Ердоган осъди терористичното нападение в Анкара

23.10.2024 20:50
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Х/@RTErdogan

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес осъди терористичното нападение срещу комплекса на националната авиокосмическа компания в Анкара, предават турските медии.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая и Ердоган съобщиха, че четирима души са загинали и 14 са били ранени при терористичния атентат.

Нападението бе извършено около 15:30 ч. в северозападното предградие Кахраманказан, на около 35 километра от центъра на турската столица. 

Ранените хора са приети в различни болници в Анкара. Пред лечебните заведения са се събрали близки на пострадалите, предава телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Двама нападатели - мъж и жена, са били неутрализирани, посочи Йерликая. Той не уточни колко бойци са участвали в нападението и не посочи коя групировка може да стои зад него.

По последна информация на СиЕнЕн-Тюрк пред вход на завода е било извършено самоубийствено нападение с кола-бомба, след което въоръжени нападатели са нахлули в завода. 

Съобщаваше се за престрелка и за взети заложници. Информацията за заложниците не бе официално потвърдена.

Телевизиите съобщиха за извършени контролирани взривове в завода.

Междувременно Ердоган, който е в Казан за участие в 16-ата среща на високо равнище на страните от БРИКС, обсъди по телефона последните развития с генералния секретар на НАТО Марк Рюте.

Ръководителят на делегацията на Европейския съюз в Турция Томас Ханс Осовски посочи, че ЕС стои до Турция в борбата срещу тероризма, съобщиха за БТА от Делегацията на ЕС в Турция.

Дълбоко сме шокирани и натъжени от терористичното нападение срещу комплекса на националната авиокосмическа компания на Турция "ТУСАШ" (TUSAS)  в Кахраманказан в Анкара. Изказваме искрените си съболезнования на семействата на жертвите, на цяла Турция и нейния народ и пожелаваме бързо възстановяване на ранените, заяви посланик Осовски.

Европейският съюз стои до Турция в борбата срещу тероризма във всичките му форми. Ние категорично осъждаме този отвратителен акт на насилие, както и тези, които подкрепят или позволяват подобни действия. Тероризмът няма място в нашите общества, каза той.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също осъди терористичното нападение, информира държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Лидерите на водещите политически партии в Турция заклеймиха терористичния акт.

По информация на местните медии в района на завода се намира ясла. Децата и служителите в яслата са били транспортирани на сигурно място.

Недалеч от комплекса на "ТУСАШ" има и няколко училища.

Редица нападения в Турция са извършени от терористичните организации „Ислямска държава“ (ДАЕШ), ПКК (Кюрдската работническа партия) и леви групировки.

Година по-рано – на 1 октомври 2023 г., самоубийствен бомбен атентат бе извършен пред министерството на вътрешните работи в центъра на турската столица. Двама полицаи бяха ранени при експлозията. ПКК пое отговорност за терористичния акт.

В момента в Истанбул се провежда Изложение за отбранителна индустрия. Изложението бе открито на 22 октомври и ще продължи до 26 октомври, пише БТА. 

Днешният атентат е извършен броени дни преди националния празник на Турция – 29 октомври, когато ще се честват 101 години от основаването на Република Турция от Мустафа Кемал Ататюрк.

Други от От страната и света

Терор в Анкара! Взрив и стрелба разтресоха най-голямата отбранителна компания на Турция (Обзор)

5-ма загинаха при атаката, ранени са 14 Kървава терористична атака разтресе Анкара в сряда, след като неизвестни лица нахлуха в националната аерокосмическа компания на Турция - ТУСАШ

Шофьор блъсна човек на пешеходна пътека в София

Автомобил е блъснал човек на пешеходна пътека в София. Това стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи в София". Инцидентът се е случил на кръстовището на ул. "Московска" и ул

Заради мъглата мъж с над 600 скока почина, отворил си късно парашута (Обзор)

Балонът, с който летял, бил без документи Приятелска услуга за скок с парашут от балон с горещ въздух завърши с един починал и един тежко ранен, който е между живота и смъртта

ПКК вероятно стои зад терористичното нападение в Анкара, загиналите са вече 5

Броят на загиналите при терористичното нападение в Анкара нарасна до петима, а 22-ма души са ранени. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая пред държавната телевизия

Светлин Лазаров: Загубите от киберпрестъпления за потребители и компании достигат милиони

Поръчките през интернет са един от вариантите за измама от киберпрестъпници. Всичко започва от едно получено съобщение, че най-накрая колетът Ви, от страни извън Европейския съюз, вече е в България

>