Несебър показва три уникални находки в музея "Гети" в Лос Анджелис (Снимки)

22.10.2024 12:28 Тони Щилиянова
Керамична сима с декорация на антични къщи и различни изображения.
Мраморна табела от IV век пр. Хр. с посвещение към Кибела – богиня, популярна както сред гърците, така и сред траките.
Надгробна плоча на Юлия - Хеката.

Музей "Старинен Несебър" предостави три изключително ценни и редки артефакта от фонда си, които отпътуваха за Съединените щати, за да бъдат експонирани в музея „Джон Пол Гети", като част от изложбата "Древна Тракия и Античния свят. Съкровищата на България, Румъния и Гърция", съобщиха от пресцентъра на общината.

Първият и най-интересен паметник, датиран от II век, е надгробна плоча на Юлия - Хеката. В плочата, изработена от мрамор, се споменава за историята и произхода на Несебър.

Вторият експонат е мраморна табела от IV век пр. Хр. с посвещение към Кибела – богиня, популярна както сред гърците, така и сред траките.

Третият артефакт - керамична сима с декорация на антични къщи и различни изображения, е с датировка втората четвърт на IV век пр. Хр. Изработена е от светлокафява глина, със запазени следи от оцветяване с червена, жълта и синя боя.

Експонатите са безценни и изключително редки и са свидетелство за интересната история на Несебър и нашите земи. Те са илюстративни за археологическото наследство на морския град от Античността и елинистичния период в симбиозата му с тракийската култура.

За експозицията в Съединените щати отпътуваха още емблематични паметници от тракийския период като Вълчитрънското и Панагюрското златни съкровища, комплекс предмети от могилата „Голяма косматка" край гр. Шипка, съдове от Рогозенското съкровище и много други, като българското участие представлява 90 % от цялата сбирка.

Други от От страната и света

“ТикТок” уврежда психичното здраве на децата

14 американски щата заведоха дело срещу китайската видеоплатформа заради злоупотреба с непълнолетните Четиринадесет щатски прокурори са подали съдебни искове срещу социалната мрежа “ТикТок”

Катастрофа на столичния бул. "Сливница", движението е затруднено

Катастрофа е станала на столичния бул. "Сливница", стана ясно от снимки в социалните мрежи.  Инцидентът е станал на кръстовището с ул. "Адам Мицкевич"

Резитба на изсъхнали дървета затваря временно част от ул. „Хан Аспарух" на 23 октомври

Община Русе информира водачите на моторни превозни средства и жителите на града, че на 23 октомври /сряда/ от 9 до 14 ч. ще бъде затворена за движение ул

По време на "черния петък" се купува най-често техника, КЗП ще следи цените преди намаленията

Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Мария Филипова каза, че е важно не само търговците да са добросъвестни, но и потребителите да се информират сами

Евростат: Бюджетен дефицит от 3,5 на сто от БВП за ЕС, за България е 2 на сто

Делът на държавния дълг на страните от Европейския съюз спрямо брутния им вътрешен продукт (БВП) се понижава до 80,8 на сто в края на 2023 г. при 82,5 на сто в края на 2022 година

>