Защо Мъск иска да направи 18 избиратели милионери?

22.10.2024 20:20 "Дойче веле"
Илон Мъск

Подпиши се в петицията на Илон Мъск и можеш да станеш милионер - това гласи офертата на организацията му America PAC. Какъв е планът на Мъск и как помага на Тръмп?

На пръв поглед изглежда безобидно - който се регистрира, може да спечели премия. Подобен принцип се прилага много често, например в онлайн маркетинга. Но в последното предложения за такава премия, което Илон Мъск прави на американските избиратели, има няколко уловки, пише "Дойче веле". 

Какъв е проблемът с офертата на Мъск?

Премията е изключително висока - до деня на американските президентски избори най-богатият човек на света възнамерява ежедневно да подарява по един милион долара. Или по-точно казано - да ги раздава на лотария. От юли насам Мъск вече е предоставил 75 милиона долара за кампанията на Доналд Тръмп. През уикенда той лично връчи първите два чека от лотарията на щастливци по време на предизборни събития в два града в Пенсилвания - един от ключовите щати за изхода от изборите.

На второ място, не става дума за обикновено проучване, а за изразяване на политическо мнение - при регистрацията трябва да се предостави не само електронен адрес, но и да се подпише политическа петиция. В нея се заявява подкрепа за първата и втората поправка на американската конституция, които гарантират правото на свободно изразяване на мнения и правото за носене на оръжие. В това принципно няма нищо лошо, но в актуалната политическа ситуация в САЩ втората поправка все по-често се експлоатира от радикалите, които са против инициативите за затягане на законите за носене на оръжие.

Най-проблематична обаче е третата точка от лотарията на Мъск: За да участват в нея, хората трябва да са регистрирани като избиратели за президентските избори и да живеят в някой от следните седем щата - Аризона, Джорджия, Мичиган, Невада, Северна Каролина, Пенсилвания или Уисконсин. Именно това са т.нар. колебаещи се щати, в които резултатите засега са напълно непредсказуеми. Точно там ще се реши кой печели изборите, затова и републиканци, и демократите полагат огромни усилия да спечелят избирателите там.

В Пенсилвания освен това Мъск смята да даде по сто долара на всеки регистриран избирател, който подпише петицията. А във всички седем колебаещи се щата ще плаща по 47 долара за всеки допълнително осигурен подпис.

Незаконна ли е лотарията на Мъск?

Темата е обект на дискусии сред американските юристи. Професорът по право в Калифорнийския университет Рик Хейсън написа публикация в блога си, в която заявява, че Мъск "еднозначно и незаконно купува гласове". Хейсън се позовава на законодателството, съгласно което са предвидени парични санкции или лишаване от свобода до пет години за хората, които предлагат или приемат плащане във връзка с изборите. Хейсън цитира и наръчник на Министерството на правосъдието, според който създаването на "възможности за печалба" са начин за незаконно влияние върху изборите.

Според юриста Брендър Фишер ако всеки имаше право да спечели, вероятно не би било проблем, но "обвързването на плащанията с изборните регистри вероятно нарушава законите." Губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро, който е представител на Демократическата партия, призова открито да бъде започнато разследване.

Официално зад лотарията на Мъск стои лобистката организация America PAC. PAC е общоприето съкращение в САЩ за Political Action Committee ("Комитет за политическо действие"). Съществуват много такива комитети, които представляват различни интереси и обикновено подкрепят определени кандидати на републиканци или демократи. И докато в САЩ имат ограничения за даренията за кандидатите и партиите, PAC организациите могат неограничено да провеждат свои собствени рекламни кампании.

Събирането на данни на избирателите помага на Тръмп

Остава въпросът какво се случва с данните, които трябва да бъдат предоставени за участие в лотарията. В САЩ данните на избирателите са много ценен ресурс - с помощта на адресите, възрастовите характеристи и друга демографска информация изборните стратези подготвят детайлни планове в кой квартал и към коя целева група да бъдат оправяни послания.

Групите от хора, смятани за убедени избиратели, получават призиви за дарения. Така погледнато петицията може да подпомогне лагера на Тръмп и за събирането на ценна информация за избирателите в седемте колебаещи се щата.

Други от Анализи

"Берлинер Цайтунг": Кризата в Германия удря и по България

Красен Кръстев ръководи от почти 12 години „Мекалит България“ в Куклен, край Пловдив – предприятие, специализирано в производството на пластмасови компоненти и системи за различни браншове

Обречена ли е дипломацията?

Конфликтите по света продължават да се разрастват и да подкопават стабилността в критични региони. Поради тази причина дипломацията изглежда все по-неспособна да се справи с проблемите

Искате да осигурите детето, като стане на 25? Да, ама не

Не може, защото попечителските фондове не са уредени Въобще не се лъжете, че попечителски фондове имат само богатите. Родителите от всякакви социални прослойки в що-годе цивилизованите държави правят

До 600 евро за концерт: защо билетите станаха толкова скъпи

Да идеш на концерт вече може да ти излезе колкото една кратка почивка. Билетите за концерта на Адел в Мюнхен това лято струваха между 180 и 600 евро. Към билета обаче трябва да прибавим и разходите

"Предай се или умри от глад": Това ли е планът на Израел?

Последното нахлуване на израелските военни в Джабалия в северната част на Газа не би могло да бъде по-катастрофално за жителите, които вече са преживели бомбардировките и трудностите на войната между

>