Нафпавокът на пазителката баба Дешка е по-вкусен и от прошуто

22.10.2024 15:32 Марияна Бойкова
В категорията "Устойчиво развитие" награда взе Надка Кротева от ДЕШКА ЕООД. Отличието бе връчено от Боян Славчев - заместник директор управление "Банкиране малък бизнес" в Пощенска банка.

Надка Кротева е легендарна в Разложкия край със своята къща за гости, знаят я и в Италия с нейното уникално месо

Какво е нафпавок? С тази дума от района на Разлог е назовано мехурче, пълно с най-доброто от прасето - рибица, бут, плешка. Месото се кълца, прибавя се горски кимион. Прави се през декември, зрее три месеца на тавана, а след това се консервира в пепел.

Единственият човек, който все още го прави и съхранява традицията в Разложко, е легендарната баба Дешка от Горно Драглище, чиято къща за гости е на улица “Първа”. Това

не е тайна семейна рецепта,

а традиционен продукт на региона, но тъй като гледането на прасе вече е скъпо, хората се отказвали. Надка Кротева обаче държи традицията жива.

Тя стана известна покрай риалити формата “Фермата”, в който учеше фермерите да приготвят разложки ястия.

Преди 18 години поканили баба Дешка на световно изложение за храни в Италия. Занесла точно нафпавок. Събрала овациите на всички, които го опитали, медиите писали възторжено за това чудно българско месо, пратили и телевизионен екип да снима как се приготвя. Оттогава другото име на нафпавока е “българското прошуто”, ама по-вкусно от италианското.

Трудно е да се каже кой е основният бизнес на Надка Кротева и нейната фирма “Дешка” ЕООД. В къщата си тя посреща гости и им се посвещава. Приготвя им уникална храна, а за да стигне тя до трапезата, продуктите трябва да се произведат.

Аз джиджи-биджи на масата си не слагам, казва тя.

Баба Дешка получи наградата на “24 часа” в конкурса “Големите малки” в категорията “Устойчиво развитие” от Боян Славчев, зам.- директор на управление “Банкиране малък бизнес” в Пощенска банка.

Вие прославяте страната с уникалния продукт, който произвеждате. Прославяте и бита, и традициите в Разложкия край сред младите, това прави вашия бизнес много, много голям. Ние в Пощенска банка разработваме продукти и услуги за малкия бизнес, затова всички победители ще получат от нас подарък - продукт “Динамика старт”, каза Славчев.

Мислех, че съм малка, но “24 часа” ми доказа, че съм голяма. Разтреперих се, облекла съм се с народна носия, защото съм пазителка. Ние сме миналото - спрели сме там някъде в 80-те.

Може да съм стара, но съм с нов прочит

Обичам си селския живот, но съм горда селянка. Господ праща при мен точните хора, каза развълнуваната Надка Кротева, прочута като баба Дешка.

Други от От страната и света

Правителството ще разгледа размера на минималната работна заплата

Проект на Постановление за определяне размера на минималната работна заплата за страната ще разгледа утре правителството, съобщиха от пресслужбата на кабинета

Министърката с българско гражданство от кабинета на Мицкоски с имоти за над 1 млн. евро

Тя има четири имота в чужбина, както и фирма в Чехия Саня Божиновска, министърката на енергетиката в кабинета на Християн Мицкоски,  се оказа с имоти за над 1 млн. евро

Вижте какво решава служебният кабинет утре

Министерският съвет ще проведе заседание в сряда, 23 октомври, от 11 ч. при следния предварителен дневен ред: 1. Проект на Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на

Европейските борси закриха в червено днешната търговия

Европейските фондови борси закриха днешната си търговска сесия с понижение, тъй като инвеститорите оценяваха печалбите на водещите компании и наблюдават перспективите за лихвените проценти в САЩ

В таен гроб в Петра откриха чаша досущ като Светия Граал на Индиана Джоунс

Новите разкопки в Йордания ще дадат ценни сведения за цивилизацията на набатейците Във филма на Стивън Спилбърг от 1989 г. “Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход” Храмът на Слънцето е

>