Илияна Йотова, описана от петима, с които животът я е свързал

24.10.2024 10:30
Илияна Йотова и Румен Радев по време на откриването на предизборната им кампания през 2016 г. в Античния театър в Пловдив. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Румен Радев
Проф. Николай Овчаров
Уляна Пръмова
Атанас Семов
Орлин Горанов

Вицепрезидентът Илияна Йотова навършва 60 години в четвъртък. Ето едно дълго изречение за нея от петима българи, с които животът в един или друг период я е свързвал:

Илияна Йотова е най-добрият вицепрезидент на България (проф. Николай Овчаров), не губи присъствие на духа и в най-тежките ситуации (Румен Радев), по пътя не загуби нито част от себе си (Уляна Пръмова), е едно светло явление в политиката (проф. Атанас Семов), но и е стъпила здраво на земята (Орлин Горанов). 

Румен Радев, президент: Радвам се, че още от самото начало на общата ни мисия успяхме да заработим като сплотен екип

Да се работи с Илияна Йотова, е истинско удоволствие. Интелект, ерудиция, дар слово, борбеност, неизчерпаема енергия. Политик с опит и кауза. Неотклонно следва заявените си позиции и отстоява убеждението си политиката да се основава на ясни принципи.

Не губи присъствие на духа и в най-трудната ситуация, винаги намира работещо решение и го комуникира по типичния за нея начин - аргументирано и убедително. Не пести усилия, когато трябва да бъде защитен интересът на българските граждани както в страната, така и в чужбина. Като вицепрезидент тя превърна приобщаването на българските общности зад граница в свой основен приоритет и пословичната ѝ посветеност се ползва с признанието на българите от всички точки на света.

Радвам се, че още от самото начало на общата ни мисия успяхме да заработим като сплотен екип и това единодействие не само устоя на множество изпитания, но и укрепна през годините. Искрено ѝ желая да е здрава и все така енергична и вдъхновяваща.

Проф. Николай Овчаров, археолог: В нейно лице виждам човек, който наистина се грижи за интересите на българите в чужбина

“Запознах се с Илияна Йотова през 1987 година. Тогава тя беше студентка по българска филология и се вълнуваше много от въпросите на старобългарската литература. Беше една от добрите ученички на Красимир Станчев, който след демократичните промени отиде в Италия и стана един от най-уважаваните професори в Европа”, спомня си археологът проф. Николай Овчаров. Той среща за първи път бъдещата вицепрезидентка във Велики Преслав, където провежда мащабни разкопки на двореца на българските царе. Йотова била толкова впечатлена, че се запалила по археологията. Това я отвело в Кърджали, където в продължение на два месеца като стажант участвала в проучването на средновековния манастирски комплекс “Св. Йоан Продром” в квартал “Веселчане”.

“Работи едно лято и бях много доволен, защото тя проявяваше изключителен интерес към паметниците. Този неин интерес към старобългарската литература и археологическите паметници на Българското средновековие я формира като личност. Неслучайно днес като вицепрезидент на Република България тя има такова отношение към паметниците на културата”, смята проф. Николай Овчаров. Според него любовта на Илияна Йотова към старобългарската литература и Българското средновековие оказва отражение и върху дейността ѝ днес.

“По моя преценка тя е най-успешният вицепрезидент на България от съществуването на институцията. Правата на вицепрезидента не са особено големи по българската конституция, но едно от задълженията ѝ е връзката с българите в чужбина. Това тя изпълнява безпрекословно”, категоричен е археологът. Според него за кратко време Илияна Йотова е осъществила и продължава да осъществява срещи с българите в Албания, Румъния, в Западна Европа и т.н. Като пример проф. Николай Овчаров посочи посещението на Илияна Йотова в Молдова, на което е бил пряк свидетел.

“Видях на какво ниво беше посрещнат нашият вицепрезидент там от президента, премиера и председателя на парламента. Илияна Йотова имаше много срещи. По време на тях успя да извоюва да няма административно обединение между гагаузите и българите, които са много по-малко и на практика щяха да изчезнат”, разказа проф. Овчаров. Той допълни, че благодарение на Илияна Йотова Тараклия останала самостоятелен район.

“В нейно лице виждам човек, който наистина се грижи за интересите на българите в чужбина. До голяма степен този интерес идва от дълбокото познаване на българската история”, смята археологът.

Уляна Пръмова, журналист, бивш директор на БНТ: По пътя, който извървя досега, не загуби нито една част от себе си

Това, което аз ценя в Илияна, е, че по пътя, който тя извървя досега, тя не загуби нито една част от себе си. За мен тя се запази като една хармонична личност. Успя от всяка ситуация, която животът ѝ поднесе, да надгради себе си и така натрупа и компетентност, и умения. Въпреки всичко остана принципна, решителна и предсказуема като политик, което е много полезно качество в днешно време.

Ако мога да използвам театрален език - тя изигра добре всяка роля през тези години, в които аз я познавам. И ѝ пожелавам все така да не се страхува от трудни решения, да се пази от рутината.

В Илияна има политическо бъдеще, което може да бъде полезно за оздравяването на българския политически пейзаж. В личен план ѝ пожелавам да се чувства удовлетворена и най-вече щастлива с прекрасното си семейство.

Чл.-кор. проф. Атанас Семов: Човек с изразени и устойчиви национални и европейски ценности и с очевидна чувствителност към проблемите на хората

Илияна Йотова е светло явление в българския обществено-политически живот. Човек с бърза и точна мисъл, с ясна, чиста и убедителна реч, с изразени и устойчиви едновременно национални и европейски ценности, а и с очевидна човешка чувствителност към проблемите на хората. Чужда на скандала, но и нетърпяща рушителни за отечеството думи или действия.

Първата ни среща беше на събитие под нейния патронаж за българския език и българистиката - дело с несъмнено национално значение, на което е силно отдадена.

А най-яркият ми личен спомен е свързан с нейния забележителен съпруг проф. Андрей Йотов: само с ръце "видя" в едно коляно това, което и ядрено-магнитният резонанс не беше успял да види.

Пожелавам ѝ да е здрава и все така уравновесено убедена и убедителна.

Орлин Горанов: Да бъде винаги здраво стъпила на земата

Да е жива и здрава, и поне още 60 години да продължава да върви така напред. Да бъде винаги здраво стъпила на земята.

Други от Възход и падение

Колекционер на стари шевни машини откри изложба в Сливен

Дари експонатите на Националния музей на текстилната индустрия в града  Изложба на стари шевни машини беше открита в Националния музей на текстилната индустрия в Сливен

Зейн Малик отложи турнето си заради смъртта на Лиъм Пейн

Бившият член на момчешката група „Уан дайрекшън“ Зейн Малик пренасрочи турнето си в САЩ за 2025 г. заради смъртта на британския певец Лиъм Пейн, предаде ДПА

Годжи е станал баща на момченце, кръстили го Слави

Георги Милчев-Годжи тайно е станал баща за четвърти път. Музикантът и дългогодишната му половинка, за която това е второ дете, имат син, който са кръстили Слави

Пи Диди поиска обвиненията срещу него да спрат да се обявяват публично

Пи Диди поиска обвиненията срещу него да спрат да се обявяват публично. В момента рапърът е в затвора по обвинения в изнасилване и трафик.  Адвокатите на Пи Диди заявяват

Карди Би е приета в болница по спешност

Рапърката Карди Би е приета в болница по спешност и се наложи да отмени участието си на музикален фестивал в Атланта.  „Толкова ми е тъжно да споделя тази новина

>