Абу Даби стъпи в Европа със сделка за 2,15 млрд. евро - взе 50% от Yettel (Обзор)

25.10.2024 22:00
PPF и Emirates Telecommunications Group Company от ОАЕ ще управляват заедно..

Продажбата приключи, след като бяха дадени всички регулаторни одобрения

Чешката инвестиционна група PPF Group финализира продажбата на 50% от телекомуникационния си бизнес в България, Унгария, Сърбия и Словакия, който включва телекомите с бранда Yettel. Купувач е основаната в Абу Даби Emirates Telecommunication Group Company (e&).

Стойността на сделката е 2,15 млрд. евро с допълнително потенциално плащане до 350 млн. евро. Партньорството между двете компании бе договорено през август 2023 г. и сега приключва след дадените регулаторни одобрения.

Би Ти Ви, която също е собственост на

PPF, не е част от сделката

Изключени са и активите в Чехия, включително и мобилният оператор O2 и доставчикът на телекомуникационна инфраструктура CETIN.

След финализирането на продажбата се създава e& PPF Telecom Group, която има за цел да създаде ключов участник в телекомуникационния сектор в Централна и Източна Европа, се посочва в официалното съобщение на двете компании.

Заедно с e& правим платформа, с която ще стимулираме създаването на стойност на бързо развиващите се телекомуникационни пазари. Нашето сътрудничество с e& свидетелства за експертизата и познанията на PPF за индустрията и местните пазари. Телекомуникационните екипи на PPF от своя страна ще се възползват от глобалния мащаб и технологичното ноу-хау на e&, което ще ни позволи да постигнем амбициите си за по-нататъшен растеж, коментира главният изпълнителен директор на PPF Иржи Шмейц.

Хатем Доуидар, главен изпълнителен директор на групата e&, заяви, че

завършването на партньорството

с PPF Telecom е важен момент в историята на e&,

който разширява присъствието в общо 38 страни, в които оперират в Близкия изток, Азия и Африка, а сега и в Централна и Източна Европа. Регионалният опит на PPF Telecom и глобалните възможности на e& на PPF създават силна платформа за растеж и иновации на тези динамични пазари. Всички ние се ангажираме да предоставяме още по-голяма стойност за нашите клиенти чрез най-съвременни дигитални услуги, допълни Доуидар.

e& е вторият по големина телеком в региона след Saudi Telecom. Годишните му приходи надхвърлят 14 млрд. евро, а печалбата е повече от 2 млрд. e& е определена и за третата най-силна телекомуникационна марка в света от водещата консултантска компания за оценка на марката Brand Finance. Стойността се оценява на 10,5 млрд. долара. Оценката се прави въз основа на идентичността на марката и отразява технологичното развитие, 5G свързаност, повишени резултати, по-голяма удовлетвореност на служителите.

PPF Group инвестира в множество сектори, включително финансови услуги, телекомуникации, медии, биотехнологии, недвижими имоти, инженерни и мореплавателни услуги и продукти. Обхватът на PPF Group се простира от Европа до Северна Америка, Южна Африка и цяла Азия. Групата притежава активи на стойност 43,5 млрд. евро.

Други от От страната и света

С краден “Рейндж Роувър” Хастара опита да отмъкне още един, но при гонката блъсна полицай и помете буса на Цеца Величкович (Обзор)

Асен Колев плячкосва джипове от луксозната марка, както и “Тесла”  Лежа в затвора, но не се превъзпита   Легендарният автокрадец Асен Колев-Хастара е бил зад волана на крадения джип

Русия предлага създаване на паралелна финансова система

Русия е представила предложения за унифицирана депозитарна и клирингова система за страните от БРИКС, тъй като се стреми да убеди страните членки на организацията да задълбочат финансовото

Банките пълни с пари и все така не вдигат лихви по заеми

Натрупаните в банките депозити за 134,038 млрд. лв. се оказват повече от достатъчни, за да не се вдигат лихви по кредити. През миналия месец средният процент по заемите за потребление в левове дори е

Кристалина Георгиева: Паричната политика трябва да продължава да бъде добре комуникирана

Паричната политика трябва да продължава да бъде добре комуникирана. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на брифинг за медиите на

Осъдиха служителите, нападнали екипа на Валя Ахчиева в болницата в Дупница

Районният съд в Дупница признава подсъдимите К. Х. - служител в болнично заведение в Дупница и И. П.,  за виновни в това, че на 7 юни 2023 г., в коридора и  пред болничното заведение в Дупница

>