Общината в Русе ще помага финансово на спорта

24.10.2024 13:28
Общинският съвет в Русе заседава. Снимка: Община Русе

Общинският съвет прие с пълно единодушие новата Наредба за условията и реда за финансово подпомагане на спортните клубове и спортните дейности в община Русе, съобщават от общинския пресзцентър. Според разпоредбите в нея размерът на средствата не може да бъде по–малък от 3 на сто от имуществени и други данъци и неданъчни приходи за местни дейности на община Русе, като се изключат целевите приходи.

С този акт се въвеждат по-ясни и прозрачни правила за финансиране на спортните организации и инициативи в града, като се цели осигуряването на по-добра отчетност и равнопоставеност при разпределението на общинските средства за развитие на спорта. Основната цел на наредбата е да се създадат стабилни и устойчиви основи за финансовата подкрепа на спортните клубове и организации, които действат на територията на общината.

Документът регламентира както условията за кандидатстване за общинско финансиране, така и критериите за разпределение на средствата, които ще се отпускат ежегодно. Новите правила гарантират публичност и отчетност при разходването на средствата и целят да стимулират клубовете към по-добри резултати и устойчиво развитие.

Наредбата въвежда специални критерии за определяне на размера на финансирането, като ключов фактор ще бъде постигнатите резултати на спортните клубове през предходната година. Така клубовете с добри спортни постижения, както на местно, така и на национално и международно ниво, ще имат възможност да получат по-голяма подкрепа от общината. Това създава стимули за развитие и активна работа с младите таланти, както и за повишаване на спортните постижения на Русе.

Особено внимание в наредбата е отделено на спорта за всички и насърчаването на активен начин на живот сред жителите на града. Спортните клубове, които организират и подкрепят масови спортни събития, състезания и инициативи, също имат възможност да кандидатстват за финансова помощ. Тази мярка има за цел да развива спортната култура в Русе и да привлече повече граждани към активен и здравословен начин на живот.

Новата наредба предвижда и подобряване на процедурите за кандидатстване и отчитане на разходите. Въвеждат се електронни формуляри и документи, които ще улеснят спортните клубове в процеса на кандидатстване и ще намалят административната тежест. Това е поредната стъпка на община Русе в посока към дигитализация и по-ефективно управление на общинските средства.

При обсъждането в общинския съвет кметът на Русе Пенчо Милков подчерта значението на новата наредба за развитието на спорта в града. „За мен моментът е исторически. Не знам в друга община в страната спортът да се подпомага с 3 процента от общинския бюджет и това да се определи като приоритет. Спортът е изключителен обществен механизъм за единение на хората и за създаване на чувство на гордост в местната общност, включително и това хора да идват и да остават в града ни", заяви кметът.

Според заместник-кмета по "Спорт и младежки дейности" Борислав Рачев наредбата е разработена с участието на спортни клубове и организации в града, като са взети под внимание техните нужди и предложения.

Други от От страната и света

Жена ще трябва да върне над 56 хил. лева, взети от пенсията на мъртвия й съпруг

Жена ще трябва да върне недобросъвестно получени пенсии на съпруга ѝ след смъртта му в размер на 56 745,55 лв. Това е решил Административният съд в Кюстендил

Лошият климат намали сериозно добивите от слънчоглед и царевица за зърно

Неблагоприятните климатични условия доведоха до сериозно понижение на средните добиви от слънчоглед и царевица за зърно през настоящата година, съответно с 11,4 на сто при слънчогледа и 34

Приключва ремонтът на хангара в Сливен, който ще е временна база на въздушната линейка

Основният ремонт на хангара на летище Бършен в Сливен, който започна през юли, е към приключване. За това информираха кмета Стефан Радев от системата за спешна помощ по въздух "Bulgaria Heli Med

Земеделците получиха близо 92 млн. лева за намален акциз върху газьола

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) преведе първи транш в размер на 91 871 454 лева на 14 640 земеделски стопани по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола

Втори завод за високотехнологично производство ще бъде изграден в Индустриална зона Загоре – Еленино

Предвижда се да бъдат инвестирани над 150 млн. лв. и да се създадат нови 200 работни места "Индустриална зона Загоре" АД сключи предварителен договор с нов инвеститор

>