Министърката с българско гражданство от кабинета на Мицкоски с имоти за над 1 млн. евро

22.10.2024 20:15
Министъра на енергетиката на Северна Македония Саня Божиновска Снимка: Twitter/@BalkanGreEnNews

Тя има четири имота в чужбина, както и фирма в Чехия

Саня Божиновска, министърката на енергетиката в кабинета на Християн Мицкоски,  се оказа с имоти за над 1 млн. евро.

Това я прави най-богатата в новото македонско правителство, а имотите й се намират както в Северна Македония, така и в чужбина, пише северномакедонското издание "Фокус", позовавайки се на имотната декларация на Божиновска.

Тя притежава два апартамента в центъра на Скопие, единият с площ от 87 кв.м., а другият с площ от 60 кв.м. По-големият апартамент е деклариран на стойност от 80 000 евро, а по-малкият за 60 000 евро.

Божиновска има и четири апартамента в чужбина. Два от тях са в Испания - за общо 560 000 евро. В Португалия има имот, оценен на 162 000 евро, а в Сърбия апартамент, чиято стойност е декларирана за 151 476 евро. 

Министърката на енергетиката също така има фирма в Чехия и в имотната си декларация е отчела разходите за заплати и бонуси във фирмата. За апартаментите в Португалия и Испания е посочила, че отдава под наем, но никъде не е спомената сумата, която получава за тях. 

Дни, след като зае поста в правителството на Мицкоски стана ясно, че Божиновска, както и цялото й семейство имат българско гражданство. Това предизвика скандал в Северна Македония, а опозицията поиска оставката й. 

„Божиновска излъга обществеността като скри информация за българското си гражданство. Въпреки твърденията ѝ, че се е отказала него, от българските медии обществеността (в Северна Македония) научи, че не само не се е отказала от него, но и цялото ѝ семейство има българско гражданство. Укриването на факти и лъжа от страна на министър противоречи на всички етични принципи в политиката", се казва в изявление на Социалдемократическия съюз на Македония. 

Божиновска каза, че е подала молба за освобождаване от българско гражданство на 14 септември 2023 г., а екипът й каза, че по този начин тя автоматично вече не е гражданин на България, а само на Северна Македония и Чехия. 

От българското Министерство на правосъдието обаче заявиха пред БГНЕС, че подаването на молба за освобождаване от българско гражданство НЕ води до автоматично завършване на процедурата. Това става чрез специален указ и се отнася както за настоящи български граждани, родени в чужбина, така и за българи, които са родени на територията на днешна България. За конкретното лице (Божиновска) не е издаван указ за освобождаване от гражданство. 

Други от От страната и света

Евгения умирала в страдания, душена била минути. Мъжът ѝ Орлин спокоен в съда (Обзор)

Трима водещи съдебни медици категорични: Младата жена е починала от механична асфиксия Той твърди, че изпаднал в афект, когато тя му подхвърлила: Ти сигурен ли си

България най-желана за емигриране в Европа – за 30 г. със 757% се увеличил броят на чужденците

Първа в цял свят е Южна Корея с близо 4000% скок на емигриралите България е първа в Европа по ръст на мигрантското население от 1990 до 2020 г., сочи ново проучване на компанията за международни

Продажбите на нови коли тръгнаха надолу (Обзор)

За септември на годишна база у нас намаляват с 14,8% След месеци на ръст в продажбите на нови коли тенденцията се е обърнала и вече има спад. През септември в България са купени 2522 возила срещу

"Хизбула" пое отговорност за нападението срещу резиденцията на Нетаняху

Подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка "Хизбула" пое днес отговорността за съботното нападение с дрон срещу резиденция на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, предаде ДПА

"Евронюз": ЕК има план да ореже парите за здравеопазване

От изтекла чернова става ясно, че се готви преструктуриране - здравният фонд да бъде обединен с други или да изчезне изцяло Изтекъл ранен план за ключови реформи в бюджета на ЕС в сферата на

>