Над 60 000 са безработните на възраст над 50 години към септември

25.10.2024 13:16
Над 60 000 са безработните на възраст над 50 години към септември Снимка: Пиксабей

Към септември 2024 г. около 61 000 (41 %) са регистрираните безработни на възраст над 50 години, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов на откриването на инициатива “Кариерни възможности за хора 50+", организирана от Асоциация за развитие на София и част от проекта "Синклузив", финансиран от програма "Хоризонт Европа" на Европейската комисия (ЕК), което се състоя днес в София.

Партньори по проекта са платформата "Млади таланти 50+" и фондация "Приложни изследвания и комуникации". Инициативата предвижда достъп до таргетирани обучения за дигитални и зелени умения, меки умения, кариерно и психологическо консултиране. Първото обучение за "меки" умения е на 8 ноември.

Почти 7000 души от възрастовата група 50+ са се възползвали от програмите и мерките на Агенцията по заетостта, отбеляза Вълов. По думите му именно тази възрастова група е бъдещето на пазара на труда. Вълов подчерта, че хората над 50 години са с изградени трудови навици, дисциплинирани са, на тях може да се разчита, те знаят какво искат, за разлика от младежите, които са неориентирани и имат нереални очаквания заради интернет средата около тях. Като основен проблем за хората над 50 г. Вълов посочи по-трудната им мобилност. Искаме да направим програма, свързана с мобилността, каза Вълов. По думите му в България хората не са свикнали да пътуват по 50-60 км, за да стигнат до работното си място, както това се случва в цяла Европа и особено САЩ. Според него по-доброто за хората над 50 г. предстои и Агенцията по заетостта полага усилия, за да ги интегрира в пазара на труда, пише БТА.

Екатерина Йорданова, председател на Управителния съвет на Асоциация за развитие на София, каза, че 65 % от населението на София е в трудоспособна възраст, но няма хора за конкретни работни места и това е проблем. Най-важна е грижата за хората и връзката между институциите, агенциите, работещите и работодателите, посочи Йорданова. Тя подчерта, че за пазара на труда не трябва да се изпускат хората над 50 години заради предразсъдъци и стигми. Проект като този може да бъде много полезен и е необходимо всички да полагаме усилия, за да интегрираме хората над 50 г. към пазара на труда. Това е наша обща грижа за тях - да търсим решения и да не изпускаме възможности, каза Йорданова. 

Снежина Гъбова от Асоциация за развитие на София посочи, че обучението за подобряване на заетостта на хората над 50-годишна възраст е безплатно и предлага придобиване на дигитални и зелени умения, финансови умения, психологическо консултиране с продължителност 30 часа (онлайн и на място) за безработни или работещи от София. Гъбова каза, че обученията са на място и онлайн, с практическа насоченост, и предлагат на участниците интерактивни дейности за придобиване и развитие на умения и социално-психологическа подкрепа за търсене на работа или промотиране в рамките на настоящата кариерна пътека. Успешно завършилите ще получат сертификат, каза още Снежина Гъбова.

Други от От страната и света

Как COVID направи богат 20-годишен от Пловдив, разследван за фалшиви кремации

Николай Амбарев взел 1639 лв. от близките на двама покойници, върнал им урни, пълни с незнайно какво, а труповете още са в хладилна камера Регистрирал фирмата си по време на пандемията

Индексите сочат нагоре в ранната търговия на Уолстрийт

Основните индекси на Уолстрийт са на положителна територия в ранната търговия, тъй като доходността на държавните облигации се понижи и инвеститорите насочиха вниманието си към тримесечните резултати

Отбелязаха празника на строителя с конкурс за ученици от професионалните гимназии

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) отбеляза професионалния празник на строителя в България, който се чества на Димитровден

Две сестрички и баба им намериха загубен портфейл и го предадоха в РУ Ловеч

Две малки деца от Ловеч дадоха пример по честност днес. Третокласничката Дария Василева и 4-годишната й сестричка Ваяна се разхождали с баба си Валентина Димитрова в района на ПЕГ "Екзарх Йосиф I"

Страх тресе мними служители от аферата с театрите, сами прекратяват договорите си

Прокуратурата е иззела досега около 410 хил. лв., а щетите са за близо 2 млн. Все още не е ясно има ли забъркан на висок пост в културното министерство Всички задържани излязоха на свобода под

>