С бруталните 199% са се увеличили българите с диабет за последните 18 г.

22.10.2024 14:42 Любомира Николаева
Проф. Анна-Мария Борисова и проф. Михаил Богданов подчертаха значението на редовните профилактични прегледи особено за хора над 45 г.

Добрата новина е, че с промяна в начина на живот рискът може да се намали с 58 процента

Диабетът вече е толкова голям проблем за отделния човек и за обществото, че дори аз съм изненадана, каза на дискусия за социално значимото заболяване проф. Анна-Мария Борисова, дългогодишен председател на Българското дружество по ендокринология. Тя представи нови данни от скрининг сред българското население, който към 2024 г. показва 199% ръст за последните 18 години.

В човешки съдби това увеличение е от 487 000 през 2006 г. на 770 000 през 2024 г.

Това, че данните са близки до средното за света, не е успокоение, а само предупреждение "Да покажем червен картон на диабета" чрез намеса още в преходния период, преди заболяването да навлезе в същинската си фаза, е фокусът на започналата информационна кампания . За света честотата на диабета сред хората от 20 до 79 г. нараства с 218 процента - от 246 милиона през 2007 г. до 537 милиона през 2021 г.

Най-драстичната новина е, че и у нас половината от диабетиците не са диагностицирани и не подозират за заболяването си. Симптомите стават отчетливи чак в разгърнатата фаза на диабета и обикновено са пропуснати като възможност годините на преддиабет. Днес всеки трети над 60-годишна възраст е с диабет. Преходното състояние е три пъти по-често от диабета и се счита за основен негов рисков фактор. Половината от хората с преддиабет след 5 г. стават диабетици, показва проучването на екипа на проф. Борисова сред българското население.
Освен всички други лоши новини, диабетът се „подмладява". Във възрастта между 20 и 29 г. през 2006 г. не е имало диабетици, а през 2024 г. те са 1,5%.
„Навременното откриване на преддиабет е критично за предотвратяване на прогресията към захарен диабет тип 2, както и развитието на сериозни усложнения като коронарна болест на сърцето и хронична бъбречна болест," добави проф. д-р Михаил Боянов от Клиниката по ендокринология в УМБАЛ „Александровска". Той подчерта, че няма ранни сигнали, които да подскажат за проблема и полезният ход за профилактика е човек поне веднъж годишно да направи изследване на кръвната захар и по преценка на лекар по-задълбочени тестове като гликиран хемоглобин и натоварване с глюкоза. Двамата професори ендокринолози изтъкнаха, че ранното разпознаване на състоянието позволява по-ефективно управление на здравословните рискове и дава възможност за значителни подобрения чрез промени в начина на живот и, при нужда, медикаментозна терапия.

Експертите подчертаха значението на редовните профилактични прегледи особено за хора над 45 г. и при повишен риск поради наднормено тегло, фамилна обремененост, високо кръвно налягане или други сърдечносъдови заболявания, ниски нива на „добрия" холестерол и високи триглицериди.

Добрата новина е, че промяната в начина на живот, като редовна физическа активност и загуба на 5% до 7% от телесното тегло, може да намали риска от развитие на диабет с 58 процента. 

Други от Докторе кажи

Над 306 млн. лв. е недостигът за болниците за ноември в бюджета на НЗОК

В бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за ноември има недостиг от над 306 млн. лв. за болниците, каза пред журналисти Ганка Аврамова

Пациенти алармират за недостиг на лекарства за трансплантирани

Пациенти алармират за недостиг на лекарства срещу отхвърляне на органи за трансплантирани. Липсата на медикаментите може да се окаже животозастрашаваща

Заразената жена с „бактерия човекоядец" е оперирана 10 пъти, за да махнат некрозата от крака й

Лекари от Бургас спасиха 61-годишна жена от "бактерия човекоядец". Тя е била на почивка на къмпинг „Силистар". Наранява крака си на шезлонг, но въпреки откритата рана влиза в морето

Лекари предупреждават: Антибиотиците стават все по-неефективни

Борбата с бактериите е част от човешката история. С откриването на пеницилина през миналия век продължителността на човешкия живот рязко се увеличава. Благодарение на първия антибиотик можем да

Лекари от "Пирогов" ще консултират безплатно срещу инсулт

Водещи специалисти от университетската болница "Пирогов" ще извършват безплатна оценка на индивидуалния риск от инсулт. Кампанията е по повод 29 октомври - Световен ден за борба с инсулта. Доц

>