Водещи социолози: Няма ли правителство - колапс на системата или излиза нова сила (Радев)

25.10.2024 14:51
Добромир Живков, Геновева Петрова, Димитър Ганев и Първан Симеонов СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Ще има сериозна игра на нерви в преговорите за кабинет

“24 часа” покани в тв студиото си “Изборите от 7-ия път” за прогнози за изхода от вота в неделя социолозите Геновева Петрова от “Алфа рисърч”, Димитър Ганев от Изследователски център “Тренд”, Добромир Живков от “Маркет линкс” и Първан Симеонов от “Галъп интернешънъл болкан”.

Зададохме им въпросите:

1. Какво показват последните ви проучвания за изхода от вота? Да очакваме ли изненади?

2. Ще се състави ли правителство?

3. Какво ще стане, ако не бъде съставен кабинет?

Ето отговорите им.

Геновева Петрова, “Алфа рисърч”: И най-омерзените ще страдат при лошия сценарий

Според последното ни проучване очакваната избирателна активност е около 2 млн. българи пред урните. И да има някаква мобилизация в дните преди изборите, тя едва ли ще надмине юнското равнище.

51-ият парламент най-вероятно ще е 7-партиен. Шанс да прескочи бариерата виждаме в не повече от една партия. Възможностите са както за нова партия в парламента, така и за разместване на позициите на присъстващите в него.

Шансовете за двете радикално популистки партии да прескочат бариерата днес ми се струват нереалистични.

В нашето проучване ГЕРБ е водеща политическа сила и това е единственият сигурен резултат в изборния неделен ден. Второто място обаче е на кантар. Все пак смятаме, че ПП-ДБ има известна преднина пред “Възраждане”.

Приемем ли, че първите две партии по резултати са ГЕРБ и ПП-ДБ и те се разберат, двете са близо до парламентарното мнозинство. Ще им трябва трети партньор. Но пред формулата има много препятствия.

Следваща хипотеза е, ако в 51-ото НС влязат двете по-радикални формации, това означава един още по-невъзможен за излъчване на управление парламент, защото те отсега заявяват, че няма да работят с никого.

Ако не се състави кабинет, това би означавало

пълна абсолютна делегитимация на т. нар. политически елит на страната

Защото и без това хората отдавна не го възприемат за реален, а по-скоро като нещо фалшиво. Но ако и този път отидем в негативния сценарий, което никак не е изключено, ще станем свидетели на много драматична социална трансформация в отношението на хората към политическите партии. Това няма да е от полза нито за демократичното управление на страната, което изграждаме и укрепваме над 30 години, нито пък за хората, които към момента се чувстват най-недоволни, отвратени и омерзени от случващото се у нас в политически план.

Добромир Живков, “Маркет линкс”: Два нови проекта - консервативен и либерален, ще има още през 2025 г.

Въпреки, очакваната ниска избирателна активност виждам резервоар за мобилизация сред избиратели с по-висока политическа култура, склонни да участват във вота, но които не го заявяват твърдо. В тях виждам потенциален резервоар за мобилизация в последните два дни.

Към момента оценяваме, че около 250 хил. от гласувалите на вота през юни т.г. може и да не стигнат до урните на предстоящите. Но не изключваме горе-долу толкова да се включат отново в изборния процес.

Ако първите три сигурни партии към момента за 51-ото НС регистрират загуба в изборния си резултат спрямо юнския, това ще отвори шанс за останалите под чертата да се изкачат нагоре. Затова колко партии ще има в парламента,

зависи от мобилизацията на първите три партии

Въпреки това 7-8-партиен парламент ни изглежда най-вероятният сценарий.

ГЕРБ имат лидерската роля още от предишните предсрочни вотове и те могат да определят как да се развиват нещата.

Отново се опитват да привлекат ПП-ДБ за партньор и това не е случайно. Възможно е да се стремят да отслабят най-големия си опонент на политическата сцена. Затова всеки път играта е “Не се обичаме, но поне да помислим как да управляваме заедно” и ги натискат да поемат отговорност и да влязат в реална коалиция с тях. Около това ще има голяма игра на нерви и много сериозни опити властовият ресурс да не бъде директно в ръцете на ГЕРБ и в тези на ПП-ДБ.

Друг не по-малко реалистичен вариант е алтернативният, в който са ГЕРБ като първа политическа сила и още три присъдружни партии, изключвайки втората и третата заради идеологически различия. Впрочем ГЕРБ имаше възможност да направи такава коалиция, но отказа през юни.

Не съставят ли кабинет, на пазара ще се появи потребност от нови формации и политици Оттук сценариите са позитивен и негативен.

Позитивният е възстановяване на политическата легитимация през нов политически проект. Според мен ще се появят два още през следващата година - нов консервативен, нов либерален. Двата биха могли да бъдат представени в следващи парламенти.

Негативният сценарий е завой към смяна на изборната система и даже смяна и на формата на българската демокрация - от парламентарна да завиваме към президентска. Затова всички политически сили и техните лидери трябва да си дадат ясна сметка за отговорността, която носят. А всички избиратели да излезем и да гласуваме.

Първан Симеонов, “Галъп интернешънъл болкан”: Плаши ме, че може да тръгнат на радикални изборни промени

Аз бих обърнал внимание на технологичния вот и очакванията за ниска избирателна активност. А това силно може да промени резултатите в сравнение с нашите данни отпреди вота и онова, което ще бъде преброено накрая.

Нека не забравяме и гласовете от Турция, а и уговорките на колегите за някои малки формации с резултат между 3 и 4%.

Седемте партии, които влизат в 51-ия парламент според проучванията ни, би трябвало да са спокойни. Другите две, които се повдигат на пръсти, няма да ги знаем до края, защото протестният вот обикновено се мобилизира в последния момент.

Въпросът за съставяне на правителство след този вот не е чисто математически. Трябва да има някакво личностно, а не програмно сходство. Гледахме

как се цакаха в сглобката, а и преди това в четворната коалиция

Въпросът е да има някакъв обществен мандат.

Формулата ПП-ДБ не ми се струва много монолитна. Забелязвате ли как Борисов се бъзика с ПП, но не засяга ДБ, камо ли БСП. Тоест може да има и гъвкави конфигурации. Всеки, който познава хора от “Да, България” и ДСБ, знае, че те се цупят на ПП.

Борисов намига и към Слави Трифонов за мажоритарната система, към “Демократична България”, че даже и към Костадинов. Защото официално сътрудничество между ГЕРБ и “Възраждане” не е възможно, но неофициално синхронизации сме виждали.

Естествено, че Румен Радев е алтернатива на всичко това. Другото е да се отиде към някакви промени в системата, които много ме плашат. Плаши ме вариантът да се състави правителство и хората в него да си повярват и да тръгнат да променят системата, а не да вършат важната работа.

Затова бих призовал като гражданин - бъдещото правителство да не почва от изборната система, а от съдебната, регулаторите, плана за възстановяване и устойчивост, еврозоната. Всичко, което спъва България.

Колкото до системата - доказано е, че тръгнеш ли да я променяш, накрая сам го отнасяш.

Други от Анализи

Кампания в сляпата зона

На тези избори политическият разказ отсъства. Никой не намери за нужно да отправи послание, с което да спре срива на доверие - в изборите, в политиците

Западът слуша само това, което иска да чуе от Москва

Путин не бърза да преговаря за края на конфликта в Украйна “Малко като разговор с огледало” - така историкът на дипломацията Сергей Радченко описва подготовката на Никита Хрушчов за преговорите с

Рекорд: За първи път икономиката ни е 100 млрд. евро – трета сила на Балканите

Но желанията за харчене през 2025 г. са 3 пъти по-големи от очакваните приходи По-пълни и ревизирани данни за икономиката на България през последното десетилетие представи НСИ тези дни

Преходът не е завършил, защото не е и започвал

Или защо народът мечтае за автократ Този път Хелоуин трябва да бъде отменен, тъй като почти се застъпва с парламентарните избори. Има сериозна опасност двете да се слеят в един и същ маскарад

Защо Мъск иска да направи 18 избиратели милионери?

Подпиши се в петицията на Илон Мъск и можеш да станеш милионер - това гласи офертата на организацията му America PAC. Какъв е планът на Мъск и как помага на Тръмп

>