Асен Василев: Само в ПП-ДБ съумяхме да съставим 2 успешни правителства и да вдигнем доходите

24.10.2024 15:43 24 часа Пловдив онлайн
Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев

Видя се, че когато не се краде, пари има за всичко, казва водачът на листата на коалицията за Пловдив

- С какво се промени България и политиката тук след появанта на "Продължаваме промяната" на политическата сцена?

- На първо място с това, че успяхме да изградим една реална опозиция на задкулисието, което брутално ограбваше държавата. За тези три години и поредицата от 7 избора единствено ние съумяхме да съставим две успешни правителства в една изключително трудна политическа ситуация. Зададохме нова посока на развитие на България, при която се инвестира в хората, а не в избрани фирми. Видя се, че когато не се краде, пари има за всичко. Вдигнахме значително доходите, увеличихме пенсиите с над 100%, инвестирахме в здравеопазване и образование, подкрепихме младите семейства, като увеличихме данъчния кредит за деца от 60 на 600 лв., а в програмата си сме заложили той да стане 1200 лв. Неслучайно за първи път от началото на прехода миналата година българите започнаха да се връщат - 46 000 повече хора, които са предпочели да се върнат в България, отколкото тези, които се решили да емигрират. През миналата година имаме най-ниската смъртност, откакто НСИ измерва този показател. Това не е случайност или съвпадение, а реални резултати от заложените от нас политики.

Фактите и статистиката говорят ясно за резултатите. През последните 3 години и половина средната заплата в България се е качила от 1390 на 2123 лв., а средната пенсия - от 382 на 883 лв. Индустриалното производство бележи ръст от над 25%, а дефицитът е под 2%. Външният дълг, съотнесен към брутния вътрешен продукт, е паднал от 24% през 2020 г. при управлението на ГЕРБ до 21,5% при нашето управление. В момента България е с най-нисък дълг в целия Европейски съюз. Въпреки инфлацията покупателната способност се е качила и вече не сме на последно място в Европа по този показател.

- Кое е първото нещо, с което ще се заемете като народен представител от Пловдив в следващия парламент?

- Пловдив буквално се задушава от проблеми, които са трупани през годините. Околовръстното на Пловдив трябва да бъде завършено и разширено, трябва да стане четирилентов път, по който да се изведе голяма част от трафика. Още в първото ни правителство бяхме готови да отпуснем пари за градска железница и още един мост над Марица. Истината е, че общината няма готови проекти. В програмите за общините сме заложили и пари за проектиране, просто някой трябва да се свърши работата. Железопътен ринг в града би осигурил връзка с околните населени места и би решил до голяма степен проблемите с трафика и чистотата на въздуха.

В държавния бюджет за 2024 г. за Пловдив са заложени 100 милиона лева по общинската програма. Градската управа реши, че 72 милиона от тях ще отидат за двата стадиона. До момента няма усвоен нито лев, тъй като проектите не бяха готови, тръжните процедури не са проведени и има реална опасност тези пари да бъдат изгубени. А при едно добро планиране средствата за тази година можеха да отидат за готови проекти като например улици, междублокови пространства, училища, детски градини, а за стадионите да бъдат отпуснати, след като са готови проектите и бъдат избрани изпълнителите.

- Кои политически формации виждате като партньори за реализиране на идеите и програмата?

- Нека видим първо резултатите от изборите. Аз лично се надявам повече хора да излязат да гласуват. От предизборните си срещи се убедих, че хората оценят положителните промени, които донесохме, и не искат да се връщат към режима на "постната пица". Ние сме готови на диалог с всяка формация, която е готова да следва антикорупционни политики и европейското бъдеще на страната.

Ясно сме заявили, че няма как да направим правителство с Пеевски и с „Възраждане". ГЕРБ трябва да изберат дали ще станат ГЕРБ – Ново начало, или ще се освободят от Пеевски и ще намерим формула за управление с равноотдалечен премиер. Не знам дали хората оценяват, че тези избори са исторически. За първи път ДПС се явява разделено. За първи път толкова ясно ще могат да се видят зависимостите на купения и контролиран вот.

Затова е важно хората да излязат и да гласуват. Ако избирателната активност е колкото през 2021 г., тежестта на купения вот ще е незначителна. Ние искаме страната да продължи да върви към Европа, доближавайки до стандарта на западноевропейските граждани. Ако запазим сегашното темпо на растеж на доходите, до 3-4 години ще имаме 1000 евро минимална работна заплата и 2000 евро средна работна заплата. Ще продължим инвестициите в образование и здравеопазване, за да имаме нормални болници и училища. Ще продължим общинската инвестиционна програма, за да може всяка община да има свободата да решава проблемите си и да става по-добро място за живот, за да може все повече българи да се връщат в България.

- Посланието Ви към българските избиратели и в частност към пловдивчани?

- Човек лесно може да намери оправдание да не гласува, особено след 7 поредни избори. По-трудно е да намери мотив да отиде да гласува. Хората смятат, че са далеч от политиката и тя не влияе пряко на живота им. Всъщност политиката влияе на всеки аспект от живота ни, от това какви доходи ще получаваме, през какви лекари и учители ще се грижат за децата ни до това, колко бързо ще се случват необходимите ремонти и ще губим от свободното си време и нервите си в задръствания. Призовавам хората да помислят върху това, че именно от изборът им днес зависи бъдещето на децата им, собственото им настояще и спокойните старини на родителите им. Както всички ние се грижим за семействата и близките си хора, трябва да се погрижим за България с едно просто действие - да излезем да гласуваме тази неделя. Можете да подкрепите политиките на колаиция „Продължаваме промяната - Демократична България", за да продължим да инвестираме в хората и в бъдещето на България с номер 26.

Други от От Пловдив

Еко инициатива в „Южен" проведоха младежите от ГЕРБ - Пловдив

Младежката организация на ГЕРБ в Пловдив проведе поредната си инициатива в рамките на предизборната кампания, като се погрижи за дръвчетата в парк „Белите брези" в район „Южен"

100 часа ще се труди за родината младеж от Рогош, набил общински охранител в Пловдив

Ударил го в Цар-Симеоновата градина, прибрали го в Районното, а после в Центъра за психично здраве Безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 100 часа ще трябва да положи в рамките на 2

Мъж и жена са в болница след челен удар в Пловдив

Сигнал за катастрофа на ул. "Остромила" в Пловдив е получен около 15.40 ч. на телефон 112. По предварителни данни лек автомобил "Субару" с 38-годишен водач навлязъл в лентата за насрещно движение и

Близки откриха мъртва жена в жилището й в Пловдив, подозират самоубийство

Близки на жена на около 50 г. са я открили мъртва в жилището й в кв. "Съдийски" в Пловдив. Сигналът на телефон 112 е подаден около 16,30 часа вчера, съобщиха от полицията. Починалата е живеела сама

Пуснаха срещу 5000 лв. погребалния агент от Пловдив, обвинен във фалшиви кремации (Обновена, видео)

Съдействал на разследването и нямало опасност да повлияе на неразпитаните свидетели Траурният агент Николай Амбарев, обвинен в измама с фалшиви кремации на двама покойници

>