Плащаме по-скъпо за храни в сравнение с Европа

24.10.2024 18:33
Купуваме най-скъпите яйца - 10 броя у нас в момента струват близо 3 евро, докато в Испания и Франция те са съответно 2,40 и 1,65 евро Снимка: Pixabay

В България плащаме по-скъпо за много хранителни стоки в сравнение с Европа. Цените на много стоки у нас растат, доближавайки се и надхвърляйки средните за ЕС, сочат данни на КНСБ.

Купуваме най-скъпите яйца - 10 броя у нас в момента струват близо 3 евро, докато в Испания и Франция те са съответно 2,40 и 1,65 евро.

У нас килограм пшенично брашно тип 500 е 92 цента докато в Испания и Франция е около 70 цента .

Килограм краве сирене в България е 9,04 евро, почти на същата цена е във Франция, в Испания цената му е осезаемо по-малко - 6,70.

Килограм краставици у нас са около 2,52 евро във Франция са по-евтини

И това на фона на голямата разлика в минималната работна заплата в България и средно за ЕС. За тричленно семейство вече е необходим месечен доход от поне 2616 лева.

Златка и Андрей Семови от 10 години продават на сергия на един от пазарите в столицата. Имат син в трети клас.

Твърдят, че дори и общ месечен доход от 2616 лв. за тричленно семейство, който е необходим според последните данни на КНСБ , не е достатъчен за да живеят нормално.

"За да издържаме един ученик са ни нужни между 4,5 и 6 000 лв., защото само за ученика са нужни около 800 лв. месечно, за да заплащаме стола и ежедневните разходи за него", разказва Андрей Семов.

"Социален живот нямаме аз и жена ми, за да осигурим всичко необходимо за детето", добавя той.

"Свиваме разходите. Правим ограничения- от всичко по по-малко, казва Златка Семова.

Според синдикатите сред факторите, които влияят върху повишаването на дохода за издръжка на едно семейство са поскъпването на природния газ, тока за бизнеса, движението нагоре на цените на зърното по световните пазари, пише БНТ.

"Всички, които живеят с размер на работна заплата до 1000 лева, които са около 32 % от работещите или осигуряващите се, попадат в категорията работещи бедни", отбеляза Виолета Иванова, заместник - директор на Института за социални и синдикални изследвания.

Инфлацията у нас се успокоява, но цените на много храни все повече се доближават до средните за Европейския съюз, а за някои стоки дори ги нахвърлят.

"Малката кошница от стоки и услуги расте минимално като проценти и като лева, но в нея остават необяснимо високи стойности на цени. Млякото, кравето сирене, краставиците, яйцата са с най-високи стойности в евро", каза Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Олиото, бобът, оризът и маслото също ни нареждат сред страните в ЕС с най-високи цени.

От КНСБ предлагат държавата да изготви дефиниция за заплата за издръжка.

Други от От страната и света

По 3 години затвор за близнаците, укрили пребития до смърт Митко в Цалапица

Майката Атанаска: Присъдата е подигравка След година обиколки по съдебните зали близнаците Борислав и Валентин Динкови получиха по 3 години ефективни присъди за участие в укриването на тялото на

Международния валутен фонд: Нужен е единен пазар, за да не изостава възстановяването в Европа

Инфлацията в Европа достигна по-рано от очакваното целевото равнище, но подобрението остава неравномерно в страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа

2,25 млрд. лв. заделени за ремонт и поддръжка на пътища за 4 години (Обзор)

2,25 млрд. лв. ще похарчи пътната агенция в следващите 4 години за поддръжка и ремонт на пътища. Това става ясно от обявена обществена поръчка. С избраните фирми ще се сключат рамкови договори

Държавата купува и оръдия срещу градушките

Ще впръскват сребърен йодид в облаците там, където не могат да се пускат ракети и самолети заради забрана за ползване на въздушното пространство Държавата купува т.нар

Ремонтът в ПАВЕЦ "Чаира" върви по график

Възстановяването на ПАВЕЦ "Чаира" напредва в съответствие с предварително заложения график, съобщават от Министерството на енергетиката. В ход са интензивни ремонтни работи за връщането в

>