Защо не раждат бебета в Русия?

24.10.2024 01:00 Иван Бутовски
Приеха на първо четене закона, забраняващ насърчававането на живот без деца в Русия Снимка: Pixabay

Кремъл обмисля глоби за бездетните, ограничаване на контрацептивите, забрана на алкохола

Депутати обвиняват пагубни влияния от Запад за демографската криза

Глоби за бездетните, ограничения в ползването на презервативи, забрана на алкохола, съкращаване на образованието и дори изпращане на гражданите на село - това са само част от мерките, с които Руската федерация обяви "специална операция" за стимулиране на раждаемостта в страната. Причината е в задълбочаващата се демографска криза, която достигна критични нива през тази година.

За целта всички институции в огромната държава се заеха да предлагат извънредни решения на проблема. В Думата (руския парламент - бел.ред.), където още в края на миналата година депутатът Султан Хамзаев предложи държавата да изкупува бебета от жени, които планират да направят аборт, и да ги прехвърля на свои грижи, сега вече в небивал мащаб се гласуват нови, все по-екзотични закони срещу кризата.

Мнозина се обърнаха и с призиви към населението да се включи по-активно за справяне със ситуацията. Така депутатът от управляващата партия "Единна Русия" Жана Рябцева призова момичетата да раждат на 18 - 19 години. "Мога само да кажа:

раждайте, раждайте

и пак раждайте,

трябва да раждате", призова тя и добави, че трябва да го правят "по старомодния начин", а не чрез замразяване на "нещо, което не е ясно". 46-годишната народна представителка каза още, че в Русия парите не стимулират раждаемостта и за добра демография студентите трябва да са "уверени в бъдещето": „В завода през 2001 г. получавах заплатата си в пилешко и майонеза. Днес такова нещо няма."

В създалото се неблагоприятно положение учените също не стоят със скръстени ръце. В тази връзка от Руската академия на науките (РАН) предлагат за стимулиране на растежа на раждаемостта да се приложи деурбанизация - преразпределение на населението от големите градове към други по-слабо населени региони, с увеличаване на жизнената площ на човек. По тяхно мнение така ще се създадат по-комфортни условия за семействата и вероятно положително ще се повлия на плодовитостта.

"За да се повиши раждаемостта в Русия, е необходимо населението масово да бъде изпратено в провинцията", каза в тази връзка академик Алберт Бахтизин, директор на Централния икономико-математически институт към РАН в интервю за "Комсомолская правда".

Според него

апартаментите в градовете

стават все по-скъпи,

което кара жените да не искат да раждат в такива условия. А просторните къщи в селата в същото време стоят празни. Възможно е и да се помисли за изграждането на специални селища с евтини жилища, които да играят ролята на инкубатори и така да стимулират младите семейства да създават повече деца, предлага още той.

В този ред на мисли алтернативна оригинална идея предвижда да се съкрати срокът на средното образование с една година – от 11 на 10 (както е било в СССР през 30-те години на миналия век), и по този начин младежите "по-рано да навлизат в живота". Нещо повече - Държавната дума призова за отмяна на Единния държавен изпит, за да могат момичетата да раждат. Лидерът на фракцията в Думата "Справедлива Русия - за истината" Сергей Миронов го нарече "идиотизъм", който трябва спешно да бъде премахнат. Според него в противен случай репродуктивните функции на руските ученички ще бъдат изложени на риск.

"Просто попитайте лекарите колко момичета имаме с диабет и други заболявания, които никога няма да могат да родят, защото стресът от този проклет изпит причинява хормонален дисбаланс. Всичко заради този идиотизъм!", обясни Миронов своята гледна точка.

Други, като депутатката Ирина Филатова, смятат, че проблемът е във възпитанието. По нейно мнение "идеите за бездетност, нетрадиционни взаимоотношения и

замяна на традиционните

семейни ценности

с консуматорство трябва да изчезнат от информационното поле". Тя казва, че отделянето на средства за подпомагане на раждаемостта няма да доведе до резултат, тъй като "не парите са ключът към възпроизводството на населението, а образованието, моралните, етични и религиозни рамки, възприятието на обществото за децата като неразделна част от нормалността на човешкия живот".

Ръководителят на ВЦИОМ (Руския център за изследване на общественото мнение) също осъди младите руски жени, че искат да градят кариера, а не семейство. Според Константин Абрамов това важи дори за служителки в държавни учреждения, които имат кучета вместо деца.

"Имаме цяла агенция, която се занимава с младежка политика (Росмолодьож), но ако дойдете на техния форум, ще видите, че има голям брой млади, красиви жени - без семейство, без деца, които идват с кучета на работа. Това не е нормално. Вие, господа чиновници и бюрократи, лидери на промените в Русия, трябва да дадете пример, като започнете от себе си", критикува Абрамов.

На свой ред и Руската православна църква (РПЦ) също се намеси и нарече "дяволско изкушение" отказа от деца поради липса на средства за издръжката им.

"Дяволът внушава,

че децата не могат

да бъдат издържани

по никакъв начин. Многодетните родители не са готови да осигурят на детето си готин мерцедес или някакви свръхпривилегии, но човек всъщност няма нужда от тях", заяви Томският и Асиновски митрополит Ростислав по този повод.

Тревогите в Русия не са случайни – според демографите раждаемостта наистина рухна до абсолютен минимум от повече от 200 години насам. Цифрите са безпощадни и сочат, че „дъното" на 90-те години по отношение на раждаемостта е пробито: за същата територия броят на ражданията на деца е антирекорд от XVIII век насам. В края на 2023 г. в страната са се родили 1,261 - 1,263 млн. деца и спрямо предходнатата година, която вече се превърна в най-лошата по отношение на раждаемостта през двете десетилетия на управление на Владимир Путин, броят на новородените е намалял с 3,3%. По-рано тази година правителствената статистическа агенция Росстат прогнозира възможен най-лош сценарий, при който населението на страната може да падне под 130 млн. души до 2046 г.

Неблагоприятната тенденция продължи да се задълбочава: през първото полугодие на 2024 г. са родени 599,6 хил. деца, което е с 16,6 хил. по-малко спрямо същия период на 2023 г.

Явно ситуацията наистина е сериозна, тъй като дори призивите за раждане на по осем деца в семейство, изказани от президента Владимир Путин, и ограниченията върху абортите, които руските региони въвеждат един след друг,

се оказаха безсилни

да забавят спада

на раждаемостта в Русия.

Но може би по-интересни са причините, които се посочват от официалните власти. По руска традиция и за тях се търси външен фактор.

Председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко каза, че "идеологията "childfree" (без деца) е враждебен проект, който трябва да бъде законово забранен в Русия, защото, твърди тя, именно подобни западни проекти пречат на жените да станат майки.

Според шефа на комисията по регионална политика Алексей Диденко желанието за кариера и себереализация е основният демографски проблем на Русия, който не отговаря на "традиционните ценности". Диденко смята, че 20% от младите хора, избрали "чайлдфри", са израснали без ценности и идеология.

Но отдавна войната с неблагоприятната тенденция не е само на думи – различни законопроекти вече влизат в сила и на тях се възлагат надежди да помогнат за обръщането на тренда. Последното предложение е да се въведе налог за бездетност в размер на 30 - 40 хил. рубли (около 550 - 750 лева) на месец. Предложението за ергенския данък е на директора на Института за социално-икономически изследвания на Финансовия университет към руското правителство и ще засегне и семействата, които имат само по едно дете. При това ще бъдат длъжни да плащат дори тези, които не могат да имат деца по медицински причини.

Наскоро беше предложено със закон да се въведе и

забрана за продажба

на алкохол

за справяне с демографския проблем. Той се базира на опита от "Сухия режим" в СССР, който е помогнал бързо да се увеличи раждаемостта, уверени са експертите. Правителството подкрепи и законопроекта за въвеждане на глоби за "пропаганда на живота без деца", предложен от "Единна Русия". Законът е насочен към защита на традиционните духовни и морални ценности. Глобите за такава "пропаганда" ще бъдат подобни на наказанията за "ЛГБТ пропаганда" - от 50 до 100 хиляди рубли за физически лица и до 1 милион за юридически лица.

В същото време руски юристи се опасяват, че по този начин ще се постави извън закона и рекламата на презервативи, тъй като партия Единна Русия е написала законопроекта по такъв начин, че понятието "пропаганда на бездетството" е формулирана много неясно. Те се притесняват, че освен ограничаването на контрацепцията може да има рискове и за лекарите, които вече са длъжни да информират бременните жени за тяхното (все още законно) право на аборт по задължителна медицинска причина. Малко комично, но нововъведението обезпокои и руския патриарх Кирил, който изрази опасения, че законопроектът е писан набързо и в него има някои "недомислия", които могат да засегнат

правото на безбрачен

живот на монасите

А Министерството на здравеопазването направо изпрати медицински доклади до регионите за оценка на репродуктивните способности на руснаците на възраст 18 - 49 години чрез програма за медицински прегледи. Мъжете трябва да бъдат прегледани от уролог или хирург, жените - от акушер гинеколог. В резултат всички ще бъдат разделени на три категории в зависимост от наличието на хронични заболявания, а руснаците, които попадат в първите две групи, ще бъдат изпратени за лечение при специалисти.

След призив на президента държавните чиновници по места също вече взеха инициативата в свои ръце и въведоха извънредни мерки за подобряване на демографската ситуация. За целта в някои региони се прилагат и сериозни стимули. Така например рускините в Перм вече ще получават по 128 хил. рубли, ако родят бебе от участник в "Специалната военна операция", а в Красноярск – 100 хил. рубли за всяко новородено.

Други решиха да заложат на командно-административни методи. "Рускините трябва да раждат в почивките от работа", каза министърът на здравеопазването на Приморския край. Според него заетостта не трябва да е извинение за липсата на деца: "по време на почивките можете да създадете потомство", а ако няма на кого да оставите детето си след раждането, ще го вземете със себе си в офиса, отсече местният управник.

Докато мерките за раждаемост не спират, в руските медии

започват да се прокрадват

и други причини

за демографската криза. Вината за ниската раждаемост се търси в незадоволителните условия на живот в необятната страна. В тази връзка „Вопросы экономики", водещото теоретично и научно-практическо списание в Русия, наскоро публикува научно изследване, от което става ясно, че почти една трета от руснаците (30,6%) са решили да отложат или да откажат да имат деца поради военния конфликт, финансови затруднения и недоволство от политическата ситуация.

На този фон възниква и въпросът: Дали случайно за справянето с критичната демографска ситуация няма да помогне и прекратяването на войната в Украйна?

Засега обаче в Русия това решение не се обсъжда публично.

Други от От страната и света

Терор в Анкара! Взрив и стрелба разтресоха най-голямата отбранителна компания на Турция (Обзор)

5-ма загинаха при атаката, ранени са 14 Kървава терористична атака разтресе Анкара в сряда, след като неизвестни лица нахлуха в националната аерокосмическа компания на Турция - ТУСАШ

Шофьор блъсна човек на пешеходна пътека в София

Автомобил е блъснал човек на пешеходна пътека в София. Това стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи в София". Инцидентът се е случил на кръстовището на ул. "Московска" и ул

Заради мъглата мъж с над 600 скока почина, отворил си късно парашута (Обзор)

Балонът, с който летял, бил без документи Приятелска услуга за скок с парашут от балон с горещ въздух завърши с един починал и един тежко ранен, който е между живота и смъртта

ПКК вероятно стои зад терористичното нападение в Анкара, загиналите са вече 5

Броят на загиналите при терористичното нападение в Анкара нарасна до петима, а 22-ма души са ранени. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая пред държавната телевизия

Светлин Лазаров: Загубите от киберпрестъпления за потребители и компании достигат милиони

Поръчките през интернет са един от вариантите за измама от киберпрестъпници. Всичко започва от едно получено съобщение, че най-накрая колетът Ви, от страни извън Европейския съюз, вече е в България

>