Асен Асенов: С нови технологии гарантираме качеството на стоките в резерва

26.10.2024 11:12 Самуил Огнянов
АСЕН АСЕНОВ

Съхраняваме част от горивата в Италия, Нидерландия, Германия, Словения, Унгария и Гърция, отскоро и в Румъния, казва председателят на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси"

- Г-н Асенов, преди месец поехте официално поста на председател на Държавния резерв. Това предизвикателство ли е или познавате добре спецификите на работата?

- Работата в агенцията е предизвикателство за мен вече над 25 години. Започнах от най–ниското стъпало през 1999 година, преминах последователно през всички длъжности в специализираната дирекция и това ми дава опита и необходимата сигурност. След новото назначение , а и като и.д. председател над 2 години преди това, знам каква е отговорността .

- Планирате ли промени в дейността на агенцията, има ли нужда от реформи?

- Основната дейност на агенцията е подпомагане на населението и икономиката на страната. Необходими са промени в начина на изпълнение на тези задачи, за да бъдем максимално ефективни. Агенцията следи какви са реалните потребности на хората и се адаптира към тях. Като пример мога да дам бързата ни реакция при пандемията, когато натрупахме запас от предпазни маски, и при избухването на войната в Украйна със запасите от препарати за радиационна защита.

В последните години сме проактивни, като по наша инициатива се проведоха редица срещи с областни управители и други представители на местната власт с цел запознаването им с дейността на агенцията и резултатът не закъсня – от 2020 г. до сега сме предоставили помощ на десетки общини, области и населени места като сме били до хората в тези трудни за тях моменти.

- Необходимо ли е по-ефективно управление на резерва?

- Иновациите бързо настъпват във всяка сфера от живота и ни дават възможност за по-ефективно управление. Възползвайки се от това, ние сме в процес на въвеждане на различни нови технологии при приемането, предаването и съхранението на материали като горива, зърно и други. Наша основна задача е да поддържаме наличните материали с най-високо качество и иновациите ни позволяват да сме изключително прецизни в това. В петролните бази се инсталират нивомерни системи, позволяващи отчитането в реално време на количествата горива, тяхната плътност и температура. Автоматизирани са процесите по приемане и предаване, поставят се модерни пожарозащитни системи. В зърнобазите се изграждат автоматични разтоварища, модерни системи за вентилация, системи за термоконтрол, както и съвременни апарати за анализ на качествените показатели на зърното.

- Имате ли проблем с намирането на хора? Неотдавна заявихте, че резервът е актрактивно място за работа.

- В агенцията работят дългогодишни служители, експерти в своите области. Стремежът ни е да привличаме хора с идеи и хъс за работа, но след извършен анализ и съпоставка на средната работна заплата на служителите спрямо останалите държавни администрации са констатирани изоставащи възнаграждения. Към момента, дори и след направените съкращения, при нас има 59 незаети щатни бройки. Това са напуснали служители, които са преминали обучения и са натрупали специализирани знания и опит, но въпреки желанието си за работа при нас, полученото заплащане не е конкурентно с ръста на заплатите в сродни институции.

На фона на това се оказва, че атрактивно е личното удовлетворение от това, че дейността ни е в помощ на хората, както и трупането на знания и опит в един наистина сплотен екип.

- Зачестилите военни конфликти в света дават ли отражение на вашата работа и пред какви предизвикателства ви изправят?

- Случващото се по света няма как да не е във фокуса на вниманието ни, както и на всички отговорни институции в страната. Предвид функцията на агенцията нашата готовност за реакция е непрекъснато на най-високо ниво, защото трябва да сме в помощ на обществото както при кризи от военен характер, така и при засушавания, наводнения, земетресения, аварии и други.

- Възможно ли е Държавният резерв да си сътрудничи с други институции и организации тук и в чужбина?

- Като страна член на Европейския съюз от години си сътрудничим с другите държави от общността, най-вече по Закона за запасите от нефт и нефтопродукти. Постигнат е значим напредък в това отношение и България съхранява част от запасите за извънредни ситуации на територията на Италия, Нидерландия, Германия, Словения, Унгария и Гърция. След няколко проведени срещи и с румънското енергийно министерство, през май 2023 г.. успяхме да договорим и съхранение на запаси в близост до границата с България, което ще гарантира бързото им транспортиране в страната в случай на необходимост.

Изключително добро и ползотворно е и сътрудничеството ни с институциите в страната. Пример за това е Съветът за държавните резерви и военновременните запаси, който контролира дейността на агенцията и е съставен от заместник министри на министерства, имащи отношение към нашата дейност.

От особена важност са добре координираните действия и работа в екип между институциите, пример за това е проведеното в началото на месеца съвместно с регионалната пожарна служба във Велико Търново учение в база на агенцията. Сега се подготвя такова обучение и в Пловдив.

- Използвате ли опита на други държави при стратегията за управление на резерва?

- Агенцията изпълнява приетата от правителството стратегия по отношение на националната сигурност и защитата на населението, ние сме част от целия механизъм от институции с такива функции. Поради това е трудно да бъдат ползвани и прилагани чужди стратегии.

В много добра комуникация сме обаче с еквивалентните на нашето ведомство организации в другите страни и обменяме опит и добри практики, най–вече с цел повишаване на ефективността и реакцията при справянето с последиците от зачестилите, за съжаление, бедствия.

Други от От страната и света

Конфискуваха над 100 000 китайски „маркови“ химикалки

109 828 химикалки с лого на световноизвестна марка задържаха митническите служители от ТД „Митница – Варна" за нарушени права върху интелектуалната собственост

Нургюл Салимова си имала ритуал - звъняла на мама преди всяка партия

Още като много малка с настоящата шахматна кралица Нургюл Салимова имало любопитна случка. Разказва я бащата Илхан Салимов Ибрямов. "Беше месеци след като Нургюл се научи да играе шах покрай мен и

Задържаха мъж и жена за притежание на наркотици в Шумен

Мъж и жена са задържани за притежание на наркотици от криминалисти от Областната дирекция на МВР в Шумен, съобщиха от пресцентъра на полицията. В хода на специализирана полицейска операция за

Карадимов: Служебният кабинет предприе безпрецедентни мерки за прозрачността и сигурността на вота утре

Ангажиментите на правителството за материално-техническото обезпечаване на парламентарните избори утре се изпълняват публично, прозрачно и в срок. Служебният кабинет е в постоянен диалог с

Катастрофа на бул. "Ботевградско шосе" в София

Два автомобили са участвали катастрофа на столичния бул. "Ботевградско шосе". Това съобщиха очевидци в групата "Катастрофи в София" във Facebook. Инцидентът е станал в района между магазин за играчки

>