Икономисти предлагат: безплатни домове за работещи в пустеещи места

25.10.2024 13:46 Винсент Тановски
Част от авторите на изследването - Калоян Ганев, Ралица Симеонова - Ганева и Пламен Ненов СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Безплатни жилища за работещи в
региони с остри демографски проблеми, политики за насърчаване на социални норми за семейства с три деца, субсидиите за дневни грижи на деца и данъчни стимули за работодатели да предоставят такива услуги, но с регулиране на качеството. 

Това са част от директните и компенсаторни политики за справянето с демографската ситуация у нас, представени анализ на Съвета за икономически анализи (СИА) на тема "Демографски предизвикателства пред българската икономика".

Самият доклад разглежда дългосрочните икономически последствия чрез преглед на ключовите демографски показатели в Европа и България, оценката на ефектите върху икономическия растеж на страната и накрая предлага директни компенсаторни политики за справяне с рисковете.

Той бе представен в сградата на министерския съвет от авторите на изследването - членовете на СИА Калоян Ганев, Георги Камбуров, Георги Кочарков, Пламен Ненов и Ралица Симеонова-Ганева, както и Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека на Българската академия на науките.

Демографските тенденции са чувствителна тема - от началото на 90-те години досега населението е намаляло с около 2 млн души, каза от своя страна Пламен Ненов. По думите му демографските тенденции не се случват изолирано, а са част от глобална демографска трансформация. Затова не е изненадващо, че проблемите на демографията стават важна тема с важни икономически последствия.

Според доклада България попада в групата страните от Централна и Източна Европа, които се отличават с по-ниска средна продължителност на живота, ниска раждаемост в преходния период през 90-те, високи нива на емиграция и застаряване на населението.

Ненов обърна внимание, че раждаемостта е под нивото на заместване, тоест коефициентът на плодовитост е под е 2.1. Той пада под това ниво още през 80-те години на миналия век, но преживява драматичен спад през 90-те. От началото на новия век се наблюдава бавно възстановяване - към момента България има сравнително високи нива на плодовитост в страните от ЕС. Въпреки че стоим по-добре в сравнение с други страни, пак коефициентът на плодовитост е под 2.1, каза още Пламен Ненов.

В доклада се отчита и смъртността у нас - най-високата в ЕС в комбинация с най-ниската средна продължителност на живота в съюза. Смъртността устойчиво расте през десетилетията, почвайки от 60-те години заради застаряването на населението.

Отново чак през 2000 почва бавен процес на нарастване на средната продължителност на живота, но към 2022 г. пак е най-ниската сред страните в ЕС. Пламен Ненов подчерта, че високата смъртност не е временно явление, породено от ковид пандемията, защото и преди това тя е изключително висока.

Когато се обединят високата смъртност и раждаемост под нивото на заместване, получаваме отрицателен естествен прираст - той е такъв от 90-те години насам. Пламен Ненов допълни, че се наблюдава силен демографски натиск след 2010 г. заради високата емиграция и ниска раждаемост. Така на всеки 100 души в трудоспособна възраст има 50 души под 14 или над 60 г.

Според прогнозите на ООН се очаква известна стабилизация в следващите 10 години при липса на високи нива на емиграция. След 2035 г. се очаква ново увеличение на коефициента на възрастова зависимост и силен демографски натиск.

Демографските тенденции имат силно отрицателно влияние в периода 2010 - 2021. 

Основните проблеми са свързани с нетната миграция и бързата промяна в структурата на населението. Най-големият дългосрочен риск е ефектът от промяната във възрастовата структура след 2035 г., но дотогава (2025-2035) той ще се стабилизира.

Според Пламен Ненов политиките за справяне с проблема са такива, които трябва да се провеждат и без демографски предизвикателства. Една от тях е предлагане на организирани дневни грижи за деца - ясли и детски градини, субсидии, данъчни облекчения за работодателите, които предлагат това.

По отношение на жилищните политиките възможни мерки са данъчни облекчения за семейно
жилище. Други възможности са въвеждането на строителни регулации, чрез които да се увеличи дела на по-големите жилища, както и предоставянето на
безплатни жилища за работещи в региони с остри демографски проблеми.

Други от От страната и света

Кондов и новият британски посланик у нас: Отношенията между София и Лондон са отлични

Отношенията между България и Обединеното кралство и въпроси от европейския и международен дневен ред обсъдиха служебният министър на външните работи Иван Кондов и новоназначеният посланик на

Трамвай блъсна човек на спирка в София, движението е затруднено

Трамвай №5 е блъснал човек на спирката на кръстовището с Околовръстното в София. Това става ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи в София", както и в други групи

Предприятие за преработка на целулоза и хартия с над 300 служители затваря врати

Предприятието за преработка на целулоза и хартия "Монди Стамболийски" затваря врати от Нова година. Това съобщи пред БТА Боян Бойкински, областен координатор на Конфедерацията на независимите

Остава в ареста трафикант на марихуана за над 130 хил. лева

Състав на Окръжен съд – Хасково остави в ареста с постоянна мярка за задържане под стража 38-годишния български гражданин Атанас Паскалев, който беше задържан на 23 октомври на изходящото трасе на

Експерти: Най-големият риск пред България е да се отвърже валутният курс

Един от най-големите рискове пред България е да се отвърже валутният курс. В това бяха категорични икономистът Кузман Илиев и финансистът Любомир Дацов пред Би Ти Ви

>