Измамници са убедили десетки хора да теглят кредити за тях, обещавали комисионна и да ги върнат

25.10.2024 09:15
Владимир е един от потърпевшите на измамниците КАДЪР: НОВА ТВ

Измамници са успели да убедят десетки хора да изтеглят кредити от различни банки и да им ги дадат с обещанието, че ще върнат парите им, а върху тях те ще получат комисионна.

90 000 лв. потребителски кредит тегли Владимир. Сега ги връща с лихвите. Бивш полицай е. Казва, че този път престъпниците са заловили него.

Всичко започва с едно обаждане от бивша колежка с молба. „Да изтегля някакъв заем по нейна препоръка, като тя ме е препоръчала в дадени банки и по този начин тя придобива някакъв актив. Фиктивни кредити и се закривали още същия ден и не се изплаща нищо", разказва Владимир пред Нова ТВ.

„Те ми казаха „Тегли сега, същия ден това се закрива, не се притеснявай, питай каквото те интересува". Много любезни, пълни глупости ми говориха, които в момента аз ги приемах за гола истина – че това е плюс за кредитното ми досие, някакви абсурди ми говореха. Казват, че отдавна работят с моята позната, че малко е особен нейния случай и ако искам да и помогна трябва да изтегля кредит, който се закрива същия ден. Аз съм бивш полицай. Подходих с някаква доза съмнение, но тя ми каза „Не, спокойно, познавам ги, всичко е наред." И аз и се доверих като на близък човек. Нейните думи бяха, че тя ги познава от доста години, работи с тях", казва още Владимир.

По негови думи измамниците казват, че си имат „вратички" и начини. „Те са много добри психолози и артисти, че има вратички в банковата система, които могат да се използват и това са точно тези фиктивни кредити, кредити за 1 ден, отпускат се и се закриват в същия ден, което е абсолютен блъф. Хората да не се хващат на такива неща. И естествено молят за дискретност, което също е сигнал, че това не е нещо законно", добавя Владимир.

Двама мъже ръководят Владимир по телефона. Още на следващата сутрин му организират няколко срещи в различни банки и му уреждат шофьор. Малко преди това интервю друг потърпевш ни изпраща снимка на шофьора, който е возил него от банка до банка.

Мисията на шофьора, представящ се за Павел, е успешна. Владимир влиза в колата с 80 000 лева. И като за финал го карат да се отбие за един бърз кредит в размер на 10 000 лева. Той отказва. Казват му да остави парите в жабката на колата и го свалят в друг офис на банка. Това е моментът, в който шофьорът Павел изчезва.

„След малко ми се обади човекът глас и ми каза, че шофьорът си е тръгнал, защото му е излязло нещо спешно", добавя Владимир.

Неговата позната обаче има друга верския: Исках да си изтегля кредит, за да мога да си оправя всичко. И един мой познат, почна да му се набива някаква обява окачена на дърветата, че отпускат кредит за хора с лошо ЦКР. И се обажда на този телефон някакъв Тони Петров, но ни трябва поръчител и се обаждам на Влади".

Пред телевизията обаче тя казва, че не познава лицата, на които са дадени парите, а се е включила в схемата, за да помогне на приятелка. „Каза, че има нужда от помощ, ставаше въпрос за здравен проблем. И тъй като, каза, нещата са по-спешни, имало един начин, по който мога да и помогна. Само трябва да изтегля едни кредити, които въпросните хора ще върнат, а аз дори ще получа комисионна за това", разказва Емилия Маринова. Тя също теглила заем, но по-малко, отколкото поискали измамниците. Това ги ядосало, но след като взели парите изчезнали.

Други от От страната и света

Кметът на Русе Пенчо Милков обсъди възможности за сътрудничество с Азербайджан с посланик Хюсеин Хюсеинов

Кметът на Русе Пенчо Милков прие днес извънредния и пълномощен посланик на Република Азербайджан в България Н. Пр. д-р Хюсеин Хюсеинов по време на първото му официално посещение в града

Над 60 000 са безработните на възраст над 50 години към септември

Към септември 2024 г. около 61 000 (41 %) са регистрираните безработни на възраст над 50 години, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов на откриването на инициатива

БНБ: Ръст на лихвите по депозитите в левове през септември

Лихвите по новите депозити в левове на домакинствата нарастват през месец септември, докато средната годишна доходност на влоговете в евро записва леко отстъпление

Илон Мъск забогатя с още близо 34 милиарда долара за ден

Главният изпълнителен директор на автомобилната компания "Тесла" (Tesla) Илон Мъск добави само за ден 33,5 милиарда долара към нетното си състояние, което достигна 270,3 милиарда долара

2-годишният Божидар се нуждае от средства за лечение със стволови клетки

2-годишният Божидар от Варна се нуждае от средства за лечение със стволови клетки в Турция. Сумата около 100 хиляди евро е непосилна за родителите му. "Със зъби и нокти, от самото си раждане се бори

>