"Екзакта": ГЕРБ води с 12%, българите не вярват, че ще има стабилно правителство (Графики)

25.10.2024 10:15 Лидия Йорданова
Избори Снимка: Архив

Хората не са апатични, те са отвратени от политиката и политиците

ГЕРБ води с 12% на вота в неделя, а едва 71% от българите не вярват, че ще има стабилно правителство. Според данни на Екзакта Рисърч Груп няма обществена група или прослойка, в която ГЕРБ да не получава първи резултат. 

Проучването е проведено в периода от 19 до 22 октомври 2024 г. Интервюирани са 1050 пълнолетни българи в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю "лице-в-лице". Максимално допустимата грешка при 50%-те относителни дялове е +/- 3%.

Изследването е реализирано със средства на „Екзакта Рисърч Груп" като част от изследователската програма на агенцията.

Коментар на Лидия Йорданова

71% от българите, участвали в настоящото проучване, не вярват, че е възможно след изборите на 27 октомври страната ни да има добро и стабилно управление.

29% от интервюираните са оптимисти. По-често допускат, че е възможно добро управление избиратели на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ. Подобен отговор изразява очаквания техните партии да участват в управлението на страната.

Силно скептични към възможността да има добро и стабилно управление на страната след 27 октомври са избирателите на Възраждане (три четвърти от тях), както и привържениците на МЕЧ и на Величие.

42% от заявяващите категорично намерение да гласуват на 27 октомври, посочват, че е възможно след изборите страната ни да има добро и стабилно управление.

Болшинството от твърдо решилите да не гласуват на 27 октомври, отхвърлят възможността у нас да има добро и стабилно управление след изборите.

Електорални нагласи към 22 октомври 2024г.

Седем партии намират място в следващия състав на парламента. За участие в 51-ото Народно събрание се борят и три по-малки формации, които остават под 4 процентовата бариера. Най-близо до четирите процента е ПП МЕЧ.

ГЕРБ без съмнение ще победи в предстоящата изборна надпревара. От изследването е видно, че няма обществена група или прослойка, в която ГЕРБ да не получава първи резултат.

Предвид оспорваната надпревара за второто място между коалицията ПП-ДБ и Възраждане, данните от изследването показват, че Възраждане имат по-голяма подкрепа от ПП-ДБ сред мъжете и сред най-възрастните избиратели, а ПП-ДБ имат по-добри позиции от Възраждане сред младите и образовани българи, както и сред живеещите в по-големите населени места – столица и градове-областни центрове.

Трудно е да се прогнозира как ще приключи в изборния ден надпреварата между АПС и ДПС-Ново начало. Може да се коментира, обаче това, че в хода на кампанията, ДПС-Ново начало успя да стопи част от преднината на АПС на Ахмед Доган.

БСП - Обединена левица се явява във формат, който цели да обедини левите избиратели. Предстои да установим как ще бъде приета тази формация и ще успее ли да привлече периферен вот.

ПП МЕЧ, Синя България и ПП Величие имат електорални дялове, които ги поставят непосредствено след формациите, които с висока вероятност попадат в следващия парламент. ПП МЕЧ и Синя България имат по-твърди електорални ядра отколкото ПП Величие.

91% от бившите избиратели на Възраждане от парламентарния вот през юни 2024 г. твърдят, че отново ще гласуват за тази партия. ГЕРБ-СДС могат да разчитат на 90% от избирателите си от преди няколко месеца. БСП са запазили 81% от избирателите си, а ПП-ДБ – 78%.

71% от избирателите на ИТН също заявяват, че отново ще ги подкрепят.

Протестният вот понастоящем най-силно се олицетворява от негласуващите българи, чийто дял расте. Няма партиен електорат, който през последните години да не попълва периодично /макар и в различна степен/ „армията" на негласуващите у нас.

В същото време намаляват хората, които отиват до урните, за да гласуват с опцията „не подкрепям никого".

Електорална активност 

Обществените нагласи са белязани от висока степен на нетолерантност към политическата ситуация в страната, както и към политиците. Изследванията на "Екзакта" от последната година показаха, че все повече българи се определят като отвратени от политиката и политиците у нас, а не просто като политически апатични.

Поредната предизборна кампания не даде съществен принос за изборна мобилизация. Това се потвърждава и от декларативната избирателна активност, която, по данни от настоящото изследване, възлиза на около 30%. Разбира се, можем да очакваме реална активност в деня на вота различна от заявената в това изследване. Но при сегашните данни, очакваният брой избиратели, които ще отидат до урните, е около 2 милиона, като изчисленията се базират на официалните избирателни списъци.

Категорично намерение да гласуват заявяват по-често избиратели на възраст над 50 години - половината от тях. В същото време, не повече от една трета от хората на възраст под 40 години са сигурни, че ще отидат до урните.

Висшистите, жителите на градовете-областни центрове, както и живеещите в селата, по-често заявяват категоричното си намерение да гласуват. Представителите на етническите общности у нас също декларират по-висока увереност, че ще гласуват.

Други от От страната и света

Мигранти скочиха в река в София. 7 са задържани, издирват още

Нелегални мигранти са задържани при операция на СДВР в столичния квартал "Левски". Екипи на Столичната дирекция на вътрешните работи са ги засекли в района на кръстовището между булевард

Шофьор с отнета книжка за алкохол отново е задържан зад волана

Шофьор с отнета книжка за алкохол отново е задържан зад волана, съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич.На 24 октомври, около 10:05 часа по път II-29 в района на град Генерал Тошево е спрян за

"Арсенал" стъпи в Стара Загора, инвестира 40 милиона лева в нов завод

Оръжейната фирма "Арсенал" от Казанлък за първи път стъпва в Стара Загора, след като днес бе открит новият й завод в областния център. Инвестицията в него досега е 40 милиона лева

Икономисти предлагат: безплатни домове за работещи в пустеещи места

Безплатни жилища за работещи в региони с остри демографски проблеми, политики за насърчаване на социални норми за семейства с три деца, субсидиите за дневни грижи на деца и данъчни стимули

КНСБ очаква поне 10% ръст на заплатите в бюджета за 2025 г.

Около 1,6 млрд. евро са необходимите средства за ръст на заплатите в бюджетната сфера за следващата година. Това сочат изчисленията на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ)

>