Юлиан Вергов учи немски заради филма “Клас '90”, а Любо Нейков е Гюлето – държи хотел и събира съучениците си

25.10.2024 22:48
Снимки: "Мирамар филм"
Част от актьорите в сцена от филма Снимки: "Мирамар филм"
Сцена от филма "Клас '90" Снимки: "Мирамар филм"
Любо Нейков е Гюлето – държи хотел и събира съучениците си Снимки: "Мирамар филм"
Снимки: "Мирамар филм"
На снимачната площадка
Сцена от снимачния процес миналата година
Параскева Джукелова е успешна журналистка в "Клас '90"

Стефка Янорова е учителка по френски, а

Параскева Джукелова – успешна

журналистка

Съученици, дипломирани от гимназията през 1990 г., празнуват годишнина от завършването си в малък уютен хотел в планината. Всички очакват купон, на който да си спомнят младостта, но за много от тях събирането се превръща в кошмар.

Така започва комедийната драма “Клас '90”, а сюжетът се заплита, когато героите започват да се карат за стари проблеми, незабравени любовни драми и тайни. 

Във филма няма главни роли. Всички заедно се събират в хотела на Гюлето, който е изигран от Любомир Нейков, и съпругата му Стефка - в ролята влиза Людмила Митева. Двамата са двойка още от гимназията, като заради ковид пандемията не успяват да се справят финансово с грижите за хотела. Затова решават да поканят и бивш съученик, който е станал министър, за да може да им помогне. В ролята влиза Робърт Янакиев. 

Специално за срещата се връща от Германия героят на Юлиан Вергов, който работи в IT компания. Само че води и приятелката си - в нейната роля влиза германската актриса Катрин Йене. За да изпълнят диалога между двамата, Йене помага на Вергов с немския език.

“Тя наистина е германка и диалогът с нея е на немски и се наложи да репетираме. Има и един

жалък опит за свирене на китара, за което също

трябваше да репетирам доста дълго време

За първи път свиря на китара, не ми се удава, но ще го излъчат така, както съм го изсвирил и изпял”, разказа Вергов на снимачната площадка миналата година. 

В сбирката на класа се присъединяват още Параскева Джукелова, която играе успешен журналист, Стефан Денолюбов – популярен актьор, а героините на Биляна Петринска, Надя Конакчиева и Албена Атанасова са с различни професии. Всички те много обичат и класната си - учителката по френски, изиграна от Стефка Янорова.

Лентата е дебютна за режисьора Бойко Боянов, който написва сценария заедно с режисьора Станислав Тодоров - Роги - известен със сериалите “Тя и той”, “Столичани в повече”, “Мен не ме мислете”, “Откраднат живот”, както и филмите “Дъвка за балончета” и “Само един живот”. 

Двамата разказват за своето поколение, преплитат истории, които често черпят от реалността. Филмът говори за това как едни млади хора, попарени от системата, са навлезли в новата идея за света. Зрителят разбира какъв път е извървял всеки един от персонажите в сянката на Държавна сигурност.

“Съчинявахме героите, стъпвайки на нашите

спомени

и описвайки неща, на които сме свидетели, ползвайки целия си жизнен опит. Всичко е измислено, но преживяно от нас, тоест има едно смесване на реалност и фикция”, разказа Бойко Боянов по време на фестивала “Златна роза” във Варна, където филмът имаше своята първа премиера. 

“Клас '90”, продуциран от “Мирамар филм”, ще тръгне по кината от 24 януари. Оператор е Мартин Балкански, музиката е на Румен Бояджиев-син. 

Други от Възход и падение

“Тревожност”, или какво бъгва българина?

Психоаналитикът д-р Огнян Димов и детско-юношеският психолог Иван Игов подсказват от практиката си дълбоките проблеми на съвременния човек в сериала на режисьора Илиян Джевелеков Следродилната

Има ли мъж до себе си Памела Андерсън?

Актрисата Памела Андерсън отново повдигна темата за любовта в интервю за предаването на Дрю Баримор. Тя отговори на един от най-често задаваните й въпроси, а именно - дали е обвързана

Анна Кендрик: Имах 7-годишна връзка с насилник

Актрисата Анна Кендрик призна, че е имала 7-годишна връзка с насилник. В интервю за популярен подкаст тя сподели: "Започнах да усещам, че нещо не е наред

За първи път Зала 1 на НДК е напълно разпродадена за награждаването за най-добър филм на "Синелибри"

За първи път Зала 1 на НДК е разпродадена до последното място за тазвечерното награждаване в конкурса на "Синелибри" за най-добър пълнометражен игрален филм

75-годишният Ози Озбърн: Върнах се отново към употребата на наркотици

Ози Озбърн призна, че се е върнал към старите си навици, по-конкретно към употребата на канабис. В интервю за популярен подкаст 75-годишният фронтмен на метъл групата Black Sabbath сподели

>