Природен Парк "Витоша" навърши 90 години

25.10.2024 14:35
Природен парк "Витоша" СНИМКА: Георги Кюрпанов
Залата в БАН бе пълна с официални лица и гости. Снимка: Йордан Дамянов

Най-старият парк на Балканския полуостров и най-посещаваната защитена територия, природен парк „Витоша" отбеляза своята 90-годишнина.

Официалното честване се проведе в БАН в присъствието на служители, бивши и настоящи ръководители на дирекцията, колеги, съмишленици, представители на партньорски организации, доброволци и приятели на парка.

Инж. Севдалина Димитрова, директор на Дирекцията на природния парк презентира архивни снимки и документи, свързани с историята на парка, първите опити за неговото опазване още в края на 19 век, обявяването му като Национален парк на 27 октомври 1934 г., както и работата на служителите на дирекцията през годините.

Директорът подчерта, че общата дължина на пътеките и алеите в планината е над 300 километра. Това е най-посещаваната паркова територия, а през нея преминава и част от Европейския туристически маршрут, който свързва Пиринеите с Алпите, Рила и Пелопонес. Главните туристически маршрути в Парка са над 30, а лифтовите съоръжения са с обща дължина 13 километра.

Заместник-министър д-р инж. Мирослав Маринов приветства екипа на парковата дирекция за труда и грижите, с които са успели да съхранят уникалната му природа.

"Благословени сме да имаме такава планина до нашата столица и твърдя, че сме длъжници на планината и столичани. Само обединени заедно - държава, община, служители на парка и граждани на София можем да запазим планината такава, каквато са я запазили хората преди нас и да я предадем на бъдещите поколения", подчерта той.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите – инж. Стоян Тошев поздрави настоящия екип на дирекцията, всички бивши ръководители и служители на Парка за това, че са дали и давали своя принос за доброто стопанисване на парка.

По думите му тази годишнина е емоционален повод и за хилядите доброволци, приятели на Природния парк, които подпомагат екипа в дейностите по изграждане и поддръжка на парковата инфраструктура, както и за всички институции и организации, партньори на парка в осъществяване на проекти и дейности, свързани с неговото облагородяване и развитие.

Официални гости на събитието бяха и кметът на Столична община, Васил Терзиев, инж. Валентин Чамбов, директор на Югозападно държавно предприятие, д-р Иван Палигоров председател на съюза на лесовъдите, инж. Васил Василев, председател на СЛРБ, ръководството и експерти на Изпълнителна агенция по горите, директори на регионални дирекции, природни паркове, представители на държавни предприятия, държавни ловни и горски стопанства.

Инж. Севдалина Димитрова връчи почетни плакети на всички бивши ръководители на парка, дали своя принос за неговото добро стопанисване и устойчиво управление.

Официалното честване е част от поредица събития, посветени на бележитата годишнина. Месец септември беше изпъстрен с разнообразни инициативи с участие на най-малките приятели на парка, посещение на музеите на мечката и совите. Преди дни на територията на Витоша беше открит и детски приключенски и образователен парк „Белите брези", чийто съоръжения станаха част от вече обособени забавни и образователни обекти за деца, с които парковата администрация ще посреща целогодишно подрастващите.

Тази събота предстои туристически поход от м. Златните мостове - Детски екостационар „Бели брези" и откриване на чешма, а на 29 октомври организаторите са предвидили туристически поход с групата за нощни преходи „Лунатични разходки".

От 27 октомври в Регионалния исторически музей ще бъде подредена изложба на фотоси на ПП Витоша, която ще остане до месец февруари 2025, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. 

Други от От страната и света

Остава в ареста трафикант на марихуана за над 130 хил. лева

Състав на Окръжен съд – Хасково остави в ареста с постоянна мярка за задържане под стража 38-годишния български гражданин Атанас Паскалев, който беше задържан на 23 октомври на изходящото трасе на

Експерти: Най-големият риск пред България е да се отвърже валутният курс

Един от най-големите рискове пред България е да се отвърже валутният курс. В това бяха категорични икономистът Кузман Илиев и финансистът Любомир Дацов пред Би Ти Ви

Нов понтон на кея в Русе ще предложи сцена за културни и обществени събития

Русе се сдоби с нова атрактивна сцена за културни и обществени събития върху специално оборудван понтон, монтиран на кея на корабно място №8. Това съобщиха от пресцентъра на Община Русе

Вижте как смяната на часа ще се отрази на движението на влаковете в неделя

Предстоящата смяна на часовото време, в нощта срещу неделя (27 октомври), ще наложи промени в разписанието на 14 пътнически влака. Това съобщават от БДЖ

Хванаха дрогиран на два вида наркотици зад волана край Русе

Мъж е заловен да шофира автомобил в Русенско след употреба на наркотици. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева.  Полицейски екип спрял вчера за проверка 38-годишния водач

>