Задълбочаваме отношенията с МВР на Косово

25.10.2024 09:23
министър Атанас Илков проведе двустранна среща с косовския си колега Джелал Свечла Снимка; МВР

В рамките на разширения формат на министерската конференция на Залцбургския форум в София министър Атанас Илков проведе двустранна среща с косовския си колега Джелал Свечла, съобщиха от МВР.

Двамата дадоха добра оценка на съществуващото ниво на сътрудничество, като изразиха готовност за засилване на преките контакти и обмена на информация в реално време, с цел по-ефективно противодействие на престъпността и гарантиране на сигурността на гражданите на двете държави.

Министър Свечла определи България като стратегически партньор на Косово в региона и подчерта, че двете държави споделят общи ценности, а двете министерства на вътрешните работи имат сходни предизвикателства и подход за решаването им.

Договорено бе да бъде разширена съществуващата правна рамка на сътрудничеството, така че двете министерства да разполагат с модерни инструменти за взаимодействие и да противодействат ефективно на всички форми на трансграничната организирана престъпност.

Наред с разширяването на правната рамка, ще бъдат набелязани приоритетни области и направления на взаимодействие, в зависимост от оперативната обстановка в двете държави, както и конкретни действия за практическото прилагане на новите форми на сътрудничество.

Други от От страната и света

КНСБ очаква поне 10 % ръст на заплатите в бюджета за 2025 г.

Около 1,6 млрд. евро са необходимите средства за ръст на заплатите в бюджетната сфера за следващата година. Това сочат изчисленията на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ)

Адвокати от София се събраха на протест пред Съдебната палата (Снимки)

Адвокати от София се събраха на протест пред Съдебната палата в столицата в подкрепа на правотата държава. Подобни мероприятия се очакват и в други градове в страната

Кметът на Русе Пенчо Милков обсъди възможности за сътрудничество с Азербайджан с посланик Хюсеин Хюсеинов

Кметът на Русе Пенчо Милков прие днес извънредния и пълномощен посланик на Република Азербайджан в България Н. Пр. д-р Хюсеин Хюсеинов по време на първото му официално посещение в града

Над 60 000 са безработните на възраст над 50 години към септември

Към септември 2024 г. около 61 000 (41 %) са регистрираните безработни на възраст над 50 години, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов на откриването на инициатива

БНБ: Ръст на лихвите по депозитите в левове през септември

Лихвите по новите депозити в левове на домакинствата нарастват през месец септември, докато средната годишна доходност на влоговете в евро записва леко отстъпление

>