Заради мъглата мъж с над 600 скока почина, отворил си късно парашута (Обзор)

23.10.2024 22:10
Починалият парашутист е на 28 години, имал над 600 скока. СНИМКА: НОВА ТВ

Балонът, с който летял, бил без документи

Приятелска услуга за скок с парашут от балон с горещ въздух завърши с един починал и един тежко ранен, който е между живота и смъртта. Трагедията се разигра в сряда сутринта край софийското с. Литаково.

Трима мъже се качили на балона, за да скачат. Четвърти управлявал въздушното превозно средство. Било рано, още имало мъгла. Въпреки това мъжете не се отказали. Двама скочили с парашути, а един - с парапланер. Заради мъглата обаче мъжете нямали ориентация на какво разстояние са от земята.

В последния момент двамата видели земята и дръпнали ръчката за отварянето на парашутите. Единият починал на място, а другият е в болница с тежки наранявания. Парапланеристът се разминал без травми.

Той се обадил на спешния тел. 112 и обяснил за мъглата. На място пристигнали полицаи, пожарникари и екип на Спешна помощ. Единият мъж, на 28 години, обаче вече бил мъртъв. Другия, на 37 г., медиците закарали в болница “Св. Анна” в София. Състоянието му изисквало светкавични действия и е изключително рисково, коментираха за “24 часа” от здравната институция. Мъжът имал травми на лумбални прешлени и бил пренасочен към реанимацията на болницата.

“С балона не е имало проблеми. Те са луди глави, много ниско си отварят парашутите”, разказа пред Би Ти Ви Веселин Тодоров, който е собственик на балона. Късно следобед той бе арестуван. Мъжът е от близкото с. Трудовец. Баща му е бил общински съветник, а балонът дори е участвал в празненствата за Коледа в Ботевград.

“Това не е услуга за скачане. Приятелска услуга е. Момчето, което е скочило, има 600 скока, не е така вие да дойдете и да си платите и да скочите”, каза още мъжът.

Балонът няма документи, регистрация и летателна годност, а пилотът, който го е управлявал, е без лиценз, обясни шефката на Гражданска въздухоплавателна администрация Анелия Маринова. Тя посочи, че имало няколко сигнала срещу пилота, а последната проверка била на 13 октомври и предстояло да бъде глобен между 3 хил. и 10 хил. лв.

От общо 11 балона в страната 4 са годни за летене. Според Маринова, макар скоковете с парашути от подобно летателно средство да са позволени, ще се търсят законодателни промени. Можело да се иска и конфискация на въздухоплавателните средства, с които се извършват полети, които са в нарушение на нормативната уредба.

Разследването се води за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност. Предвиденото наказание е от 1 до 6 години затвор.

Това е четвърти инцидент с парашути в София-област тази година. На 5 юни мъж се приземи лошо след скок и бе откаран в болница с травми на краката. На 11 юли жена също бе настанена за лечение. А на 25 август двама приятели се приземиха върху паркирана в село Черньово кола. Досегашните инциденти обаче се разминаваха без тежки травми, само със счупвания.

Други от От страната и света

Защо не раждат бебета в Русия?

Кремъл обмисля глоби за бездетните, ограничаване на контрацептивите, забрана на алкохола Депутати обвиняват пагубни влияния от Запад за демографската криза Глоби за бездетните

Терор в Анкара! Взрив и стрелба разтресоха най-голямата отбранителна компания на Турция (Обзор)

5-ма загинаха при атаката, ранени са 14 Kървава терористична атака разтресе Анкара в сряда, след като неизвестни лица нахлуха в националната аерокосмическа компания на Турция - ТУСАШ

Шофьор блъсна човек на пешеходна пътека в София

Автомобил е блъснал човек на пешеходна пътека в София. Това стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи в София". Инцидентът се е случил на кръстовището на ул. "Московска" и ул

ПКК вероятно стои зад терористичното нападение в Анкара, загиналите са вече 5

Броят на загиналите при терористичното нападение в Анкара нарасна до петима, а 22-ма души са ранени. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая пред държавната телевизия

Светлин Лазаров: Загубите от киберпрестъпления за потребители и компании достигат милиони

Поръчките през интернет са един от вариантите за измама от киберпрестъпници. Всичко започва от едно получено съобщение, че най-накрая колетът Ви, от страни извън Европейския съюз, вече е в България

>