Страх тресе мними служители от аферата с театрите, сами прекратяват договорите си

25.10.2024 16:39 Никола Михайлов
Наблюдаващият прокурор Галин Гавраилов

“Звънят много притеснени и искат прекратяване по взаимно съгласие на договорите.” Това каза пред “24 часа” новият временен директор на смолянския театър Мариан Бозуков. На 21 октомври той е прекъснал договорите на двама от мнимите служители след тяхно обаждане, както и на още един от София.

“Страшно са притеснени от цялата ситуация. Призовавам и други да последват примера им”, настоя Бозуков. Именно в Родопския драматичен театър гръмна аферата с десетки фиктивни назначения. Според пловдивската прокуратура те са 41, но Бозуков твърди, че става дума за 50.

“На толкова е било платено три пъти през септември”, посочва директорът. Той допуска, че страхът им е основателен, защото

се опасяват от евентуално наказателно преследване

Такова вече има срещу доскорошния директор Румен Бечев, както и срещу колегата му от Разград Левон Манукян и още трима души. Това са каскадьорът Атанас Георгиев от Перник, Петко Писков от пазарджишкото село Ивайлово и Борис Чилов.

“Нека всеки, който смята, че не е редно да получава заплата от смолянския театър, да ми се  обади по телефона за повече информация”, призова Бозуков.

Той с изумление установил, че въпросните фиктивно назначени лица са получили през септември на три пъти възнаграждения. Веднъж малка сума с останалите редови служители на театъра и още два пъти - по-сериозни цифри.  “Изпратил съм докладна записка до министъра за всичко, което съм видял. Категорично заявявам - няма да подпиша заплати на никого, освен на хората, които действително работят в театъра”, категоричен е Бозуков.

На този етап установената щета от аферата в Родопския драматичен театър и Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград е близо 2 млн. лв. “Това обаче са работни данни, възможно е сумата да се промени”, смята зам. окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов, който е и наблюдаващ по делото. От всички тези пари държавното обвинение до момента е иззело около 410 хил. лв.

Миналата седмица прокуратурата разпита 6-7 служители от финансовия отдел в културното министерство, включително началника му, както и шефа на дирекция “Бюджет и финансово-счетоводни дейности”.

Остава обаче мистерия стои ли в дъното на всичко това човек на висок пост във ведомството. В обясненията си уволненият директор на Разградския театър Левон Манукян казал, че такъв служител го е свързал със сочения за мозък на схемата Петко Писков. “Ако имаме такива доказателства, ще бъде повдигнато обвинение. На този етап това не е станало”, отговори Гавраилов.

Мегаскандалът с театрите гръмна в края на септември, когато стана ясно, че пловдивската “Икономическа полиция” е задържала Левон Манукян. Ден преди неговия арест служителите спипаха 34-годишния Борис Чилов и 2 г. по-младия Атанас Георгиев, докато получават общо 50 000 лв. от двама мъже от Копривщица.

Точно един от тях “пропял”

- рано сутринта на 26 септември се обадил в полицията и сигнализирал, че ще предават пари на бензиностанция до Пловдив. По време на операцията униформените спипали Георгиев и Чилов със 147 000 лв. Те се сдобиха с обвинения за пране на пари и са заплашени от затвор между 1 и 8 г. и глоби между 5000 и 20 000 лв. Първоначално съдът остави Георгиев зад решетките, а Чилов излезе на свобода срещу 3000 лв. гаранция.

На следващия ден закопчаха Левон Манукян и 40-годишния Петко Писков. За диригента, който към този момент все още беше директор на Разградския театър, прокуратурата определи парична гаранция от 50 000 лв. Към Писков обаче съдбата беше по-сурова и държавното обвинение настоя той да остане под ключ. Прокурор Гавраилов изтъкна, че той е “мозъкът”, а Георгиев - “мускулите на операцията”, защото събирал парите от фиктивните служители. В момента и той като всички е на свобода срещу парична гаранции.

На едно от заседанията се заговори и за висши служители в културното министерство, които може да са набъркани в схемата. По думите на Гавраилов Манукян твърди, че Писков му е бил посочен като лице, “което се занимава с подобна дейност в театъра в Смолян” на среща в софийски хотел. “Над Писков определено стои още някой и името най-вероятно е посочено в обясненията на Манукян”, загатна прокурорът. В момента 40-годишният мъж е привлечен към наказателна отговорност като помагач, а бившият директор - като извършител на длъжностно присвояване. В хода на разследването обаче е възможно тези обвинения да бъдат променени.

Според защитника на Писков Славейко Серафимов нещата стоят по друг начин. Той обясни, че клиентът му

просто създал софтуер за генериране на документи

и не може да контролира какво прави театърът. Той определи част от казаното от Гавраилов като “фикция”, а от диригента - като защитна теза. “Това е все едно производител да направи нож, някой да извърши престъпление с него и да обвинят производителя”, коментира самият Писков пред съда.

Съдбата на Левон Манукян последва и директорът на Смолянския театър Румен Бечев. Заради възрастта и здравословното си състояние обаче той се сдоби с по-скромна гаранция - 15 000 лв.

Други от От Пловдив

27-годишен наби приятелката си в Пловдив, договори пробация

Споразумение за 7-месечна пробация сключи с прокуратурата мъж, набил жената, с която живее, в Пловдив. То е одобрено от Районния съд в града.  По обяд на 10 юли м.г

Как COVID направи богат 20-годишен от Пловдив, разследван за фалшиви кремации

Николай Амбарев взел 1639 лв. от близките на двама покойници, върнал им урни, пълни с незнайно какво, а труповете още са в хладилна камера Регистрирал фирмата си по време на пандемията

Двама са в болница след верижна катастрофа с камион до Пловдив, движението е спряно

На мястото са екипи на полицията и пожарната Верижна катастрофа, след която двама пострадали са откарани в болница, затруднява движението по източния обходен път на Пловдив, съобщиха от полицията

Съюзът на учените остава в базата си в Стария град засега

Няма къде да се пренесат архивът и библиотеката на организацията Съюзът на учените запазва на този етап сградата си на ул. "Митрополит Паисий" в Стария град

Камен Донев с лекция за 30-годишнината на Икономическия факултет на Пловдивския университет

Една от своите неповторими лекции ще изнесе пред преподаватели, администратори и изявени студенти популярният български актьор и режисьор Камен Донев за 30-годишнината на  Факултета по икономически и

>