Колекционер на стари шевни машини откри изложба в Сливен

24.10.2024 14:53 Ваньо Стоилов
Част от колекцията шевни машини на инж. Костадин Костадинов от Сливен Снимка: Община Сливен

Дари експонатите на Националния музей на текстилната индустрия в града 

Изложба на стари шевни машини беше открита в Националния музей на текстилната индустрия в Сливен. Колекцията е общинският служител Костадин Костадинов, който от много години събира уникални ретро екземпляри. Всички притежавани от него машини са в отлично състояние и са работещи, съобщават от пресцентъра на общината.

"Всяка машина има своята уникална история. Костадинов настояваше в описанието да включим и имената на бившите собственици, от които ги е придобил. Тепърва ни предстои да проучим допълнително всеки експонат, за да създадем отделен паспорт на всеки от тях", каза директорът на текстилния музей Тони Димитрова.

В изложбата са представени 38 шевни машини от различни периоди. Някои екземпляри са на световно известни марки като Сингер, Мундлос, Пфаф, Фритинер и др. Най-старите екземпляри са произведени в периода 1860 – 1868 г. Сред експонатите има чугунена машина за шиене на обувки и машина за шиене на кожа.

Кметът Стефан Радев откри изложбата и поздрави Костадинов за уникалното хоби. "Радвам се, че имам възможност да видя изложбата. Сигурен съм, че на всеки от нас тя навява спомени за шевните машини на нашите баби. Връща ни назад в детството, в едни отминали и ценни моменти", каза Радев.

От своя страна Костадин Костадинов заяви, че е започнал да колекционира шевните машини, когато е бил на 20 години. Той се старае да ги поддържа в добро техническо състояние.

Костадинов е служител на община Сливен - главен експерт в дирекция "Общинска инфраструктура". Той дарява цялата колекция на Националния музей на текстилната индустрия, който е филиал на Националния политехнически музей. Неговият заместник-директор инж. Светозара Карарадева връчи грамота и свидетелство за дарение на Костадин Костадинов.

Изложбата е част от честванията на 190-ата годишнина от началото на текстилната индустрия в България.

Други от Възход и падение

Тим Бъртън: Технофоб съм, интернет ме дрепресира

„Всеки, който ме познава, знае, че съм малко технофоб. Когато вляза в интернет, откривам, че съм доста депресиран. Това ме плаши, защото започнах да слизам в тъмна дупка

Сара Джесика Паркър от "Сексът и градът" с книгата на Навални на снимачната площадка

Актрисата Сара Джесика Паркър се появи на снимачната площадка на сериала "И просто ей така" с книгата на убития от хората на Владимир Путин руски политик Алексей Навални "Патриот"

Зейн Малик отложи турнето си заради смъртта на Лиъм Пейн

Бившият член на момчешката група „Уан дайрекшън“ Зейн Малик пренасрочи турнето си в САЩ за 2025 г. заради смъртта на британския певец Лиъм Пейн, предаде ДПА

Годжи е станал баща на момченце, кръстили го Слави

Георги Милчев-Годжи тайно е станал баща за четвърти път. Музикантът и дългогодишната му половинка, за която това е второ дете, имат син, който са кръстили Слави

Пи Диди поиска обвиненията срещу него да спрат да се обявяват публично

Пи Диди поиска обвиненията срещу него да спрат да се обявяват публично. В момента рапърът е в затвора по обвинения в изнасилване и трафик.  Адвокатите на Пи Диди заявяват

>