Не завиждайте на колеги, възхищавайте им се и ще сте по-успешни

25.10.2024 05:30 Димитрана Александрова

Далеч по-продуктивно е, защото си давате шанс да вземете пример, а и вдигате репутацията си

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Четете заглавието и ви се вижда преувеличено. Знаете, че не е хубаво да завиждате на колеги. Но чак пък да им се възхищавате ви идва вповече. А и как това ще помогне за вашия успех?!

Всъщност е сравнително просто според експертите по личностно развитие.

Представете си, че сте се изкачили на върха на планина и пред вас се открива красива гледка в четирите посоки долу. Над вас е синьото небе. В този момент изпитвате възхита. И осъзнавате, че сте мъничка частица от този голям вълшебен свят.

По същия начин, като се възхищавате на способностите и постиженията на колегите си, вие осъзнавате по-добре себе си и мястото си. Ставате подвластни на просоциални емоции. Във вашия мозък прониква нещо положително, което ви казва, че вие сте само малка част от една по-голяма система, понижава егото ви, обяснява Моника Паркър, автор на книгата "Силата на възхищението: Необикновената емоция, която ще промени начина, по който живеете, учите и ръководите".

"Възхищението е емоционално преживяване, което започва с откритост, после води до любопитство и до поглъщане. Това действа като цикъл, защото създава нови невронни пътища в мозъка и нов начин на мислене", добавя тя.

Когато се възхитите на колега заради успехите му, вие потискате егото си и сте готови за любознателност. Давате си шанс да разберете как той ги постига, да вземете опит и пример от него. По този начин усъвършенствате и развивате себе си. В крайна сметка работите за своя успех.

Макар че изглежда сравнително просто, всъщност повечето хора са способни на завист, а не на възхищение. Могат да го изпитат евентуално към роднините и приятелите си, но в професионалния кръг обикновено не им се получава.

Една от причините за това е насаждането на убеждението, че успех се постига в конкуренция с колегите. Вярно е само в известна степен и в отделни случаи - когато се състезавате за един и същ пост, да речем. Но и тогава е далеч по-полезно да изпитате възхищение към съперника си, оценявайки го по достойнство, и да наваксате онези умения, които той има вповече от вас.

Втора причина хората да не могат да изпитват възхищение към колегите е нагласа, напълно лишената от логика, че успехът е нещо като джакпот в тотото - определено количество. Като го вземе някой, той свършва, за други не остава.

Това не е вярно. В повечето професии и на повечето длъжности успехът не свършва, има за всички. Така работят компаниите - мениджърите се стараят да създават условия, за да могат всичките им служители да постигат максималното.

Като се възхитите на колега, освен че си давате шанс да се поучите от него, имате още ползи.

Най-ясната е, че повишавате репутацията си. Както казва Моника Паркър, възхищението е просоциална емоция - награда за друг човек. Но този, който може да се възхити на друг, е добър, справедлив, умен, не е егоист. Следователно заслужава уважение.

Заслужава и доверие, може да се разчита на него. Значи печелите съюзници. Което е от значение за собствения ви успех.

Най-лесният начин да накарате хората да ви харесват и да ви съдействат е да признавате и да се възхищавате на постиженията им, уверяват психолозите.

Точно обратното е при завистта - тя си личи като въшка на чело. Колегата, към когото я изпитвате, ще я забележи и никога няма да я забрави. Печелите си враг.

Ще я забележат и останалите. Дори те също да я изпитват, няма да им станете симпатични с вашата. Ще навредите на репутацията си и ще си спечелите недоверие. Щом завиждате на колегата, сигурно и на тях завиждате.

Следващата полза е за вашата психика - здравословно е да изпитвате положително чувство като възхищението, до разстройства водят негативните, каквото безспорно е завистта. Тя наистина е много лошо чувство - най-вече за този, който я изпитва.

При всички положения ще се чувствате по-щастливи, ако не завиждате, а се възхищавате. Пък и сигурни ли сте, че толкова искате успех като на колегата ви?

"Проблемът ни като хора е, че не знаем много добре какво ни прави щастливи. Изпитваме "заблудено желание" за неща, които сме били принудени да вярваме, че ще ни направят по-щастливи, отколкото всъщност могат", казва Моника Паркър.

Професионалният успех често е тъкмо едно от тези "заблудени желания".

----- Двете страни на една монета

Експертите по кариерно развитие често разглеждат възхищението и завистта като двете противоположни страни на една монета - светлата и тъмната.

Не е необичайно да чувствате завист към хората, които са постигнали успех, обясняват те. Но силата е да обърнете негативното чувство в положително, за да стане то стимул за личен растеж, мотиватор, който да ви кара да постигнете повече.

Проучете човека, на когото завиждате. Наблюдавайте какво прави той и анализирайте как е постигнал успеха си. След това се запитайте как да го направите и вие.

Първата крачка е да сте честни пред себе си. Когато си признаете, че завиждате на някого за негов успех, вие всъщност му се възхищавате и си казвате, че искате да постигнете същото. Това ви позволява да осъзнаете желаната цел и да започнете работа по нея.

Освен това хората са склонни да се дистанцират от онези, на които завиждат, и да се сближават с тези, на които се възхищават. Без съмнение е полезно да прекарвате повече време с успелия човек. Само така ще разберете как той постигна успех. Може да се дължи на неговите умения, на професионалните контакти, на това, че е харесван от другите хора и може да разчита на тяхната подкрепа. Когато общувате, ще разберете какви са причините, които стоят зад успеха му, и ще можете да се възползвате от неговия пример.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Дисциплината - вашата суперсила за успех

Мързелив шеф - претоварени подчинени, или рисковете на стила ограничено управление

Как да се справяте с колега самохвалко и защо това е пасивно-агресивно поведение

Защо непременно да отдалечите колеги, които ви заразяват със стрес

Диагноза: Професионална анхедония. Симптоми и конкретни стъпки да се измъкнете

Без кураж няма слава или как да постигате успех с 10-процентното правило

Когато шефът има предубеждение към вас - конкретни стъпки да го обезсилите

Свещените крави в службата и как да ги почитате, за да напредвате в кариерата

На интервю за работа не се хвалете с постижения. Обезсилвайте опасения

5 признака за излишна драма в екипа, която яде продуктивност, нерви и успех

Елегантно напускане винаги е по-далновидно от шумно затръшване на вратата

Други от От страната и света

Финализираха сделката за Yettel

Чешката инвестиционна група PPF Group ("PPF") успешно приключи обявената по-рано продажба на 50% плюс една акция в активите на PPF Telecom Group ("PPF Telecom") в България, Унгария

Задълбочаваме отношенията с МВР на Косово

В рамките на разширения формат на министерската конференция на Залцбургския форум в София министър Атанас Илков проведе двустранна среща с косовския си колега Джелал Свечла, съобщиха от МВР

Измамници са убедили десетки хора да теглят кредити за тях, обещавали комисионна и да ги върнат

Измамници са успели да убедят десетки хора да изтеглят кредити от различни банки и да им ги дадат с обещанието, че ще върнат парите им, а върху тях те ще получат комисионна. 90 000 лв

Над 1,5 млн. лв. са похарчили 21 партии и коалиции за медийно отразяване в кампанията

Към 23 октомври договори за медийно отразяване са сключили 21 партии и коалиции. Те са направили разходи общо за 1 543 421 лв., показват данни на Института за развитие на публичната среда (ИРПС)

Задържаха двама с наркотици при акция срещу купения вот в Бургас

В последния ден от предизборната кампания продължават акциите на полицията срещу купуването на гласове. Специализирана операция се провежда в област Бургас в момента

>