Променят приемните изпити по биология и химия за медицинските специалности

23.10.2024 16:50
Министерският съвет СНИМКА: Facebook

Приемните изпити, които се полагат по биология и химия  от кандидат-студентите за специалностите медицина, дентална медицина и фармация, вече ще включват въпроси и по материалите от профилираната подготовка, освен тези от общообразователната. 

Това е решил днес Министерският съвет като е приел промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите „Медицина" и „Дентална медицина" за образователно-квалификационна степен „магистър".

"Учебните програми от профилираната подготовка са пряко свързани с придобиване на основни компетентности в областта на природните науки и технологиите. Високото ниво на предварителната теоретична подготовка по биология и химия чрез профилираната подготовка позволява оптималното усвояване на надграждащия специализиран материал от задължителната подготовка на студентите и в по-горните курсове на обучение. Настоящата промяна в наредбите ще гарантира и в бъдеще необходимото по-високо ниво на знанията, уменията и компетентностите по биология и химия на новоприетите студенти", посочват от кабинета.

С постановлението се регламентира също, по предложение на Министерството на образованието и науката и висшите училища, в балообразуването за приемането на студенти по специалностите медицина, дентална медицина и фармация да бъде включена оценката от държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по Български език и литература (БЕЛ), а не както е предвидено в момента - оценките по Биология и здравно образование и Химия и опазване на околната среда от общообразователната подготовка за първи гимназиален етап. ДЗИ по БЕЛ е задължителен за всички зрелостници, полага се върху еднакъв за всички материал, при равни условия, което осигурява равнопоставеност. Оценката от ДЗИ по БЕЛ участва в балообразуването по много от специалностите във висшите училища, в т.ч. и по специалности от регулираните професии.
Посочените по-горе промени са по предложение на Министерство на образованието и науката и Сдружението на медицинските университети в България.

В проекта е предвидено премахване на затрудненията за кандидатстване по специалностите медицина, дентална медицина и фармация на кандидат-студентите, завършили средното си образование преди 2022 г., чуждестранните кандидати, както и на българи, завършили средното си образование в чужбина, поради липсата на оценки по биология и здравно образование и по химия и опазване на околната среда от общообразователната подготовка за първи гимназиален етап, които съгласно действащите наредби ще участват като балообразуващи в състезателния бал от учебната 2025/2026 година.

Предвид изложеното в проекта е предвидено вместо оценките по биология и здравно образование и по химия и опазване на околната среда от общообразователната подготовка за първи гимназиален етап за формирането на състезателния бал да се взема оценката от ДЗИ по БЕЛ. Когато такава оценка липсва, балообразуващ за завършилите в Република България ще е оценката по БЕЛ от дипломата за средно образование, а за завършилите в чужбина - оценката от дипломата за средно образование по официалния език на държавата, в която е завършено средното образование.

С постановлението се предвижда също актуализиране на задължителните учебни дисциплини по специалност „Дентална медицина" в съответствие с развитието и широкото разпространение в съвременната практика на диагностиката, лечението и профилактиката с дентални импланти, чрез въвеждане на задължителна учебна дисциплина „Дентална имплантология".

Други от Просветни

Синдикат "Образование": Държавата трябва да се погрижи за защита на учителите от бърнаут

Според д-р Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование", КТ „Подкрепа" държавата трябва да се погрижи за защита на учителите и превенция на бърнаут

Откриват духовно училище с профил природни науки в София

Министерският съвет взе решение да бъде открито Духовно училище с профил природни науки и профилираща подготовка по чужди езици. Училището ще бъде в София

Училище в Равда превърна склад в модерна библиотека

Пространството в ОУ „Св. св. Кирил и Методий" е вдъхновено от усещането за хартия и мастило Склад за ненужни вещи се превърна в модерна библиотека и бързо стана любимо място на учениците от ОУ „Св.св

Галин Цоков: Международен проект ще подпомага грижите в ранна детска възраст

Международен проект, който ще се реализира в България и Португалия, ще подпомогне подобряването на грижите и качеството на образованието в ранна детска възраст

Учителите изтощени – с петиция искат в пенсия по-рано като шофьорите

Търновска преподавателка, изгубила за кратко няколко колеги: Сега не я доживяваме Директори обаче предупреждават, че ще останат без кадри, а и много колеги не искали да спират работа Учителите да

>