Ако увеличавате телевизора все повече, може да имате диабет

23.10.2024 03:00 Павлина Трифонова
Увеличаването на звука на телевизора трудно се свързва с нивото на кръвна захар. СНИМКА: ФРИЙПИК

Загубата на слух е сред ранните признаци на повишено ниво на кръвната захар, също като замъгленото зрение

Промяната в слуха е много дразнещо нещо. И когато човек установи, че му се случва, обикновено търси бързо лекарска помощ, особено ако е на възраст, на която не е обичайно да имаш старческо оглушаване. Насочва се към специалист по уши, нос и гърло, тъй като в повечето случаи точно проблем с някой от тези органи е причина за влошаване на слуха.

Английски специалисти обаче предупредиха, че се сблъскват все по-често с друг фактор. Заради повишени нива на кръвната захар млади хора започват да не чуват добре. Затова те смятат, че загубата на слуха може да бъде и скрит знак, че човек има диабет.

“Високите и ниските нива на кръвната захар, от които страдат диабетиците, са в състояние

да повлияят на

кръвния поток и да

причинят увреждане

на кръвоносните съдове във вътрешното ухо, засягайки нервните сигнали, получавани от него“, казва английският аудиолог Роб Ормерод пред “Дейли мейл”. Той цитира данни от изследвания, които са показали, че при страдащите от диабет съществува два пъти по-голям риск от загуба на слуха. Често те обаче се затрудняват да осъзнаят бързо, че това им се случва, а и не се досещат, че може да е свързано с нивото на кръвна захар.

Причината е, че доста хора живеят с недиагностициран диабет. Само във Великобритания те са над милион. А повече от 4 млн. имат някаква форма на диабет, най-често тип 2. Това означава, че тялото им не реагира правилно на инсулина - хормона, който стимулира клетките да абсорбират глюкоза и да я трансформират в необходимата за функционирането им енергия. Когато това не се случва, тя се натрупва в кръвта, което води до усложнения на сърдечносъдовата, нервната и други системи в човешкото тяло.

Затова е

изключително важно

диабетът да бъде

открит рано

и контролиран чрез диета или медикаменти. Сред първите симптоми са умора, чувство на жажда и често уриниране. При някои хора се наблюдават също проблеми с нервите, загуба на тегло, замъгляване на зрението и сърбежи. Сега английските специалисти предлагат към симптомите да се добави и загубата на слух.

Въпреки че диабетът може да е само една от безброй потенциални причини за оглушаване, е добре да се провери и тази възможност, защото ранното му лечение е в състояние да има дълбоко въздействие върху живота на болния, посочва Роб Ормерод. По думите му ушните инфекции са сравнително често срещано заболяване, но непрекъснатата им поява също може да е знак за проблем с кръвната захар.

“Диабетиците са по-податливи на тях. Това се дължи на намаления приток на кръв към ушите, което от своя страна може да намали силата на имунната система и способността на тялото да се бори с инфекции”, обяснява английският експерт. Той съветва хората да вземат основни предпазни мерки, ако са диабетици. Например да използват тапи за уши, когато плуват, за да се предпазят от инфекции.

Появата на шум също може да е сигнал за проблеми с кръвната захар, макар в повечето случаи да се причинява от далеч по-обикновени проблеми като натрупване на ушна кал. “Вътрешното ухо разчита на кислород и глюкоза, за да функционира ефективно. Тъй като диабетът има пряко въздействие върху нивата на глюкозата в кръвта, това може да има ефект върху кохлеята и да доведе до шум”, обяснява Роб Ормерод. Затова той препоръчва тази промяна също да бъде разглеждана като симптом за диабет, тъй като ранното му откриване е от първостепенно значение за предприемане на навременни интервенции, които могат да смекчат прогресирането на заболяването и свързаните с него усложнения.

За ефективното му управление от съществено значение е да се проследяват и кръвното налягане и холестеролът. А възприемането на здравословен начин на живот е

инструмент за

намаляване на

рисковете,

свързани с диабета. Това включва придържане към балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини, като същевременно се избягват преработени храни, сладки напитки, мазнини, алкохол и цигари. Редовната физическа активност също е жизненоважна, защото помага за регулиране на нивата на кръвната захар, подобрява инсулиновата чувствителност и допринася за цялостното сърдечносъдово здраве.

“Хората с диабет е добре периодично да преминават прегледи на слуха, особено ако заболяването им е лошо контролирано или с други рискови фактори. Ранното му откриване позволява навременна намеса като слухови апарати или импланти”, казва консултантът по диабет и ендокринология Харшита Бояредигари. Според нея доставчиците на здравни услуги трябва да проверяват диабетиците за оглушаване и активно да си сътрудничат с аудиолозите как да им се помогне, тъй като това може да защити техния слух и да подобри цялостното им качество на живот.

Международно проучване е показало, че 35% от диагностицираните с диабет тип 2 имат проблеми с чуването, като

по-сериозни те са при

хората над 65-годишна възраст

Което пък обяснява и защо увеличаването на звука на телевизора, радиото и телефона трудно се свързва с нивото на кръвна захар. Повечето хора просто смятат, че недочуването е част от тяхното остаряване, и не търсят лекарска помощ.

 

Други от Сила за живот

Все ви е студено? Проверете си желязото, захарта, витамин В12, хормоните

Една от безспорните физиологични разлики между мъжете и жените е, че при една и съща околна температура и равностойно топли дрехи на жените базово им е по-студено

Учени: Древно ДНК ни кара да търсим сладко и хляб

Ново проучване показва, че хората, които се борят да намалят приема на въглехидратни храни, са "виновни", че в тях все още се крие древна ДНК, съобщава ЮПИ

Добре ли е да пропускаме обяда

Британският крал Чарлз III го прави цял живот, но се отказа заради лечението си от рак Заради забързания начин на живот много хора пропускат да обядват днес

Червеното месо уврежда бъбреците: как да се храним правилно след 40

Червеното месо е един от най-препоръчваните източници на протеини. 100 грама от този продукт съдържат 26 грама протеин, 0 въглехидрати и само 3,5 грама мазнини

Ново проучване: Трансплантацията на бъбрек при хора с ХИВ е безопасна

Хората с ХИВ могат безопасно да получават дарени бъбреци от починали донори с вируса, сочи мащабно проучване, цитирано от Асошиейтед прес. Изследването се провежда в момент

>