Мария Корина Мачадо и Едмундо Гонсалес Урутия са удостоени с наградата „Сахаров" за 2024 г.

24.10.2024 13:42
Акад. Андрей Сахаров Снимка: Архив

Лидерът на демократичните сили на Венецуела и кандидатът на опозицията в президентските избори през юли получиха приза за свобода на мисълта 

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола обяви лауреата на наградата „Сахаров" за свобода на мисълта за 2024 г. в пленарната зала в Страсбург в четвъртък, след заседанието на Председателския съвет на Парламента, по време на което беше взето решението, съобщават от пресслужбата на ЕП.

Председателят Мецола заяви: "Наградата „Сахаров" за свобода на мисълта за 2024 г. се връчва на Мария Корина Мачадо и избрания президент Едмундо Гонсалес Урутия за тяхната смела борба за възстановяване на свободата и демокрацията във Венецуела. В своя стремеж за справедливо, свободно и мирно предаване на властта те безстрашно отстояваха ценностите, които милиони венецуелци и Европейският парламент считат за особено важни: справедливост, демокрация и върховенство на закона. Европейският парламент подкрепя народа на Венецуела, както и Мария Корина Мачадо и признатия за президент на Венецуела от Европейския парламент Едмундо Гонсалес Урутия в тяхната борба за демократично бъдеще на своята страна. Тази награда е за тях".

Мария Корина Мачадо беше избраният през 2023 г. кандидат за президентските избори на венецуелската опозиция от името на „Демократична платформа за единство", но по-късно беше дисквалифицирана от Националния избирателен съвет, който е контролиран от политическия режим в страната.

Едмундо Гонсалес Урутия, дипломат и политик, който я замени като кандидат за президент от „Демократична платформа за единство", осъди неспособността на правителството на Венецуела да публикува официални резултати от президентските избори и оспори обявената победа на Николас Мадуро. Гонсалес Урутия напусна страната през септември, след като беше издадена заповед за неговия арест.

В резолюция, приета на 19 септември 2024 г., членовете на Европейския парламент подчертаха, че в докладите на международните мисии за наблюдение на изборите ясно се посочва, че президентските избори във Венецуела не са проведени в съответствие с международните стандарти за почтеност на изборите. Те признаха Едмундо Гонсалес Урутия за легитимен и демократично избран президент на страната, а Мария Корина Мачадо за лидер на демократичните сили.

Парламентът осъди „изборните измами" и сериозните и систематични нарушения на правата на човека, извършени срещу демократичната опозиция, венецуелския народ и гражданското общество.

По данни на правителството на Венецуела 2400 души са били арестувани по време на демонстрациите след изборите, а неправителствени организации съобщиха за гибелта на 24 души. Мария Корина Мачадо продължава да се укрива, а Едмундо Гонсалес Урутия избяга в Испания, която на 7 септември му предостави политическо убежище.

В своята резолюция от септември 2024 г. Парламентът призова ЕС да разшири санкциите срещу венецуелския режим и да наложи целенасочени санкции чрез Глобалния режим на санкции на ЕС за тежки нарушения на правата на човека срещу Николас Мадуро и неговото най-близко обкръжение. Преди изборите Европейският парламент призова държавите членки да запазят санкциите, въведени срещу режима на Мадуро, и разкритикува противоконституционното решение да не бъдат допуснати изтъкнати представители на политическата опозиция като Мария Корина Мачадо до участие в изборите през 2024 г.

Церемонията по връчването на наградата „Сахаров" за свобода на мисълта ще се състои на 18 декември по време на пленарното заседание на Парламента в Страсбург.

Наградата „Сахаров" за свобода на мисълта на името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров е най-високото отличие на ЕС в областта на правата на човека. Създадена през 1988 г., наградата се присъжда всяка година от Европейския парламент на лица и организации, в знак на признаване на тяхната работа в една от следните области: защита на правата на човека и основните права, по-специално свободата на изразяване, защитата на правата на малцинствата, зачитане на международното право, развитието на демокрацията, както и защитата на върховенството на правото.

Други от От страната и света

Жена ще трябва да върне над 56 хил. лева, взети от пенсията на мъртвия й съпруг

Жена ще трябва да върне недобросъвестно получени пенсии на съпруга ѝ след смъртта му в размер на 56 745,55 лв. Това е решил Административният съд в Кюстендил

Лошият климат намали сериозно добивите от слънчоглед и царевица за зърно

Неблагоприятните климатични условия доведоха до сериозно понижение на средните добиви от слънчоглед и царевица за зърно през настоящата година, съответно с 11,4 на сто при слънчогледа и 34

Приключва ремонтът на хангара в Сливен, който ще е временна база на въздушната линейка

Основният ремонт на хангара на летище Бършен в Сливен, който започна през юли, е към приключване. За това информираха кмета Стефан Радев от системата за спешна помощ по въздух "Bulgaria Heli Med

Земеделците получиха близо 92 млн. лева за намален акциз върху газьола

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) преведе първи транш в размер на 91 871 454 лева на 14 640 земеделски стопани по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола

Втори завод за високотехнологично производство ще бъде изграден в Индустриална зона Загоре – Еленино

Предвижда се да бъдат инвестирани над 150 млн. лв. и да се създадат нови 200 работни места "Индустриална зона Загоре" АД сключи предварителен договор с нов инвеститор

>