Димитър Ганев, “Тренд”: Ще има сериозен опит за коалиция ГЕРБ - ПП-ДБ. Премиер партиец или технократ зависи от три числа

25.10.2024 07:30 Юри Велев
Политологът от "Тренд" Димитър Ганев

Те са колко партии ще влязат в парламента и с какъв резултат ще финишират двете формации

- Каква картина очертават данните от новото ви проучване за изборното състезание в неделя, г-н Ганев?

- Формулата, към която се придържаме е 7 + 2 - седем сигурни партии за Народното събрание и две с шанс за представителство. В структурата на сигурните за парламента формации има 3 групи. Струва ми се трудно една партия да прескочи в друга група в неделя, но не го изключвам.

Не е без значение кой е на второ място. Ако това е “Възраждане”, ще е нова ситуация, която партиите от т.нар. евроатлантически лагер ГЕРБ и ПП-ДБ ще използват като тласък за начало на разговори. Защото, ако няма някаква форма на разбирателство между тях, аз не виждам вариант за кабинет.

Между ГЕРБ и ПП-ДБ няма разлики в геополитическата ориентация и законодателната програма. Препъникамъкът е името на министър-председателя. Имаме две концепции. Едната казва: Да е политическа фигура със съответната отговорност. Другата казва: Да е равноотдалечен.

Дали ще се намери компромис, все пак зависи от изборния резултат. При седем партии в парламента, един убедителен резултат на ГЕРБ със 70 мандата и резултат под очаквания за ПП-ДБ, ГЕРБ ще е с по-силна позиция в преговорите, за да наложи политическо лице за премиер.

При вариант с 9 партии в парламента, 60 мандата за ГЕРБ и стабилна подкрепа за ПП-ДБ, те ще са в по-добра позиция да настояват пред ГЕРБ за премиер технократ.

Смятам, че ще се направи сериозен опит двете формации да се договорят. Защото и двете си дават сметка, че на следващи избори резултатите им ще са по-слаби. Да не говорим, че на терена може да излезе нов играч, който да ги остави в “девета глуха” и тежка опозиция.

- Но дори да се договорят ГЕРБ и ПП-ДБ, ще стигнат ли депутатите им за мнозинство?

- Няма да стигнат. Но ако се направи такава коалиция, парламентарна подкрепа ще се намери.

- От кои сили?

- БСП или ИТН. Но има огромно значение дали ще влязат МЕЧ и “Величие”. Това ще промени тежестта на по-големите партии, а и те ще си дадат сметка, че на следващо раздаване по-малките може да растат.

Освен това при седем партии в парламента за кабинет ще трябват 3 формации, при 8 или 9 - вече ще трябват четири и уравнението става по-сложно.

- Ако обаче и следващият парламент не успее да роди правителство, какво ни очаква?

- Тогава ще се отиде на нови избори вероятно някъде през февруари - март. В този случай има два варианта. Първият е, ако дотогава не се появят нови играчи на терена. Тогава ще продължи трендът от няколко избори насам - по-ниска активност, по-ниско доверие в партиите, изобщо - продължаване на ерозията и изхабяване на цялата партийна система, която ще бъде изправена до ръба на пропастта, на крачка от колапса.

Вторият вариант е поява на нов голям играч на терена. Има огромен потенциал за такъв играч, който да е срещу цялото политическо статукво. Това може да промени цялата партийна система и да я направи неузнаваема.

- Загрява ли такъв нов играч на терена?

- Фокусът е насочен към Румен Радев. Той има най-голям потенциал да обере този протестен наказателен вот, защото се вписва много точно в търсения профил на политическата алтернатива. Профилът е “за” Европейския съюз и НАТО, но с нюанси по отношение на мигрантите, зелената сделка, войната в Украйна.

Големият въпрос обаче е готов ли е Румен Радев да вземе това много трудно решение да слезе на политическия терен. Защото това минава през оставка от президентския пост. Ако той направи опит да даде политическа алтернатива с други хора начело, както направи с легитимирането на ПП, няма да успее да изпълни потенциала си.

Но колкото повече се доближава до края на мандата, толкова по-лесно ще е за Радев това решение. До президентските избори има 2 години, но при избори напролет до края на мандата му ще са година и половина. А и ситуацията след 5 месеца ще е по-благоприятна за него.

 

Други от Интервюта

Стефан Радев: Субсидиите на общините да бъдат постоянен процент от държавния бюджет, а да не зависят от поредния министър

Местната власт да има право на конституционна жалба или със закон да забранят да възлагат нови функции без осигурено финансиране Имаме подписани споразумения с МРРБ за проекти на стойност близо 50

Цанко Арабаджиев: Ролята на банките за развитие в плана “Драги” е водеща

Страната ни има нужда от ясна национална стратегия за развитие на капиталовия пазар, казва изпълнителният директор на ББР - Г-н Арабаджиев, в доклада на Марио Драги за развитието на европейската

Д-р Николай Брънзалов: Лекарят в България е най-достъпен за пациентите в ЕС, но трудът му още не е оценен добре

БЛС търси начин да поощри медиците да практикуват по родните си места, казва председателят на Българския лекарски съюз Д-р Николай Брънзалов е председател на Българския лекарски съюз

Мая Станчева: Инвестбанк реагира бързо и адекватно на нуждите на клиентите

В топ 10 сме на банките в България. Формулата за успеха е, че постигаме баланс - стъпваме върху иновациите, но не забравихме и традиционния подход, казва членът на Управителния съвет и изпълнителен

Какво завеща Ванга на Нешка Робева

"Събирай си интервютата, оти ке пишеш книга", каза ми Ванга. Но не съм толкова силна, колкото си мислите. Бях се отказала да я правя От време на време, за да не гръмна

>