В таен гроб в Петра откриха чаша досущ като Светия Граал на Индиана Джоунс

22.10.2024 18:41 Мария Незнакомова
Индиана Джоунс държи Светия Граал в сцена от филма за последния кръстоносен поход.
Новите разкопки в древния град Петра могат да доведат до сериозни разкрития за изчезналата цивилизация на набатейските араби. СНИМКА:  ПИКСАБЕЙ
Откритият при разкопките керамичен съд

Новите разкопки в Йордания ще дадат ценни сведения за цивилизацията на набатейците

Във филма на Стивън Спилбърг от 1989 г. “Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход” Храмът на Слънцето е зашеметяващо светилище в Близкия изток, в което се съхранява Светият Граал. И ето че това лято археолози откриха на мястото на снимките край Ал Хазне в древния град Петра в Йордания таен гроб с човешки останки и чаша, удивително напомняща за легендарната реликва в кинохита, която дава на притежателя си свръхчовешко могъщество. Според експертите това е ярък пример за това как понякога историческата действителност имитира изкуството.

Разкопките са били извършени в Ал Хазне – една от най-съвършените древни скални постройки в света, издълбана в скалите на град Петра. Именно там е бил открит неизвестният досега гроб, в който са били положени 12 скелета и погребални предмети, един от които сякаш е взет от реквизита на холивудския блокбастър, в който Харисън Форд си партнира с Шон Конъри. Очакванията са анализът на човешките останки да разкрие много нови факти около набатейците (или набатеите) – древния арабски народ, построил Ал Хазне.

Ал Хазне се намира в центъра на цял един град, издълбан в стените на пустинен каньон преди 2000 г. Както при повечето други сгради в древния град, тази структура е изсечена от червеникава пясъчна скала. От 1985 г. Петра и Ал Хазне са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. А от 2007 г. невероятното скално съоръжение бе включено в списъка на 7-те нови чудеса на света.

Смята се, че Ал Хазне е построена като мавзолей и крипта в началото на I век сл. Хр. по време на управлението на Арета IV (9 г. пр.Хр. – 40 г. сл.Хр.), но точното ѝ предназначение и досега не е напълно ясно. Означава Съкровищницата на арабски - име, получено от

легендите, че бандити и пирати са скрили плячката си в урна високо на второто ниво

Бедуините в района през XIX в. вярвали, че вътре има безценни богатства. Една от легендите гласи, че египетският фараон и част от армиите му са се спасили при затварянето на Червено море след преминаването на Мойсей и еврейския народ. Египтяните създали Ал Хазне с магия като безопасно място за съкровищницата си. Това довежда до името Хазне ел Фарун, “Съкровището на фараона”. По урната на върха има следи от куршуми, с които иманяри са опитвали да я разбият с надеждата, че оттам ще потекат злато и скъпоценни камъни. Столица на набатейската арабска династия през III век пр. Хр., Петра се разкрива пред западните очи едва в началото на XIX век.

Сегашните разкопки са били ръководени от д-р Пърси Пол Крийсман, изпълнителен директор на Американския изследователски център (ACOR), с участието на водещия по “Дискавъри Ченъл” Джош Гейтс, на учени от университета “Сейнт Андрюс” в Шотландия, както и на екип от йордански археолози. В епизод за Петра от поредицата “Непознатата експедиция” Гейтс нарича находката изключително рядка. “През двата века, през които Петра е била изследвана от археолози, нищо подобно не е било открито досега”, заявява той пред Си Ен Ен. 

През 2003 г. екипът на Крийсман открива частични части от скелети в лявата част на древната сграда. Още тогава ученият е убеден, че има повече тайни гробове, които предстои да бъдат открити. Дистанционно сканиране с радар, излъчващ електромагнитни вълни и проникващ през земните пластове, показал, че има скрити камери както в лявата, така и в дясната страна на Ал Хазне.

В резултат на извършеното радарно обследване правителството на Йордания дава разрешение на ACOR да копае под Съкровищницата в опит да се докаже, че тези допълнителни подземни камери наистина са там. Разкопките – проведени през август и заснети за Expedition Unknown – откриват гробници, а в тях 12 пълни скелетни останки и добре запазени артефакти от бронз, желязо и керамика. 

Заради влажността в Петра и сезонните наводнения някои от скелетите са открити с мухъл. Най-интересната находка обаче е керамичен потир, който удивително наподобява формата на Светия Граал, в чието търсене Инди и баща му са се впуснали във филма в надпревара с нацистите, които също го издирват.

“Когато забелязахме нещо, което приличаше на потир, всички просто замръзнахме. Изглеждаше почти идентичен със Светия Граал, представен в “Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход”. Това беше най-невероятният момент от живота, имитиращ изкуството”, казва Джош Гейтс. Като учен обаче Крийсман разрушава сензацията: “На дневна светлина това е нормален керамичен съд, какъвто бихме могли да очакваме да намерим в Петра”.

Подробно изследване на съда разкрило, че става въпрос за горната част на счупена кана, вероятно датираща от първи век пр.Хр.

Въпреки че човешки останки са били намирани в гробници под Ал Хазне и преди, подобни открития не са обичайни според експертите.  “Костите не са претърсвани и премествани, така че това е изключително рядко”, посочва д-р Крийсман.  Смята се, че това е

най-голямата находка на човешки останки на едно място в Петра

и че има още какво да се открие под паметника. Имайки предвид, че  покойниците са били погребани под легендарната изсечена в скалата сграда, вероятно става въпрос за “изключително важни хора”, убедени са археолозите. Предполага се, че са били набатейци - древен арабски народ, обитавал северната част от Арабския полуостров  и Южен Левант. Били много изкусни в инженерството и управлението на водите. По време на своя пик около раждането на Христос, Набатейската империя се простира през Близкия изток, като включва териториите на днешните Йордания, Израел, Египет, Сирия и Саудитска Арабия. Нещата драстично се променят около 106 г. сл.Хр., когато римляните поемат контрола над Петра (столицата на кралството). 

Древното селище, някога процъфтяващ търговски център, се намира в сегашния югозападен ъгъл на Хашемитското кралство Йордания. Днес безпогрешно издълбаната сграда на Ал Хазне привлича почти милион туристи годишно. Въпреки че външните статуи са силно ерозирани от вятър и дъжд, посетителите все още могат да видят митологични фигури, свързани с отвъдния живот, включително четири орела, които отнасят душите на мъртвите.

Екипът археолози подчертава, че не са открити скелетни останки в самата сграда, която вероятно е била построена през I век. Предстои експертите да анализират останките с надеждата да разберат повече за техния живот, включително професии, хранителни навици и възраст по време на смъртта.

“Беше невероятна привилегия да мога да изследвам такова емблематично място. Степента на откритието беше толкова неочаквана, че вероятно ще хвърли светлина не само върху сградата на Съкровищницата, но и върху цялото набатейско общество”, смята проф. Ричард Бейтс от университета “Сейнт Андрюс”. 

“Има толкова много неща, които тепърва трябва да научим за Съкровищницата. Кога е построена тази забележителна структура и защо? Не подозирахме, че разкопките могат напълно да променят знанието ни за това изумително човешко творение и да помогнат за разрешаването на мистериите на набатейския народ. С подкрепата на правителството на Йордания тези разкопки ни доближават повече от всякога до отговорите”, добавя д-р Крийсман.

Други от От страната и света

Евгения умирала в страдания, душена била минути. Мъжът ѝ Орлин спокоен в съда (Обзор)

Трима водещи съдебни медици категорични: Младата жена е починала от механична асфиксия Той твърди, че изпаднал в афект, когато тя му подхвърлила: Ти сигурен ли си

България най-желана за емигриране в Европа – за 30 г. със 757% се увеличил броят на чужденците

Първа в цял свят е Южна Корея с близо 4000% скок на емигриралите България е първа в Европа по ръст на мигрантското население от 1990 до 2020 г., сочи ново проучване на компанията за международни

Продажбите на нови коли тръгнаха надолу (Обзор)

За септември на годишна база у нас намаляват с 14,8% След месеци на ръст в продажбите на нови коли тенденцията се е обърнала и вече има спад. През септември в България са купени 2522 возила срещу

"Хизбула" пое отговорност за нападението срещу резиденцията на Нетаняху

Подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка "Хизбула" пое днес отговорността за съботното нападение с дрон срещу резиденция на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, предаде ДПА

"Евронюз": ЕК има план да ореже парите за здравеопазване

От изтекла чернова става ясно, че се готви преструктуриране - здравният фонд да бъде обединен с други или да изчезне изцяло Изтекъл ранен план за ключови реформи в бюджета на ЕС в сферата на

>