Официално отписаха световния рекорд на Стефка Костадинова

25.10.2024 08:32
Стефка Костадинова прегръща Ярослава Магучих, след като украинката спечели европейската титла през юни.

Няколко часа след като изтри рекорда на Стефка Костадинова във високия скок от 209 см, световната федерация официално пусна и съобщение, че е ратифицирала постижението на украинката Ярослава Магучих от 210 см, регистрирано на турнир в Париж през юли.

Още снощи след проверка "24 часа" написа, че промяната е станала тихомълком. 

Ярослава Магучих преодоля 210 см и така подобри с един сантиметър световния рекорд в скока на височина, който бе притежание на българката Стефка Костадинова в продължение на близо 37 години. Тя успя да постави рекорда само след четири опита. 

Магучих само на две състезания е вдигала летвата на тази височина - в Брюксел и на парижкия стадион "Шарлети", когато ги преодоля. Разликата между тези състезания е близо 2 години - или най-точно 674 дни. През този период в нито един свой старт тя не прави и опит да подобри рекорда, както и преди това.

От друга страна, Стефка прави цели 22 неуспешни опита в 8 състезания, преди да постави рекорда си. И то в период малко по-голям от година, или точно 442 дни. В цели 7 състезания. Това показва стабилност в резултатите и никакъв страх от височината. А между двата рекорда има цели 159 неуспешни опити на различни атлетки.

Постижението 210 см дойде изневиделица, тъй като Магучих изведнъж и много неочаквано подобри летните си резултати с близо 10 см и след това не потвърди в нито един старт подобен потенциал.

Тогава Стефка Костадинова поздрави на мига Ярослава, след като украинката й отне рекорда. А месец по-рано българката я целуна за късмет и й пожела олимпийско злато с рекорд, докато й връчваше медала за европейската титла в Рим.

Мнозина се усъмниха в "мистериозното" постижение на украинката и поставения нов рекорд. Дълго време той не беше признат от Световната лекоатлетическа асоциация, а стоеше със звездичка отпред и чакаше ратификацията си. Отделно преодоляването на тези чакани почти 40 години 210 см не беше излъчено директно по телевизията, въпреки прякото предаване на турнира в Париж.

И всичко това се случи на фона на безпрецедентния натиск върху рекорда на Стефка Костадинова. Десетилетия наред тези 209 см „бодяха очите" на редица функционери и босове на световната атлетика и те настояваха за анулиране постижението на българката. Техните мотиви бяха, че подобни резултати били постигнати много отдавна, в други времена, че такива рекорди щели да останат вечни, което спъвало развитието и задушавало интереса към атлетиката.

Спортната кариера на Стефка продължава 14 години, но всичките й 6 поправки на световни рекорди се случват в един сравнително кратък период от 20 месеца. Първият си световен рекорд прави на 21-годишна възраст, тогава през 1986 г. чупи два световни рекорда в разстояние на седем дни.

Стефка атакува собствения си световен рекорд от 209 см 19 пъти, последния път на Игрите в Атланта, веднага след като спечели така дълго чаканото олимпийско злато с 205 см. Сега очакваме да видим колко пъти Магучих ще атакува своите 210 см.

Други от Други спортове

Световната федерация по лека атлетика изтри тихомълком рекорда на Стефка, няма съобщение за ратификация

Световната федерация по лека атлетика тихомълком изтри рекорда на Стефка Костадинова в скока на височина и обяви украинката Ярослава Магучих за новата рекордьорка

Мик Шумахер пробва да се върне във Формула 1

Синът на легендарния Михаел Шумахер - Мик, се е срещнал с главния оперативен директор на бъдещия отбор на "Ауди" във Формула 1 Матиа Биното, надявайки се да се завърне в най-престижната автомобилна

Общината отличи 54 световни и европейски медалисти от Пловдив

Пловдивският спорт има богато минало, но има и бъдеще и неслучайно нашият град е спортна столица на България, каза зам.-кметът Николай Бухалов 54-ма световни и европейски медалисти от пловдивските

Трети медал за България от европейското по бокс в София

България продължава силното си представяне на eвропейското първенство по бокс за мъже и жени до 23 години. След Радослав Росенов (60 кг) и Уилиам Чолов (75 кг) страната има още един медал на

Коравата Хедър се би пред 20-хилядна тълпа, а сега се чуди как да си плати тока

С всеки следващ удар част от мозъка ми умираше и накрая почти не остана с какво да живея, проплака бившата световна шампионка в категория "перо" Тя не вижда с лявото око заради огромния оток

>