Здравната каса плаща имунизациите, които пазят здравето ни

25.10.2024 18:30

В е-досието на всеки гражданин са описани всички поставени ваксини, както и преживените инфекциозни заболявания

През октомври, месеца за борба с рака на гърдата, в който призоваваме всички жени да обърнат специално внимание на здравето си, за да избегнат коварното заболяване, бихме искали да поставим акцент и на други сериозни болести, застрашаващи не само здравето, но дори живота ни, ако не се ваксинираме.

Ваксинацията предпазва разпространението на тези болести сред членовете на семейството, приятелите, колегите, съучениците и по-широката общност.  

Съгласно Националния рамков договор за медицинските дейности 2023-2025 г. (НРД) НЗОК заплаща за имунологични лекарствени продукти по национални програми и дейностите по поставянето им, както следва:

Личните лекари поставят ваксините

на заявилите желание от тяхната пациентска листа. Поставянето на ваксините се заплаща на личните лекари на основание сключените договори с НЗОК по установени в наредба цени.

Приложените и отчетени ваксини се заплащат от НЗОК на търговците на едро, които са ги доставили на личните лекари.

Парите са от целевите средства, които се предоставят от Министерството на здравеопазването

на НЗОК с трансфер.

НЗОК заплаща препоръчителни ваксини, с които се изпълняват приети от Министерския съвет на Република България и действащи национални програми по чл. 82, ал. 2, т. 3 от Закона за здравето. За тези ваксини НЗОК договаря отстъпки.

НЗОК ежегодно провежда задължително
централизирано договаряне на отстъпки

за имунологичните лекарствени продукти. След приключване на договарянето за всяка ваксина, за която е подадено предложение за отстъпки, се сключва договор между НЗОК, съответния притежател на разрешението за употреба на ваксината и притежателя на разрешението за търговия на едро с лекарствени продукти, който ще доставя ваксината.

Освен имунизациите с препоръчителни ваксини по национални програми НЗОК заплаща задължителни, целеви и препоръчителни имунизации (включително и срещу COVID-19) и реимунизации (съгласно Наредба № 15 от 12.05.2005 г. за имунизациите в Република България, издадена от министъра на здравеопазването (изм. обн., ДВ, бр.38 от 12 май 2017 г.), чл. 13, ал. 1).

Ваксините, включени в имунизационния календар, са задължителни

съгласно Закона за здравето. (Кои са задължителните ваксини, виж табличката.)

В електронното досие на всеки от нас, което може да разгледате на интернет страницата на НЗОК, с уникален код за достъп (издава се от съответната РЗОК) има линк Имунизации. Там са описани - от 2009 г., код, име на имунизация, дата на поставяне на ваксина, както и данни за лекаря, извършил имунизацията.

В имунизационния паспорт в здравноосигурителната книжка или лична амбулаторна карта (ЛАК) се вписват извършените имунизации и прекарани инфекциозни заболявания, като общопрактикуващият лекар, нанесъл данните, удостоверява верността им с подписа си.

ВЪПРОС НА СЕДМИЦАТА

Знаете ли какви са възможностите на новата версия 3.3.2 на е-Здраве?

Новата версия 3.3.2 на е-Здраве стартира наскоро. Тя  дава възможност на потребителите, които имат инсталиран облачен електронен подпис на мобилното си устройство, да регистрират мобилното приложение, без да се налага сканиране на QR код от десктоп устройство.

Потребителите могат да видят подробни инструкции какво трябва да направят, след като изберат "Регистрация с облачен електронен подпис", от началния екран на приложението.

Новата версия осигурява достъп на родителите до данните от личните картони на техните деца.
Версия 3.3.2 надгражда е-Здраве, като добавя изпращане на нотификации за събития, които са част от модул "Дългосрочна грижа".

В тях ще се съдържат детайли за събитието, което следва да бъде изпълнено от потребителите и децата им.

НЗОК се обръща с апел към всички здравноосигурени при откриване на нередности да сигнализират за това, за да бъдат извършвани проверки по подадените сигнали.

Аз съм Александра Сърчаджиева.

Присъединявам се към кампанията "НЗОК за теб", за да ви говоря за здраве. Здравето на дъщерите ни.

Знаете ли, че има ваксина, която може да ги предпази от карцином на шийката на матката?

Препоръчително е да бъде поставена между 10- и 13-годишна възраст.  

Дозите са две, слага ги личният лекар, заплаща ги здравната каса.

Може да ваксинирате дъщеря си и след това, но дозите стават три и вече са за наша сметка.

Аз избирам дъщеря ми да бъде здрава! Навреме!

Направете го и вие!

Други от Докторе кажи

Доц. Ангел Кунев: Можем да спасим 400 жени всяка година с ваксината срещу рак на маточната шийка

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че всяка година губим близо 400 жени от рак на маточната шийка. И то жени, които можем да спасим

Аркади Шарков: Няма достатъчно лекари сред кандидатите за депутати

"Няма достатъчно лекари сред кандидатите за депутати. Има няколко, но те не са сложени на челни позиции. Според мен сега (докторите кандидати за парламента- б.р.) са най-малко от всички досега"

Ускорена процедура по паралелен внос предвижда проект в закона за лекарствата

Ускорена процедура по паралелен внос, данни за определени наличности в складовете на търговците на едро и строг контрол предвижда проект за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната

Затвориха детска кухня в Момчилград след сигнал за възможно хранително отравяне

Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Кърджали временно спря дейността на кухня-майка в град Момчилград след сигнал за възможно хранително отравяне

Огнище на птичи грип в село Болярско, умъртвяват 350 000 птици

За ново огнище на инфлуенца тип А - птичи грип, в птицеферма в ямболското село Болярско потвърди Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Засегнатият обект

>