Евгения умирала в страдания, душена била минути. Мъжът ѝ Орлин спокоен в съда (Обзор)

22.10.2024 23:00 Ана Михова
Орлин Владимиров
Близките на Евгения разпънаха плакати пред Съдебната палата.
Евгения Владимирова СНИМКА: Архив
Майката на Евгения Капка Чорбанова със снимка на дъщеря си пред съдебната зала.
На снимката вдясно - свекърът на младата жена Пламен Владимиров, който също е с доживотна присъда. СНИМКИ: АРХИВ

33-годишната Евгения Чорбанова, за чиято смърт е подсъдим нейният съпруг Орлин Владимиров, е била лице в лице със своя удушвач. Шията на младата жена е била притисната от двете страни повече от един път, като по нея са останали следи от пръсти на няколко места. Тя била в легнало положение, за което говорят кръвонасяданията по задните ѝ части. Била е и настрани, тъй като имала хематоми по едната половина на тялото.

Евгения се съпротивлявала, защото при душене смъртта не е мигновена, а настъпва от минути до час в болки и страдания.

Това са изводите на тримата съдебни медици, направили нова експертиза на причините за смъртта на 33-годишната майка на момченце.

Тя изчезна на 13 октомври 2021 г. Тогава мъжът ѝ Орлин твърдеше, че излязла от дома си в столичния кв. “Лагера”, за да отиде на фитнес, и не са върнала. Тялото ѝ беше открито в куфар край Перник месец по-късно. За убийството ѝ бяха задържани Орлин, който по онова време е мениджър в международна компания, и баща му Пламен, бивш служител в ДАНС. Двамата получиха доживотни присъди от Софийския градски съд, които обжалваха. Така делото стигна до апелативния съд, където Орлин изложи версията , че не е удушил жена си, а двамата се скарали, сборили се, полетели и заедно се строполили на пода. При падането тя си ударила главата в шкаф.

Заради твърденията му съдът се обърна към

трима водещи съдебни лекари да направят нова експертиза

за причините за смъртта на Евгения.

Повече от два часа във вторник Александър Минчев, Димитър Николов и Веселин Топалов, които са от катедрите по съдебна медицина в болниците “Пирогов”, ИСУЛ “Царица Йоанна” и Александровска, отговаряха на въпросите на адвокатите и на самия Орлин. Те детайлно разясняваха какво представлява механичната асфиксия (задушаването), колко време някой трябва да бъде душен, за да почине, и че този вид смърт не е мигновена.

Орлин, който отново демонстрира хладнокръвие, се беше добре подготвил и в областта на съдебната медицина, защото цитираше дори научните трудове на докторите. Интересуваше се например дали задължително трябва да се остриже косата, за да се направи оглед на рана на главата. Докторите му обясниха, че са извършвали десетки аутопсии и няма съдебен лекар, който да не може да открие нараняване по тила.

До настъпването на смъртта тя е

била в съзнание, разбирала е какво се случва

и емоционално е преработвала ставащото, е изводът на лекарите. Според тях смъртта на Евгения не е причинена от омотаното около главата ѝ стреч фолио. В хода на разследването се появиха твърдения, че то я е задушило. Медиците обаче са на мнение, че не е така, защото човек се съпротивлява, ако около главата му се направят четири намотки. Това ставало бавно и трябвало да има отпор от жертвата.

Експертите не можаха да кажат с точност кога тя е била поставена в куфара, но тъй като трупното вкочаняване настъпвало от два до осем часа след смъртта, било преди това. По тялото на Евгения не са установени счупвания, затова този въпрос се разисква както на делото пред градския съд, така и сега.

На финала на изслушването им Орлин ги попита дали са подписали експертизата с електронен подпис, на което съдиите му опонираха, че това няма значение.

После той отново поиска да дава обяснения. Това направи и на делото пред първа инстанция. Този път разясняваше на магистратите, че

имало двоен стандарт по делото

Като пример посочи как се говорило, че отношенията им с Евгения била влошени през последната година от съвместния им живот, което не било вярно. Те били ходили в чужбина, на море и на сватби на техни приятели и качвали много снимки във фейсбук от тези събития. Също така не било вярно, че не бил до нея в болницата, когато ѝ отстранили доброкачествено образувание. И това също можело да се научи от фейсбук. Според нейните близки тя била много наранена, че в този момент той не я подкрепил.

После обясни, че добре се грижел за семейството си, което нямало никакви финансови проблеми, а самата Евгения в социалните мрежи го хвалела, че е страхотен баща. Разясни и че 90 хил. лева, които били планирани за купуването на ново жилище, били негови, а не на баща му, както твърдяла прокуратурата. Пак поиска да му бъде направена икономическа експертиза, която да покаже финансовото му състояние.

Орлин се върна бегло и към 13 октомври 2021 г., деня на смъртта

на Евгения. Поиска да бъде направен нов оглед на шкафа, за да се търсят следи от кръв по него. Новият елемент в обяснението му беше, че по време на скандала Евгения му казала: “Ти сигурен ли си, че детето е от теб”. Той се афектирал. Затова поиска да бъде прегледан от съдебен психиатър и психолог, които да кажат в какво състояние е изпаднал, като чул тази реплика.

Съдът даде съгласие да му бъде направена експертизата, която да установи дали е бил в състояние на афект в момента на престъплението. Тя ще бъде представена на 12 ноември, когато е следващото заседание.

В момента Орлин е в затвора, а баща му Пламен е на свобода срещу 5000 лв. гаранция, защото страдал от много болести.

Други от От страната и света

България най-желана за емигриране в Европа – за 30 г. със 757% се увеличил броят на чужденците

Първа в цял свят е Южна Корея с близо 4000% скок на емигриралите България е първа в Европа по ръст на мигрантското население от 1990 до 2020 г., сочи ново проучване на компанията за международни

Продажбите на нови коли тръгнаха надолу (Обзор)

За септември на годишна база у нас намаляват с 14,8% След месеци на ръст в продажбите на нови коли тенденцията се е обърнала и вече има спад. През септември в България са купени 2522 возила срещу

"Хизбула" пое отговорност за нападението срещу резиденцията на Нетаняху

Подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка "Хизбула" пое днес отговорността за съботното нападение с дрон срещу резиденция на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, предаде ДПА

"Евронюз": ЕК има план да ореже парите за здравеопазване

От изтекла чернова става ясно, че се готви преструктуриране - здравният фонд да бъде обединен с други или да изчезне изцяло Изтекъл ранен план за ключови реформи в бюджета на ЕС в сферата на

Правителството ще разгледа размера на минималната работна заплата

Проект на Постановление за определяне размера на минималната работна заплата за страната ще разгледа утре правителството, съобщиха от пресслужбата на кабинета

>