За първи път Зала 1 на НДК е напълно разпродадена за награждаването за най-добър филм на "Синелибри"

25.10.2024 14:36 Мария Начевска
Георги Лозанов и Жаклин Вагенщайн
Част от международното жури на фестивала Кристин Льоненс, Игнасио Серикио и Ан Кюсак (от ляво на дясно)
Писателката Кристин Льоненс

За първи път Зала 1 на НДК е разпродадена до последното място за тазвечерното награждаване в конкурса на "Синелибри" за най-добър пълнометражен игрален филм. Това изтъкна създателят на кино-литературния фестивал Жаклин Вагенщайн по време на среща с журналисти, на която присъстваха и част от международното жури.

Тази вечер ще се проведе церемонията по награждаване в присъствието на Мария Бакалова, която е президент на журито, Кристин Льоненс, Ан Кюсак и Игнасио Серикио. Поради заболяване от ковид Даниел Келман няма да присъства. В рамките на церемонията ще бъде обявен и победителят в конкурса за най-добър документален филм от жури в състав – Рене Карабаш, Божидар Манов и Найо Тицин. А след церемонията ще се състои премиерното излъчване на първия англоезичен филм на Педро Алмодовар, удостоен с наградата "Златен лъв" -"Съседната стая".

70 заглавия са включени в програмата на 10-ото юбилейно издание на "Синелибри" с над 500 прожекции в България, над 300 в София, като продължава до 3 ноември.

Горди сме да достигнем тази 10-годишнина с цената на много усилия и любов към две изкуства, които обединени, постигат големи висини, каза Жаклин Вагенщайн. Този фестивал успя през годините да открои най-доброто. Той представя не само филми, но и книги, писатели, пърформанси. А за 1 път тази година ще има национален форум, който цели да даде повече възможности за колаборации в кино-литературната сцена. Става дума за BOB форума.

Един от най-интензивния диалог в изкуствата е между литературата и киното, добави доц. Георги Лозанов. Литературата дава на киното дълбочина и обира неговите комерсиални амбиции. А киното разширява популярността на книгата, която в съвременния комуникативен свят сякаш буди повече носталгия отколкото интере. Този фестивал има сериозна културна роля в съвременния комуникативен контекст.

Много труден е изборът кой филм да бъде отличен с награда, категорични бяха членовете на журито Кристин Льоненс, Ан Кюсак и Игнасио Серикио. 

Всички филми в програмата са впечатляващи. Нивото и тяхното качество е удоволствие. Изключително трудно беше да вземем решение като жури, обясни актрисата Ан Кюсак.

Актьорът Игнасио Серикио пък благодари на България за гостоприемството и каза, че, като се върне вкъщи ще разкаже на всички за нашата държава и че трябва да я посетят.

За писателката Кристин Льоненс това е второ посещение в България, като преди това е била тук турист и много й харесало. Това са двете мои най-любими изкуства, защото аз съм писател, но също така чрез екрана нашите истории достигат до повече хора, каза тя.

Президентът на журито Мария Бакалова не присъства на пресконференцията. А поради рестрикции от международната агенция, не може в момента да дава интервюта, казаха от екипа от "Синелибри".

На 26 и 27 октомври ще се състои и първият форум на литературните адаптации за голям екран BOB (Based-on-Books - базирано на книги) с участието на изявени личности. Близо 40 световни имена пристигат в София за форума. По думите на Вагенщайн това са едни от най-големите световни имена от пет континента, част от кино-литературния свят. 

Други от Възход и падение

Има ли мъж до себе си Памела Андерсън?

Актрисата Памела Андерсън отново повдигна темата за любовта в интервю за предаването на Дрю Баримор. Тя отговори на един от най-често задаваните й въпроси, а именно - дали е обвързана

Анна Кендрик: Имах 7-годишна връзка с насилник

Актрисата Анна Кендрик призна, че е имала 7-годишна връзка с насилник. В интервю за популярен подкаст тя сподели: "Започнах да усещам, че нещо не е наред

75-годишният Ози Озбърн: Върнах се отново към употребата на наркотици

Ози Озбърн призна, че се е върнал към старите си навици, по-конкретно към употребата на канабис. В интервю за популярен подкаст 75-годишният фронтмен на метъл групата Black Sabbath сподели

Изкуственият интелект обяви Тейлър Суифт за най-атрактивен изпълнител

Ново проучване разкрива кои са най-привлекателните певци според изкуствения интелект. QR Code Generator анализира снимки на различни певци, като Джъстин Бийбър и Сабрина Карпентър

Риана мечтае да направи песен с Били Айлиш

Певицата Риана разкри, че желае някои ден да направи песен с Били Айлиш. В ново интервю за Access Hollywood за популяризиране на новата съвместна колекция между Puma и нейната марка Fenty

>