Как COVID направи богат 20-годишен от Пловдив, разследван за фалшиви кремации

25.10.2024 17:31 Ваня Драганова
Николай Амбарев в съда
В тези помещения са хладилните камери, където са били държани труповете.

Че повече няма да се занимава с погребения, се зарече пред две съдебни инстанции със сълзи на очи 25-годишният траурен агент от Пловдив Николай Амбарев. Съдиите гледаха мярката за неотклонение на младия мъж, обвинен във фалшиви кремации.

“Много съжалявам, ще приключа с тази дейност, никога повече”, хлипаше той в залата и в четвъртък. Състав на Пловдивския окръжен съд го пусна на свобода срещу парична гаранция от 5000 лв. Преди седмица първата инстанция го остави в ареста.

Николай Амбарев беше задържан на 14 октомври и обвинен, че е измамил близките на двама покойници с общо 1639 лв. Взел им парите и обещал да кремира телата, после предал на роднините две урни, в които имало незнайно какво. След това се оказало, че труповете на уж кремираните хора още се съхраняват в хладилна камера, но на друга траурна агенция, не на фирмата на Амбарев. Близките на починалите ги разпознали. За това престъпление погребалният агент може да получи до 6 години затвор.

След задържането на Амбарев в редакцията на “24 часа” позвъни човек, който пожела анонимност, но твърдеше, че случаите на фиктивни кремации са поне 7. Отделно Амбарев имал имот над близкото до Пловдив с. Белащица, в който вероятно заравял тела на починали - точно

като софийския гробар Георги Енев,

който почина наскоро. Не на последно място, в офиса на погребалната му агенция в район “Тракия” бил открит труп на куче във фризер.

Справка в регистрите на ГРАО, направена от кмета на Белащица Трендафил Бакалов, обаче показа, че в селото няма имот на името на Амбарев. Кметът не е търсен от органите на реда за подобна информация.

Разследването продължава - търсят се данни за още измамени близки, разследват се и връзките на Амбарев с хосписи и домове за стари хора, които му осигурявали “клиенти” срещу заплащане. Но на този етап доказаните случаи са само два.

“Един ден Амбарев трябва да бъде наказан строго заради специфичния морален аспект на измамата. Иначе сумата, за която е подведен, е 1600 лева. Ако се откъснем от моралния ефект на извършеното от него, в тази картина има много повече нелеп комизъм, отколкото юридически основания за голяма обществена опасност”, пледира пред втората инстанция адвокатът му Кирил Николов. Той настоя, че

клиентът му е за шамари, но не и за арест

Подчерта, че времето в ареста вече е оказало поправителен ефект върху Амбарев. Окръжният съд промени мярката му в по-лека с мотива, че той е съдействал на разследването, защото, когато разбрал, че в офиса му има полиция, не се укрил, а отишъл на място и предал нужната документация. Макар от задържането да са минали едва десетина дни, вече било събрано голямо количество доказателствен материал, което според магистратите изключва той да повлияе на неразпитаните все още свидетели.

Дали дейността му е била по-мащабна, разследващите тепърва ще установяват. Понеже в погребалния бизнес конкуренцията е огромна и траурните агенции в Пловдив са над 20, не се изключва и версията Амбарев да е натопен, макар той да признава вината си.

Повечето агенции в Пловдив не разполагат с хладилни камери. Разплитането на случая тръгва, когато на колеги на Амбарев им прави впечатление, че трупове престояват твърде дълго в специалното помещение за съхраняване на тела при ниски температури, ползвано от частна фирма в базата на централните гробища в Пловдив. Подаден е сигнал и станало ясно, че младият мъж действително

дълго време не е търсил телата. Не е плащал и дължимата такса

от 20 лева на ден.

“Възможно е сигналът срещу него да е дошъл от конкуренти. Или пък хора да са се оплакали в полицията. По-скоро може да е накиснат, ако не се е отчитал, където трябва”, коментират пред “24 часа” хора с опит в този тип услуги.

Те разказват, че Николай Амбарев се е появил в този бизнес твърде млад - едва 20-годишен. По времето на ковид епидемията през 2020 г. той регистрира фирма за погребения. “Тогава умираха много хора и имаше хляб за всички”, припомнят от бранша. Така Амбарев бързо натрупва пари.

Преди пандемията в нормално време

в Пловдив умират между 8 и 10 души на ден. А в разгара на заразата – над 20

“След пика на вируса всички погребални агенции в града си подмениха катафалките с по-луксозни, а свещениците си купиха нови коли”, разказват гробари. Те не крият, че познават Амбарев, който още с появата си в този бизнес се държал доста нахакано. Но според тях започнал да престъпва правилата наскоро. “Преди това не сме забелязали да е правил такива неща”, казват те. Допускат, че явно в последната година нещо се е случило с бизнеса му, за да прибегне до такива крайности.

Вероятната причина е драстичното намаляване на смъртните случаи, което накарало Амбарев в търсенето на “клиенти” да се сближи с частни медицински центрове, чиито лекари имат право да издават съобщения за смърт. “Борбата е да хванеш кой да ти подава информация за починали. Защото вземеш ли мъртвеца, получаваш и услугата. Иначе няма как той да дойде при теб”, описват вещи в този бизнес. Уточняват, че това се отнася за хора, които умират в домовете си. Принципно съобщението за смърт би трябвало да издаде личният лекар, но ако отсъства, това може да направи и медик от частна линейка. Работещите в държавната “Спешна помощ” нямат право на това. 

Запознати с начина на живот на Николай Амбарев твърдят, че той е свикнал да живее нашироко.

Купил си AMG мерцедес и бил всяка вечер по барове

Когато приходите му започнали да намаляват, не променил начина си на живот, а започнал да завлича клиенти и колеги.

“Друго такова лице в друг град беше установено да върши подобни престъпления и всичко това се отрази в медиите. Но вместо това да се окаже предупреждение за Амбарев, той открил ниша за печалба”, изтъкна съдията Методи Антонов, когато миналия четвъртък остави обвиняемия в ареста.

В кориците на делото са налични потресаващи снимки от състоянието на труповете в хладилната камера, престояли в нея над месец. “Тя обаче не е на Амбарев, а на други агенти и не би било справедливо отвратителната картина във фотоалбума да бъде приписана на него”, коментира адвокатът му Кирил Николов.

Камерата се намира в двора на централния траурен парк в Пловдив. На 16 октомври в нея са влезли разследващи, за да установят какво има вътре. Тя се намира в периферията на гробищата и пред нея стоят катафалки.

Други от От Пловдив

Страх тресе мними служители от аферата с театрите, сами прекратяват договорите си

Прокуратурата е иззела досега около 410 хил. лв., а щетите са за близо 2 млн. Все още не е ясно има ли забъркан на висок пост в културното министерство Всички задържани излязоха на свобода под

Двама са в болница след верижна катастрофа с камион до Пловдив, движението е спряно

На мястото са екипи на полицията и пожарната Верижна катастрофа, след която двама пострадали са откарани в болница, затруднява движението по източния обходен път на Пловдив, съобщиха от полицията

Съюзът на учените остава в базата си в Стария град засега

Няма къде да се пренесат архивът и библиотеката на организацията Съюзът на учените запазва на този етап сградата си на ул. "Митрополит Паисий" в Стария град

Камен Донев с лекция за 30-годишнината на Икономическия факултет на Пловдивския университет

Една от своите неповторими лекции ще изнесе пред преподаватели, администратори и изявени студенти популярният български актьор и режисьор Камен Донев за 30-годишнината на  Факултета по икономически и

Блъснаха възрастен пешеходец в Пловдив, пресичал неправилно

Възрастен пешеходец е откаран в болница след пътно произшествие днес на бул. "Северен" в Пловдив, съобщиха от МВР.   По предварителни данни 73-годишният мъж пресякъл неправилно платното за движение и

>