Русия предлага създаване на паралелна финансова система

25.10.2024 22:34
ВЛАДИМИР ПУТИН

Русия е представила предложения за унифицирана депозитарна и клирингова система за страните от БРИКС, тъй като се стреми да убеди страните членки на организацията да задълбочат финансовото сътрудничество без намесата на Запада, съобщава агенция Блумбърг.

Русия се аргументирала за интегрирането на депозитарите на държавите-членки под така наречения чадър BRICS Clear по време срещата на върха тази седмица в Казан, според източник, пожелал анонимност, тъй като въпросът не е публичен, който е видял документа. Целта би била да се осигурят непрекъснати трансгранични транзакции с ценни книжа като алтернатива на системите Euroclear и Clearstream, посочи източникът на Блумбърг.

Президентът Владимир Путин е домакин на първата среща на върха, откакто през януари БРИКС се разшири до девет членки, като Обединените арабски емирства, Иран, Египет и Етиопия се присъединиха в организацията към Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Вчера той каза, че развитието на групата показва, че се появява "многополюсен свят" в предизвикателство към съществуващия доминиран от САЩ глобален ред.

Руското финансово министерство не отговори веднага на искане за коментар за направеното предложение, посочва Блумбърг, цитирано от БНР.

Въпреки че предложнеието е технически осъществимо, няма признаци, че повечето членове на БРИКС извън санкционираните Русия и Иран се интересуват от присъединяване към общ депозитар, заяви Олег Вюгин, бивш висш служител на Руската централна банка.

"Повечето страни от БРИКС имат големи икономически връзки със западния свят", каза той и добави, че те няма да искат да се отделят от него.

Русия има ясен интерес да развие алтернативни финансови структури, за да заобиколи безпрецедентните санкции, наложени от САЩ и техните съюзници от Групата на седемте, след като Путин нареди пълномащабно военно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Най-големите ѝ банки бяха отрязани от международната платежна система SWIFT, а руските сметки в международните депозитари бяха замразени. Само депозитарът Euroclear притежава около 173 милиарда евро, свързани със санкционирани руски активи, включително обездвижени активи на нейната централна банка.

Руските фирми също така са изправени пред нарастващи трудности с трансграничните плащания за внос и износ, включително с Китай, Индия и Турция, тъй като чуждестранните банки стават все по-предпазливи по отношение на риска от вторични санкции от страна на САЩ. Това мотивира Кремъл да настоява за алтернативна платежна система в рамките на БРИКС, базирана на национални валути.

Въпреки че Русия все още не е разкрила подробно как ще работи BRICS Clear, министърът на финансите Антон Силуанов каза в интервю за руската телевизия RBC преди срещата на върха, че този депозитар ще се основава на технологията на разпределения регистър.

Алтернативните платежни системи "може да не осигурят очаквания имунитет срещу санкции.Тъй като САЩ – и все повече Обединеното кралство и ЕС – разработват санкции и механизми за контрол на износа, които имат извънтериториален обхват, западните санкции все още могат да окажат влияние", посочи обаче Том Кийтинг, директор на Центъра за финанси и сигурност към Royal United Services Institute в Лондон.

Длъжностни лица от централните банки на държавите от БРИКС планират следващия път да обсъдят унифицираната платежна система през декември, според запознат с въпроса източник на Блумбърг.

Въпреки че процесът е предизвикателен и бавен, тъй като отделните страни имат различни технологични протоколи и протоколи за сигурност, както и закони и финансови разпоредби, частично интегрирана платежна система е възможност и може да увеличи търговията между членовете на БРИКС с 5 до 7%, посочи още той.

Други от От страната и света

С краден “Рейндж Роувър” Хастара опита да отмъкне още един, но при гонката блъсна полицай и помете буса на Цеца Величкович (Обзор)

Асен Колев плячкосва джипове от луксозната марка, както и “Тесла”  Лежа в затвора, но не се превъзпита   Легендарният автокрадец Асен Колев-Хастара е бил зад волана на крадения джип

Банките пълни с пари и все така не вдигат лихви по заеми

Натрупаните в банките депозити за 134,038 млрд. лв. се оказват повече от достатъчни, за да не се вдигат лихви по кредити. През миналия месец средният процент по заемите за потребление в левове дори е

Кристалина Георгиева: Паричната политика трябва да продължава да бъде добре комуникирана

Паричната политика трябва да продължава да бъде добре комуникирана. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на брифинг за медиите на

Абу Даби стъпи в Европа със сделка за 2,15 млрд. евро - взе 50% от Yettel (Обзор)

Продажбата приключи, след като бяха дадени всички регулаторни одобрения Чешката инвестиционна група PPF Group финализира продажбата на 50% от телекомуникационния си бизнес в България, Унгария

Осъдиха служителите, нападнали екипа на Валя Ахчиева в болницата в Дупница

Районният съд в Дупница признава подсъдимите К. Х. - служител в болнично заведение в Дупница и И. П.,  за виновни в това, че на 7 юни 2023 г., в коридора и  пред болничното заведение в Дупница

>