Мая Станчева: Инвестбанк реагира бързо и адекватно на нуждите на клиентите

24.10.2024 07:00 Самуил Огнянов

В топ 10 сме на банките в България. Формулата за успеха е, че постигаме баланс - стъпваме върху
иновациите, но не забравихме и традиционния подход, казва членът на Управителния съвет и изпълнителен директор на банката

- Инвестбанк отбелязва своята 30-годишнина, г-жо Станчева. Малко или много са за финансова ннституция? И къде банката успя да се позиционира за това време?

- За един човек 30 години не са голям период. Все още е млад, животът е пред него, има още много какво да научи. За една институция, като банка обаче, това е сериозна възраст. Тези години обхващат много промени в България и по света и за нас са огромен опит и предизвикателства. Именно те ни тласнаха напред и постигнахме това, което сме днес - да сме в топ 10 на банките в България.

- С кои ключови думи бихте описали Инвестбанк днес?

- Стабилност, дигитализация и индивидуален подход

Формулата за успеха на Инвестбанк е, че постигаме баланс. Стъпваме върху иновациите - дигитализацията е нашето символ верую, но не забравихме и традиционния подход към клиента. Голяма част от хората все още държат на живия контакт със служителите в банковия офис, което е разбираемо - прави ги по-спокойни, дава им сигурност.

От друга страна, бъдещето е в дигитализацията. Забелязвам, че често дори и по-възрастните откриват дигиталните ни продукти и ги ползват, защото виждат, че им дават удобство.

Светът се променя много бързо и не може да няма симбиоза. Примерът е, че дори мобилното ни банкиране се предлага и на гише. Затова двата подхода са много тясно свързани.

- Ако погледнем към числата, какво показват те за Инвестбанк?

- С гордост мога да заявя, че финансовите резултати стават все по-добри. За деветте месеца на годината общите активи на Инвестбанк са над 3,5 млрд. лева, а собственият капитал е близо 410 млн. лева.

Това е доказателство, че следваме правилния подход, за да печелим доверието на клиентите и да гарантираме сигурността на спестяванията им. Заедно с това се стремим да стигаме до все повече хора - имаме 73 точки на продажба в цялата страна - 19 офиса, 25 финансови центъра и 29 изнесени работни места.

- Има ли специфични предизвикателства в това да си изцяло българска банка?

- Разбира се, но смятам, че позитивите са много повече. Един от основните плюсове на това да сме напълно българска банка е, че решенията се вземат от хора, които отлично разбират особеностите на местния пазар и нуждите на клиентите.

Ние сме в постоянен контакт с предизвикателствата, пред които се изправят българите, и успяваме да реагираме бързо и адекватно на техните нужди.

Всички наши продукти се разработват в България, което е огромен плюс за нас. В същото време това е и предизвикателство, тъй като създаваме всичко сами, без да разчитаме на външно ноу-хау. Този труд ни носи значими резултати и постижения.

- Дигитализацията се превърна в основен приоритет на финансовите институции. Вие как се справяте?

- Ние не се справяме с този процес, ние го управляваме. Без дигитализация не можем, съвременният клиент изисква всичко да е бързо и лесно.

Освен това дигитализацията ни помага за по-добрата оценка на кредитния риск, да свързваме нашия бизнес с ESG политиките и устойчивото развитие.

Инвестбанк създаде впечатляващо портфолио от разнообразни продукти, много от тях са новатори

на пазара. Ще започна с услугата “Мултибанкинг” - възможността клиентите ни да управляват сметките си в различни банки чрез нашите дигитални платформи. Ние сме първата изцяло българска банка, която я въведе. Друга наша услуга, подобна на финтех компаниите, е Blink P2P. Чрез нея клиентите могат да правят моментални плащания към мобилни номера. През юни Инвестбанк първа в България предостави алтернатива на SMS плащането за паркиране. Чрез нашето приложение Ibank Mobile потребителите могат да плащат за синя и зелена зона, без да дължат допълнителни такси. Услугата е налична в София и над 20 големи града.

Не на последно място е нашето приложение за авторизиране на преводи, IbankmToken, което може да се използва и офлайн. Предлагаме също така онлайн откриване на разплащателни сметки с дебитни карти, депозити, както и регистрация на бизнес клиенти. Всичко това не остана неоценено. На тазгодишния форум “Банка на годината” Инвестбанк бе отличена за най-добър дигитален проект. Миналата година получихме приза “Дигитална банка” на конкурса “Мистър и Мисис Икономика”, а “Мултибанкинг” спечели награда за иновация в конкурса Digitalk&A1 Awards. Награди, с които няма как да не се гордея!

- Какви са следващите тенденции в банковата система? Ще изчезнат ли офисите?

- Банковите офиси няма да изчезнат, но постепенно ще намаляват като брой, защото все повече хора ще ползват онлайн услуги. Но на този етап у нас банковите офиси са необходими, особено в малките населени места. Хората искат да се видят с банкера, да говорят с него. В големите градове се търсят повече дигиталните продукти - те са по-лесни за възприемане, по-достъпни, пестят много време.

- Ще продължат ли лихвите да са ниски след новите изисквания на БНБ за кредитиране, които влязоха в сила от 1 октомври?

- Това, което БНБ внесе като изискване, не е свързано с лихвите, а с риска на банките. Това са дисциплиниращи мерки. В случая БНБ прави риска за банките и за клиентите по-нисък, т.е няма логика лихвите да се вдигат. В Инвестбанк изискването за платежоспособността на клиента се спазва отдавна, затова за нас не е новост. Ние сме банка, която търси стабилност, и съотношенията за размера на ипотечните кредити, както и погасителната вноска ги спазваме.

Кредитът има няколко нива - обезпечение, надеждност на клиента, лихвен процент. Лихвата отразява риска. Мисля, че това решение няма да ограничи кредитирането, а ще го направи по-разумно и по-балансирано.

- Кои основни рискове може да определите за следващата година и какви ще са възможностите за инвестиции?

- Човек не е задължително да има финансови познания, но ако няма усещането какво да направи с парите си, е добре да се консултира със своя банкер и той да му предложи най-добрия продукт.

Най-лесният и безопасен начин за инвестиция е хората да следят лихвите по депозитите и да ги насочат натам. Банковата система у нас е много стабилна, регулира се от БНБ и ЕЦБ, няма смисъл спестяванията да се блокират в извънбанкови места, на които губят стойността си.

Aко хората имат повече пари, моят съвет е да влагат в недвижими имоти. Опитът ми показва, че това винаги е добра инвестиция, особено в най-големите ни градове - София, Варна, Бургас, Пловдив. Хората със собствен бизнес бих посъветвала да инвестират в него, да го развиват. Чрез продуктите, които предлагаме в Инвестбанк, даваме възможности за инвестиция в депозити и в имоти, които са достъпни в специализирания ни сайт. Заедно с това

разполагаме с отдел, който може да консултира, да предложи най-изгодния за клиента продукт или кредитиране

- Крие ли рискове евентуално въвеждане на еврото в България?

- Влизането в еврозоната е предизвикателство, но Инвестбанк активно се подготвя за този процес. Всички банки в България осъзнаваме важността на присъединяването и обединяваме усилия, обменяме опит, създаваме регулации, за да сме напълно подготвени. И разбира се, трябва да спомена и тясното ни сътрудничество с Асоциацията на банките в България и с БНБ, което е от съществено значение.

- От няколко години вече сте в управата на Инвестбанк, имате богат опит в банковия сектор. Какви са важните умения за един успешен мениджър?

- Моят опит е изцяло в банковия сектор. Може би точно този бранш със своите предизвикателства ми помогна да стана успешен лидер. През всички години най-важната цел, която съм имала, е да изградя успешен екип. Ако зад теб няма хора, на които да разчиташ, няма как да постигнеш целите си. Има една мисъл на Стив Джобс, която харесвам: Моята работа не е да бъда добър с хората. Тя е да накарам страхотните хора, които имам, да станат още по-страхотни. Мениджърът трябва да извлече най-доброто от своя екип, а не да им дава съвети какво да правят. Това стимулира хората да повярват в крайния резултат и да го постигнат.

Другият фактор за успеха е човек да обича работата си. Когато си отдаден, няма как да не бъдеш оценен. Човек може да е много подготвен, да има дипломи, знания и титли, но ако работи без желание, няма да се получи. Благодарна съм, че съм от хората, за които работата е част от живота. Постигнатото се дължи на естествената отдаденост и любов към работата - особено в Инвестбанк. Създадохме чудесен екип, с позитивна атмосфера, собственик, който е винаги до нас и с готовност да помага, с прекрасни колеги. А какво по-вдъхновяващо и по-мотивиращо трябва, за да постигнеш отлични резултати!

CV

Мая Станчева се присъединява към екипа на банката през февруари 2020 г., оглавявайки дирекция “Продажби и координация на клонова мрежа”. От юли същата година е член на Управителния съвет и изпълнителен директор. Професионалният ѝ път е свързан изцяло с банковата сфера, заема различни позиции. Магистър по счетоводство и контрол, притежава и допълнителни квалификации, сред които и диплома от Harvard Business Publishing.

Други от Интервюта

Какво завеща Ванга на Нешка Робева

"Събирай си интервютата, оти ке пишеш книга", каза ми Ванга. Но не съм толкова силна, колкото си мислите. Бях се отказала да я правя От време на време, за да не гръмна

Георги Крайчев, открил антична статуя във Варна: Такива находки често отиват на черния пазар

Веднага организирах пренасянето й до музея с наш камион с кран. Шофьорът толкова се вълнуваше, че караше с 15 км/ч, за да не я нарани Мълвата стига бързо до разни хора - нещата са сериозни

Милен Митев: По избори малки партии имат еднакво ефирно време с големите, които отказват дебат и става крива картина за политиката

Обществените медии могат да успокоят поляризацията на мнения, казва генералният директор на БНР, избран да остане на поста за втори мандат Лидерският дебат е невъзможен в обществените медии

Кметът Боран Хаджиев: Основната ни цел е Чепеларе да е уреден и красив град и да посреща туристи 4 сезона

Подобряваме условията за спорт, образование и култура - Г-н Хаджиев, какво постигна община Чепеларе през последните години и как се отрази на живота на жителите й

Атанас Пеканов: Не съм българският Марио Драги – сравнението ме ласкае, но разговори с мен за премиер не са и не вярвам да бъдат водени

Експертно правителство е възможно само ако партиите превъзмогнат собствените си амбиции, а не съм сигурен, че този момент е настъпил, казва бившият вицепремиер ОЩЕ АКЦЕНТИ ОТ ИНТЕРВЮТО:  С

>