Доц. Ангел Кунев: Можем да спасим 400 жени всяка година с ваксината срещу рак на маточната шийка

25.10.2024 19:43 Мартина Зиновиева
Ангел Кунчев КАДЪР: БНТ

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че всяка година губим близо 400 жени от рак на маточната шийка. И то жени, които можем да спасим. Това каза той в интервю относно незадължителните ваксини, разпространено от НЗОК.

Според него фактът, че някои ваксини не попадат в списъка със задължителни, не означава, че те не са ефикасни. Дори напротив. По думите му тази срещу рак на маточната шийка е с отлични показатели. "Човек може да бъде абсолютно сигурен, че след имунизация е предпазен за много дълъг период. На практика може да забрави за тази болест", твърди доцента.

Той уточни, че в България има три програми за достъп на различни групи от хора до незадължителни ваксини. 

Първата доц. Кунчев смята за много успешна. Тя е тази срещу ротавируси. Според доцента нейната успеваемост може да се дължи на лесния и прием - на капки. Средното и покритие е 40% от населението. В някой региони достига до 70%. 

Другата успешна програма е за хората над 65 г. - ваксините срещу сезонен грип. По данни от доц. Кунчев покритието на тези ваксини е 20%. Целта му за догодина е то да достигне 25%.

За съжаление, не така стоят нещата с третата програма - тази за ваксините срещу рак на маточната шийка.

"Тази ваксина освен, че има висока ефикасност, няма странични реакции. А ракът на маточната шийка е второто по-честота онкологично заболяване при жените", обясни доц. Кунчев. Според него по цял свят благодарение на ваксината броят на починалите намалява. Само България и Молдова имат "тренд" нагоре по този показател. 

"В Западния свят дори включват момчетата към подлежащите на тази ваксина, защото от същия вирус причинител е възможно те да развие например рак на гърлото", добави Кунчев.

Други от Докторе кажи

Аркади Шарков: Няма достатъчно лекари сред кандидатите за депутати

"Няма достатъчно лекари сред кандидатите за депутати. Има няколко, но те не са сложени на челни позиции. Според мен сега (докторите кандидати за парламента- б.р.) са най-малко от всички досега"

Здравната каса плаща имунизациите, които пазят здравето ни

В е-досието на всеки гражданин са описани всички поставени ваксини, както и преживените инфекциозни заболявания През октомври, месеца за борба с рака на гърдата

Ускорена процедура по паралелен внос предвижда проект в закона за лекарствата

Ускорена процедура по паралелен внос, данни за определени наличности в складовете на търговците на едро и строг контрол предвижда проект за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната

Затвориха детска кухня в Момчилград след сигнал за възможно хранително отравяне

Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Кърджали временно спря дейността на кухня-майка в град Момчилград след сигнал за възможно хранително отравяне

Огнище на птичи грип в село Болярско, умъртвяват 350 000 птици

За ново огнище на инфлуенца тип А - птичи грип, в птицеферма в ямболското село Болярско потвърди Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Засегнатият обект

>