Министерството на здравеопазването проверява сигнали за недостиг на лекарства

22.10.2024 19:15
Данните и на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) показват, че у нас има достатъчни количества за потребностите на българските пациенти, става ясно още от съобщението.

Министерството на здравеопазването предприема необходимите мерки за гарантиране нуждите на пациентите и проверява всеки сигнал за недостиг на лекарства, съобщиха от ведомството.

Като пример се дава поредното удължаване на забраната за износ на инсулини и антибиотици за деца. В новата заповед допълнително са включени лекарствени продукти за лечение на още три социалнозначими заболявания в България - “Инхибитори на натриево-глюкозния ко-транспортер 2” (SGLT-2), след подаден сигнал от Асоциацията на пациентите, активни в здравеопазването (АПАЗ).

След сигнал от председателя на Български пациентски форум (БПФ)  Иван Димитров за липса на лекарствени продукти, предназначени за профилактика на отхвърляне при трансплантирани пациенти и направена проверка, е било установено, че конкретните медикаменти се внасят и разпределят регулярно към основните търговци на едро от компанията, която ги произвежда. 

Данните и на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) показват, че у нас има достатъчни количества за потребностите на българските пациенти, става ясно още от съобщението.

Само от началото на годината са внесени над 17 400 опаковки, като до края на 2024 г. предстои да бъдат внесени още 9100 броя. По данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) средният брой опаковки, които се отпускат от аптеките и се заплащат от фонда, е около 950 месечно, тоест в страната се внасят два пъти по-големи количества от нуждите на българските пациенти. Следващата доставка е предвидена за началото на ноември.

Заради сигнала на БПФ, министерството е разпоредило извършване на проверки от страна на РЗИ – Стара Загора относно ритмичността на доставките на лекарствения продукт в аптеките. Проверките ще приключат в рамките на текущата седмица, като след получаване на резултатите и тяхното анализиране, при необходимост ще бъдат предприети съответните действия. 

От министерството припомнят още, че паралелната търговия с лекарствени продукти е част от легалната верига на доставки на лекарствени продукти на единния европейски пазар. Тя е узаконена и строго регулирана от законодателството както на нашата страна, така и на ниво Европейски съюз. 

От ведомството допълват, че продължават да следят наличностите на българския пазар и при констатиране на недостиг, ще използват всички законови механизми, за да защитят интереса на българските граждани.

 

Други от Докторе кажи

13% повече средства са предвидени в проекта за бюджет на здравната каса за 2025 г.

В проекта за бюджет на НЗОК за следващата година са предвидени 13% повече средства от 2024 г. Това каза Станимир Михайлов, управител на НЗОК, след заседание на Надзорния съвет

Проф. Ива Христова: Двама са починали от "бактерията човекоядец" тази година

Двама души са починали от "бактерията човекоядец" тази година. Това каза пред Нова тв директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.  "Бързата реакция на медиците са спасили жената

Над 306 млн. лв. е недостигът за болниците за ноември в бюджета на НЗОК

В бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за ноември има недостиг от над 306 млн. лв. за болниците, каза пред журналисти Ганка Аврамова

С бруталните 199% са се увеличили българите с диабет за последните 18 г.

Добрата новина е, че с промяна в начина на живот рискът може да се намали с 58 процента Диабетът вече е толкова голям проблем за отделния човек и за обществото, че дори аз съм изненадана

Пациенти алармират за недостиг на лекарства за трансплантирани

Пациенти алармират за недостиг на лекарства срещу отхвърляне на органи за трансплантирани. Липсата на медикаментите може да се окаже животозастрашаваща

>