Дисциплината - вашата суперсила за успех

24.10.2024 05:30 Димитрана Александрова

Инфантилно е да я мразите, без нея не може. Създайте си правила и навици, които ви водят напред в кариерата

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Още от детската градина дисциплината я схващате нещо неприятно, като онова вечно нареждане на госпожата "Стойте мирни". Вкъщи, в училище, в обществото, в работата винаги я свързвате с всеобщовалидни правила, които някои ви натрапва и които не бива да престъпвате.

Това обаче е само едното, външно наложеното измерение. То е нужно, за да същестува и да функционира всяка група, без някой да пречи на останалите. Понякога е добре да сте смели и да го нарушавате. Например макар че сте дисциплинирани граждани, да въстанете, за да промените правила, които вече не са полезни за обществото. Или като служители да сте креативни и да излезете извън установените норми, щом това ще доведе до повече ефективност.

Другото измерение на дисциплината е онова, което сами си налагате. И според специалистите по личностно развитие то може да бъде вашата суперсила. Въпреки че в него също има известна степен на неприятност.

Самодисциплината са собствените ви правила, които следвате, за да организирате живота и работата си. Те са вид принуда, но без тях не може.  Никой не я кара, както му хрумне, според моментни желания. Това не само не води до успех, ами даже е и уморително. Както в музиката, така и в живота импровизациите изискват много опит и талант, за да не приличат на какофония.

Вътрешната дисциплина всъщност е умение на зрялата личност, инфантилно е да я мразите и да я отричате. 

Тя е в малки неща като това, че сутрин ставате, къпете се, миете зъбите, обличате се и отивате навреме на работа. Не си измисляте оправдания защо да не идете, не се мотаете и не закъснявате.

Тя е и в големите неща като това, че си определяте цел, която упорито преследвате.

Тя е и в постоянните неща като това, че се налага да сте търпеливи и да се отказвате от краткосрочни удоволствия, за да получите дългосрочни ползи. Сиреч възрастен вариант на онзи прословут експеримент с деца дали веднага да изядат бонбона, или да изчакат 15 минути, за да бъдат възнаградени с още един заради стоицизма пред изкушението.

Експертите по личностно развитие казват, че непременно трябва да си създадете правила и дисциплинирано да ги следвате, колкото време е необходимо.

Те не бива да са веднъж завинаги. Умният човек не е закостенял, той се отказва или премоделира онова, което вече не му е от полза. Обаче и не е чак толкова "гъвкъв", че непрекъснато да прави промени. Тогава не е дисциплиниран, а хаотичен импровизатор.

Същото е и когато често допуска компромиси с правилата си, за да угоди на моментните си капризи. Тогава сам пречи на своята суперсила да го води към успехи.

Самодисциплината е свързана с ценностите. Да речем - никога не претупвате работата си, защото ваш принцип е да я свършите по най-добрия начин и това ви носи удовлетворение. Или никога не печелите победа с нечестни трикове, защото ваш морален императив е почтенността.

Самодисциплината е свързана и с навиците, а това се оказва по-трудната част. Повечето хора се провалят, когато искат да се откажат от нещо, което са осъзнали, че им вреди (например да си доработват вкъщи служебните задачи), и да го заменят с нещо, което ще им носи успех (например да използват същото време, за да учат нещо ново, което ги развива професионално).

Ако не можете да го направите, значи ви липсва дисциплина и трябва да се замислите върху този по-генерален свой проблем, обясняват специалистите.

Колкото до самото отказване от стар лош навик и замяната му с добър нов, просто приемете, че
не става бързо, колкото и да сте дисциплинирани. И трябва да сте още по-дисциплинирани.

Ново научно изследване опровергава няколко предишни, които твърдяха са нужни 21 дни, 40 дни, 66 дни. Не е вярно, защото по своята методика тези проучвания залагат на субективност - отчитат какво казват самите участници в тях. А те волно или неволно не оценяват правилно дали стар навик наистина е изчезнал завинаги, а нов се е превърнал в рутина.
В новото изследване, което е направил екип от Калифорнийския технологичен институт, Чикагския университет и Пенсилванския университет, данните са събранни с машинно измерване. Учените обаче съобщават, че няма формула - зависи и какво искате да създадете, и колко силна воля имате.

Американският екип безспорно установява нещо, което е близо до ума - че сложното се автоматизира по-дълго от елементарното. Резултатът от анализа на 12 милиона посещения във фитнес е, че тренировките се превръщат в траен навик едва след около 6 месеца. 40 милиона наблюдения показват, че по-бързо става с миенето на ръцете - навикът да е редовно след определена дейност се добива само за около седмица.

Не че хигиената е маловажна, но вероятно са ви необходими по-сериозни навици, когато искате да подобрите дисциплината си и тя да е вашата суперсила за успех в кариерата. Така че не се обезкуражавайте, а се въоръжете с упоритост, постоянство и търпение.

Експертите посочват, че за отказване от стар навик и създаване на нов много помага да се самонаграждавате. А за спазването на самодисциплината помага онзи неприятен макаренковски възпитателен подход - да се наказвате за големи нарушения.

Така де, както и да се убеждавате в ползата от нея, тя си е принуда и може да се изкушите да се разбунтувате.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Мързелив шеф - претоварени подчинени, или рисковете на стила ограничено управление

Как да се справяте с колега самохвалко и защо това е пасивно-агресивно поведение

Защо непременно да отдалечите колеги, които ви заразяват със стрес

Диагноза: Професионална анхедония. Симптоми и конкретни стъпки да се измъкнете

Без кураж няма слава или как да постигате успех с 10-процентното правило

Когато шефът има предубеждение към вас - конкретни стъпки да го обезсилите

Свещените крави в службата и как да ги почитате, за да напредвате в кариерата

На интервю за работа не се хвалете с постижения. Обезсилвайте опасения

5 признака за излишна драма в екипа, която яде продуктивност, нерви и успех

Елегантно напускане винаги е по-далновидно от шумно затръшване на вратата

Що е то функционален психопат и как да се справяте, като ви е колега

Други от От страната и света

Отлични са условията за туризъм в планините

Условията за туризъм в планините са отлични, съобщиха от Планинската спасителна служба на Българския червен кръст (БЧК). Времето е слънчево и тихо. В някои райони духа слаб вятър, предаде БТА

13 високи сгради ще изникнат на западния вход на столицата

13 високи сгради ще бъдат издигнати на кръстовището на столичния бул. "Цар Борис III" и Околовръстното шосе, на територията на бившия Научно-технически институт "Веда"

Вече има втори задържан при акцията срещу купуване на гласове в махала в София

Има втори задържан - жена, при акцията на столичната полиция срещу нарушаването на политическите права на гражданите в кв. "Факултета", видя репортер на БТА

Арестуваха четирима за притежание на дрога във Варна

Задържаха трима мъже и една жена за държане на дрога във Варна, съобщиха от полицията. Започнати са четири разследвания срещу трима известни на полицията мъже и една жена

КЗП изтегля от пазара опасни детски столчета за хранене

Комисията за защита на потребителите изтегля от пазара два вида детски столчета за хранене, които са опасни за здравето на малки деца. Проверките са инициирани по повод постъпили уведомления от

>