Съдът отсече: 3 години затвор за близнаците от Цалапица. Майката на Митко: Подигравка! (Снимки)

24.10.2024 11:39 Никола Михайлов
Близнаците Борислав (на преден план) и Валентин Динкови в съдебната зала.
След като чу присъдата, майката на Митко Атанаска Бакалова се разплака.
Съдия Спасимир Здравчев призна двамата за виновни и прочете присъдите.
Прокурорът по делото Димитър Костов.
Адвокатката на близнаците Светлана Званчева ще обжалва присъдата им.

 Борислав е действал като организатор, а Валентин - като основен движещ фактор за извършването на престъплението, изтъкна прокурорът и поиска 5 г.

3 години затвор при първоначален общ режим получиха близнаците от Цалапица Борислав и Валентин Динкови, обвинени в лично укривателство, свързано с убийството на Димитър Малинов. Районният съд определи те да платят по 3253 лв. разноски. 

Преди да чуят присъдата, двамата се разкаяха и обясниха, че са се страхували от Рангел Бизюрев. В последната си дума казаха, че ги е било страх от него, но с времето са осъзнали, че е трябвало да кажат какво е станало на органите на реда. "Моля за по-лека присъда", каза Валентин Динков.

"За мен е подигравка, 3 години, на Митко живота след 3 години дали ще се върне? Едно "съжалявам" дали ще го върне", коментира през сълзи каза майката на Димитър Атанаска Бакалова пред залата.

Жената се разплака още щом чу присъдата. Адвокатката на близнаците също не е доволна от размера на наказанието, което ѝ се струва завишено и заяви, че ще обжалва. А прокурорът ще изчака да се запознае с мотивите на съда, преди да прецени дали да протестира.

В началото на днешното заседание те отново бяха посрещнати с викове "Убийци" и "Бог да ви накаже!" от близките на Димитър.  Съдия Спасимир Здравчев изгони от заседанието чичото на Митко Пейчо Малинов, който произнесе реплики по адрес на адвокат Званчева.

Близнаците отказаха да дават обяснения и съдът приобщи към делото казаното от тях в хода на разследването. След това премина към пледоария на страните.

Прокурорът Димитър Костов поска максималното предвидено от закона наказание от 5 г., което да бъде излежано ефективно и при първоначален строг режим. Той посочи, че делото срещу обвинения в убийство Рангел няма отношение и ако в хода на другото производство станат ясни други факти и обстоятелства, това може да бъде възобновено.

 "Борислав е действал като организатор, а Валентин - като основен движещ фактор за извършването на престъплението", заяви Костов. Той посочи, че двамата не са зачели най-важното човешко благо и ги определи като "безчовешки" личности. Прокурорът изтъкна, че една условна присъда за близнаците не би действала превъзпитателно, а точно обратното - ще култивира у тях чувство за безнаказаност.

Делото срещу близнаците вече година е в съда. Борислав и Валентин Динкови изявиха желание да признаят вина и да получат наказание за лично укривателство още на 25 октомври 2023-а, но съдия Боян Кюртов ги поряза, тъй като откри процесуално нарушение - в показанията си единият брат отрекъл каквато и да е съпричастност в укриването на тялото, докато другият казал, че заедно са гледали да не дойде някой, докато Рангел Бизюрев го заравял. Така процесът беше върнат в досъдебна фаза, защото според магистратът те не може да бъдат представлявани от един и същи адвокат.

След това няколко пъти делото беше отлагано, защото според съда трябваше да бъде разпитан Рангел, който обаче се укриваше в чужбина и стъпи отново на българска земя 8 месеца след фаталния 20 юли. Срещу него се води наказателен процес в Окръжния съд, в хода на който беше разпитан таен свидетел. Според неговите показания Борислав му признал, че той е нанесъл ключов за смъртта на Митко удар в лицето. Близнакът и Бизюрев обаче отричат Динков да е участвал в побоя. Според техните версии са били само двамата и Димитър в нощта на убийството, но единствено Рангел бил Митко. Никой от тях обаче не казва нищо за удари в лицето, а според вещите лица, изготвили експертизата на трупа, до смъртта се стигнало заради счупени носни кости.

От самото начало на разследването близките на Димитър смятат, че повече хора са участвали в убийството. Те са убедени, че близнаците имат по-сериозна роля и също трябва да бъдат обвинени като съучастници, а други - сред които и родителите на Динкови, да понесат наказания като укриватели. 

Адвокат Званчева изненада представителя на държавното обвинение, като не поиска условна присъда, а ефективна, която обаче да е с размер на излежаното от двамата досега.

Двамата са в ареста от година и 3 месеца и според защитничката това време е напълно достатъчно. Тя поиска от съда да не кредитира една от изготвените експертизи, понеже по думите ѝ тя не стъпва върху доказателства, събрани по правилата - тестовете с полиграф на двамата, което няма тежест пред Темида. "Считам че тук има заобикаляне на закона, за да бъде превърнато в доказателство", каза Светлана Званчева. Тя контрира прокурор Костов, според когото в случая има широка палитра от отегчаващи вината обстоятелства. Адвокатката изтъкна младата възраст на двамата, което обвинителят отхвърли с думите, че и Митко е бил на сходна, съдействието на органите на реда, пълните самопризнания и изразеното разкаяние. Тя посочи още, че престъплението, в което са обвинени, не е тежко по смисъла на закона.

Съдия Спасимир Здравчев отказа да промени мярката за неотклонение на двамата близнаци и те остават зад решетките.

Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Окръжния съд в Пловдив.

Други от От Пловдив

Асен Василев: Само в ПП-ДБ съумяхме да съставим 2 успешни правителства и да вдигнем доходите

Видя се, че когато не се краде, пари има за всичко, казва водачът на листата на коалицията за Пловдив - С какво се промени България и политиката тук след появанта на "Продължаваме промяната" на

Близки откриха мъртва жена в жилището й в Пловдив, подозират самоубийство

Близки на жена на около 50 г. са я открили мъртва в жилището й в кв. "Съдийски" в Пловдив. Сигналът на телефон 112 е подаден около 16,30 часа вчера, съобщиха от полицията. Починалата е живеела сама

Пуснаха срещу 5000 лв. погребалния агент от Пловдив, обвинен във фалшиви кремации (Обновена, видео)

Съдействал на разследването и нямало опасност да повлияе на неразпитаните свидетели Траурният агент Николай Амбарев, обвинен в измама с фалшиви кремации на двама покойници

59-годишна е шофьорката, съборила стълб в Пловдив и оцеляла по чудо

Возела е пътничка, когато внезапно възникнала техническа повреда в автомобила и той се забил в светофарна уредба Загуба на контрол от страна на 59-годишна водачка на "Хонда" е причината за снощната

Пепа Деведжиева: „Синя България" гарантира свобода и развитие на малкия и средния бизнес

Като единствената истински дясна политическа формация „Синя България" има програма, която да гарантира свобода и развитие на малкия и средния бизнес, казва Пепа Деведжиева

>