Институтът за космически изследвания и технологии отбеляза своята 55-а годишнина

22.10.2024 17:20
Космос Снимка: Pixabay

Институтът за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките (ИКИТ-БАН) тържествено отбеляза своята 55-а годишнина, заедно с 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов и 20-годишнината на Международната научна сесия ''Космос-Екология-Сигурност''.

Годишнините бяха отбелязани с тържествена юбилейна сесия-събрание, която се състоя в сградата на Българската академия на науките, в зала ''Проф. Марин Дринов''.

Събитието се провежда под егидата на президента на Република България Румен Радев, пише БТА.

Тържеството бе уважено от първия български космонавт Георги Иванов и чуждестранни космонавти, сред които Бертелан Фаркашщ от Унгария, Владимир Ремек от Чехия и Думитру Пронариу от Румъния. Всички те са работили в програмата “Интеркосмос‘‘, чрез която е осъществен и полетът на Георги Иванов.

На събитието в БАН присъстваха учени от Института по космически изследвания и технологии, членове на БАН, представители на Българската армия, на военновъздушните сили на Република България, ученици и участници в конференцията ''Космос-Екология-Сигурност 2024г.''

Сред присъстващите официални лица бяха министърът на отбраната Атанас Запрянов, командирът на военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, началникът на Военна академия “Г.С. Раковски‘‘ ген. майор Тодор Дочев и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Директорът на Института за космически изследвания и технологии проф. д-р Георги Желев започна своето приветствено слово по повод годишнината с кратка ретроспекция за това как се е развил ИКИТ – БАН през годините от своето създаване през 1969 г.

“През 1972 г. е изстрелян космически прибор “П1” – Прибор 1, когато България заявява своите космически амбиции в овладяването на Космоса. Tова ни прави и 18-ата космическа държава в това отношение”, отбеляза проф. Желев.

Той каза, че с полета на първия български космонавт Георги Иванов, а след това и на Александър Александров, България се наредила на шесто място сред страните, изпратили свои космонавти в космическото пространство.

“Аз лично се гордея с това, което са направили колегите преди нас, които са ни дали тази добра основа, която да надграждаме сега ние, а в бъдеще – надявам се, и младите хора, които виждаме тук”, коментира директорът на ИКИТ – БАН.

Проф. Георги Желев обясни, че в Института в момента се работи много по отношение на новите условия на финансиране, на развитието на науката и космическите изследвания.

По думите на проф. Желев, ако преди време финансирането е било централизирано и може би целево, сега то е по-скоро проектно. Той отбеляза, че това не пречи на екипа на ИКИТ да работи почти във всички сфери на космическите изследвания – от дистанционните наблюдения и проучвания на земната повърхност през физиката на Космоса, телемедицината, автоматите и автоматизираните системи за управление, до нанотехнологиите и новите материали.

“С тези изследвания ние защитаваме една голяма наукометрия с много публикации, цитируемост, с много проекти, обучени докторанти по различните програми, които поддържаме, много патенти, които защитаваме на национално ниво”, каза директорът на института.

Първият български космонавт Георги Иванов припомни най-важните години от дейността на първите групи по космически изследвания в България.

“Началото на космическата ера бе открито през 1957 година, на 4 октомври. Тогава е изстрелян първият изкуствен спътник на Земята, създаден в Съветския съюз от генералния конструктор на космически ракети и спътници - Сергей Павлович Корольов”, разказа Георги Иванов.

Други от От страната и света

"Евронюз": ЕК има план да ореже парите за здравеопазване

От изтекла чернова става ясно, че се готви преструктуриране - здравният фонд да бъде обединен с други или да изчезне изцяло Изтекъл ранен план за ключови реформи в бюджета на ЕС в сферата на

Правителството ще разгледа размера на минималната работна заплата

Проект на Постановление за определяне размера на минималната работна заплата за страната ще разгледа утре правителството, съобщиха от пресслужбата на кабинета

Министърката с българско гражданство от кабинета на Мицкоски с имоти за над 1 млн. евро

Тя има четири имота в чужбина, както и фирма в Чехия Саня Божиновска, министърката на енергетиката в кабинета на Християн Мицкоски,  се оказа с имоти за над 1 млн. евро

Вижте какво решава служебният кабинет утре

Министерският съвет ще проведе заседание в сряда, 23 октомври, от 11 ч. при следния предварителен дневен ред: 1. Проект на Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на

Европейските борси закриха в червено днешната търговия

Европейските фондови борси закриха днешната си търговска сесия с понижение, тъй като инвеститорите оценяваха печалбите на водещите компании и наблюдават перспективите за лихвените проценти в САЩ

>