С проект за 3,17 млн.лв. модернизират основно училище в Павликени

26.10.2024 12:30 Дима Максимова
Положиха първата плоча от топлоизолацията на основното училище в Павликени. Снимка: Община Павликени

Проект за модернизация на образователната инфраструктура и внедряване на мерки за енергийна ефективност започна в ОУ „Св. Климент Охридски" в град Павликени.
Първото парче от изолацията на сградата поставиха кметът инж. Емануил Манолов, заедно с директора на училището Рени Велкова и представителя на строителната фирма Никола Младенов, съобщиха от общината.
„С началото на мащабните ремонтни дейности ние правим решителна стъпка към осигуряването на съвременна, безопасна и вдъхновяваща учебна среда за всички бъдещи поколения. Нашата цел винаги е била да дадем най-доброто за децата на Павликени, и с този проект показваме, че сме решени да постигнем това", каза кметът инж. Манолов.
Инвестицията е финансирана по Националния план за възстановяване и устойчивост. Размерът на инвестицията е 3 165 396 лева с ДДС.
Целта на инвестицията в ОУ "Св. Климент Охридски" - Павликени е създаване на съвременна материална база с условия за равен достъп до образование, която съдейства за повишаване мотивацията за учене, самоподготовка и подобряване на образователните резултати на учениците.
Проектът включва модерно обзавеждане и архитектура на учебните пространства, която да повиши интереса и постиженията на учениците към природните науки, да развие техните компетентности, творчество и иновации, да ги насочи към перспективни технологични професии.
Предстои обособяването на три STEM кабинета в училището.
Кабинетът по биология и хранилището към него на първия етаж ще бъдат трансформирани в Лаборатория по природни науки.
Кабинетът по физика на втория етаж ще бъде преустроен в кабинет по математика, физика и астрономия. Кабинетът по химия на третия етаж ще е третия STEM кабинет по природни науки (биология и здравно образование).
 Прилежащите до трите кабинета фоайета ще бъдат обособени в зони за свободното време. На втория етаж помещението между хранилището и санитарните възли ще се обособи в зона за усамотяване на учениците с кътове със зеленина. В коридорите ще се оформят кътове за комуникация и отдих с нови пейки.
Във физкултурния салон и фитнеса ще бъде подменена настилката на пода.
Модернизацията на ОУ „Св. Кл. Охридски" включва енергоспестяващи мерки: топлоизолиране на стени, покриви и надземните части на отопляем и неотопляем сутерен, препроектиране и подмяна на отоплителната и осветителна инсталации, изграждане на фотоволтаична инсталация за собствено потребление.
Сградата ще постигне клас на потребление на първична енергия „В".
Ще бъде изградена достъпна архитектурна среда, осигуряваща нуждите на хората със специални потребности. За основната сграда и физкултурния салон са предвидени механични платформи.
Протойерей Димитър отслужи водосвет за здраве и за благословение на обекта.

Други от От страната и света

Завист, удари от властта, “фили” и “фоби” - как големите ни таланти бягат и умират в чужбина

На държавни разноски са препогребани Константин Величков, Пенчо Славейков, Петко Тодоров и Димчо Дебелянов Константин Величков, Пенчо Славейков, Петко Тодоров и Димчо Дебелянов умират в чужбина и

Димитър Манолов: Максималният осигурителен доход у нас трябва да е 11-12 хил. лв.

Отдавна няма огромна разлика между цените на еднакви продукти у нас и в останалите европейски държави. Това заяви пред NOVA NEWS президентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов

Издигнаха паметник на Даниела Йорданова - една от жертвите на наводнението в Царево

Издигнаха паметник на д-р Даниела Йорданова. Тя е една от четирите жертви на опустошителното водно бедствие в Царево в началото на септември миналата година

Каузата “Карин дом” - подкрепа за 350 деца с увреждания всяка година

Фирми сами търсят фондацията, за да предложат  сътрудничество  "Карин дом" се помещава вече в нова сграда във Варна Когато в началото на 90-те години на миналия век потомственият български дипломат

Конфискуваха над 100 000 китайски „маркови“ химикалки

109 828 химикалки с лого на световноизвестна марка задържаха митническите служители от ТД „Митница – Варна" за нарушени права върху интелектуалната собственост

>