Терзиев: Ненадеждни са данните на общинската мрежа, която мери качеството на въздуха

23.10.2024 19:20
Васил Терзиев СНИМКА: Архив

Данните на общинската мрежа AIRTHINGS, която мери качеството на въздуха, са ненадеждни. Това написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук.

Според Терзиев години наред Столичната община се е отчитала и е градила стратегии и политики на база на неверни данни.

Той допълва, че по молба на общината частната мрежа Clean Air Found е възложила да бъде направен независим анализ от американската компания TDEnviro, специализирана в анализ на данни за атмосферния въздух, като за референтна мрежа е взета националната мониторингова мрежа на Министерството на околната среда и водите. Проверени са данните от 2021-ва до 2024 година. Анализирани са данните само от тези сензори, които са монтирани на същото място, където са и станциите на националната мрежа, уточнява Терзиев. 

Резултатите са показали, че между данните на частната и общинската мрежа за замърсителите на въздуха няма почти нищо общо, а отклоненията на общинската мрежа достигат до 12 пъти.

В анализа е записано, че общинската мрежа е изградена с недостатъчно качествени сензори и не може да се говори за работеща система за наблюдение, съхранение и визуализация. За изграждането и поддръжката на мрежата от 2019 година насам са били платени близо един млн. лева, плащани са и стотици хиляди левове за поддръжка. По думите на Васил Терзиев заради подписания договор, след изтичане на гаранционната поддръжка, фирмата отказва да предостави каквато и да е информация за системата и това затруднява поддръжката. 

Терзиев припомня, че основният стратегически документ, приет с решение на Столичния общински съвет през 2021 г., съдържа 83 мерки за подобряване качеството на въздуха. 

„Никакъв фокус. Думи, манипулации, после пак много думи, писане на стратегии, политики, таблици с мерки и никакви ефективни действия от предишното управление“, пише Васил Терзиев

По неговите думи през май е започнал анализ и оценка на общинската мрежа за сензори.

Столичната община е увеличила изпълнението на програмата за смяна на замърсяващи уреди за битово отопление и за няколко месеца от 11% изпълнението ѝ се е увеличило до 40%. Площта на механизираното миене и метене на улиците е била увеличена с 26 хиляди декара. Наложени са били и с 55% повече глоби за замърсяване от страна на строителни обекти за по-малко от една година, сочи информацията на столичния кмет. 

Столичната община започна нов проект на стойност 14 млн. лева, финансиран по програма „Околна среда“ 2021-2027, който ще включва зелени мерки за подобряване на качеството на въздуха, допълва Терзиев. 

Проектът за подмяна на стари отоплителни уреди, финансиран със 73 милиона лева, вече е събрал заявления от 20% от предвидените домакинства.

Васил Терзиев пише още, че на 5 ноември Общината, съвместно със Софийския университет, организира научна конференция с експерти от България и света, за да се търсят дългосрочни решения.

Състоянието и чистотата на въздуха са един от ключовите приоритети за мандата. Градът ни заслужава по-чист въздух и ще продължим да работим за това, допълва Терзиев.

Други от От страната и света

Терор в Анкара! Взрив и стрелба разтресоха най-голямата отбранителна компания на Турция (Обзор)

5-ма загинаха при атаката, ранени са 14 Kървава терористична атака разтресе Анкара в сряда, след като неизвестни лица нахлуха в националната аерокосмическа компания на Турция - ТУСАШ

Шофьор блъсна човек на пешеходна пътека в София

Автомобил е блъснал човек на пешеходна пътека в София. Това стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи в София". Инцидентът се е случил на кръстовището на ул. "Московска" и ул

Заради мъглата мъж с над 600 скока почина, отворил си късно парашута (Обзор)

Балонът, с който летял, бил без документи Приятелска услуга за скок с парашут от балон с горещ въздух завърши с един починал и един тежко ранен, който е между живота и смъртта

ПКК вероятно стои зад терористичното нападение в Анкара, загиналите са вече 5

Броят на загиналите при терористичното нападение в Анкара нарасна до петима, а 22-ма души са ранени. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая пред държавната телевизия

Светлин Лазаров: Загубите от киберпрестъпления за потребители и компании достигат милиони

Поръчките през интернет са един от вариантите за измама от киберпрестъпници. Всичко започва от едно получено съобщение, че най-накрая колетът Ви, от страни извън Европейския съюз, вече е в България

>