Банките пълни с пари и все така не вдигат лихви по заеми

25.10.2024 22:30

Натрупаните в банките депозити за 134,038 млрд. лв. се оказват повече от достатъчни, за да не се вдигат лихви по кредити.

През миналия месец средният процент по заемите за потребление в левове дори е намалял до 9,05%, показват данните на БНБ, обявени в петък. Все пак на годишна база има незабележим ръст от 0,47 на сто. Годишният процент на разходите расте също минимално до 9,79%.

При жилищните кредити в левове средният лихвен процент се вдига едва с 0,01% до 2,53, а годишният процент на разходите е 2,82%.

По данни на банковата статистика средният лихвен процент по другите кредити в левове се повишава за месец с 0,16 на сто до 4,06%, а на годишна база има спад с 0,18%.

Средната годишна лихва по нови срочни депозити в левове на домакинствата се покачва минимално до 1,02% през септември. На годишна база увеличението е 0,40 на сто. При нови влогове в евро има по-чувствително вдигане и стига 1,77%.

От началото на този месец БНБ въведе нови изисквания за заеми за жилище - банките не може да отпускат повече от 85% от стойността на купувания имот, а съотношението между размера на вноската и месечния доход не трябва да надвишава 50%. Третото условие е кредитът да не е със срок над 30 години.

Целта на тези мерки е не да затруднят кредита, който е важен фактор за икономическата активност в страната, а да създадат надеждна рамка за надзор и управление на потенциалните рискове в банковата система, коментира управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за БТА. По думите му с тези мерки централната банка е активирала пълния набор от инструменти, с които разполага.

Радев коментира още, че за да изпълни критерия за инфлацията, която още не сме покрили, за да въведем еврото, е нужна разумна макроикономическа политика.

Елемент от нея било спешно дисциплиниране на бюджета и рамката му за следващата година щяла да е индикатор дали вървим в правилната посока. Хлабав бюджет с хронични дефицити - това означава милиарди, които бизнесът и домакинствата ще трябва да платят.

Управителят на БНБ коментира още, че отлагане на приемането на еврото може да доведе до понижаване на кредитния рейтинг на страната и влошаване на условията за финансиране на българската икономика. И уточнява, че България има подкрепа от другите централни банка за влизане в еврозоната. Напомня, че ние сме единствената страна, която е член на Европейския банков съюз, без да е член на еврозоната.

Според Радев ръст на икономиката от над 2% за тази година ще е положително развитие. Той допълва, че се открояват две тенденции в Европа, които дават отражение и у нас. Едната е положителна по отношение на намаляващата инфлация, а отрицателната е продължаващата липса на фискална дисциплина, която увеличава дълговото бреме.

Други от От страната и света

С краден “Рейндж Роувър” Хастара опита да отмъкне още един, но при гонката блъсна полицай и помете буса на Цеца Величкович (Обзор)

Асен Колев плячкосва джипове от луксозната марка, както и “Тесла”  Лежа в затвора, но не се превъзпита   Легендарният автокрадец Асен Колев-Хастара е бил зад волана на крадения джип

Русия предлага създаване на паралелна финансова система

Русия е представила предложения за унифицирана депозитарна и клирингова система за страните от БРИКС, тъй като се стреми да убеди страните членки на организацията да задълбочат финансовото

Кристалина Георгиева: Паричната политика трябва да продължава да бъде добре комуникирана

Паричната политика трябва да продължава да бъде добре комуникирана. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на брифинг за медиите на

Абу Даби стъпи в Европа със сделка за 2,15 млрд. евро - взе 50% от Yettel (Обзор)

Продажбата приключи, след като бяха дадени всички регулаторни одобрения Чешката инвестиционна група PPF Group финализира продажбата на 50% от телекомуникационния си бизнес в България, Унгария

Осъдиха служителите, нападнали екипа на Валя Ахчиева в болницата в Дупница

Районният съд в Дупница признава подсъдимите К. Х. - служител в болнично заведение в Дупница и И. П.,  за виновни в това, че на 7 юни 2023 г., в коридора и  пред болничното заведение в Дупница

>