение и европейската титла с отбора на България при жените, както и златният медал заради най-добрия  резултат на втора дъска, са върхът в кариерата на международния гросмайстор досега.

Други от От страната и света

Иван Делчев: Складовете за пиротехника в Елин Пелин са нямали разрешение за ползване

Складовете в Елин Пелин, в които избухна експлозия и отне живота на трима души, са нямали разрешение за ползване. Това обяви пред NOVA NEWS следователят от Националната следствена служба

Ускорение за санирането – за месец договорите се увеличават многократно

Вече са обявени близо 30 обществени поръчки, но трябва да са общо 756, за да приключи програмата успешно до юни 2026 г. В навечерието на професионалния празник на строителите - 26 октомври

Евродепутати пак призоваха да се отмени местенето на стрелките зиме и лете

Група депутати в Европейския парламент призова в писмо председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен смяната на лятно и зимно часово време да бъде премахната, предаде БТА

Здравка Евтимова: С опита разбрахме, че размисълът води до горчивина

С опита разбрахме, че размисълът води до горчивина. Това заяви писателката Здравка Евтимова. Тя цитира думите на гръцкия историк Тукидид, който е казал, че невежите имат склонност към смелост

Нидерландски пилоти кацнаха принудително преди век край Огняново, прибраха ги в селска къща

С каруца докарали нов двигател за самолета от Пазарджик до мястото на аварията Издирват наследниците на летците, откриха паметна плоча в селото На 3 октомври 1924 г

>