4 г. антимафиоти следили фалшивата печатница за пари в Шумен, работили с Европол и Сикрет сървис

22.10.2024 12:17
Евро банкноти СНИМКА: PIXABAY

Главната дирекция „Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) успя с дългогодишна работа да разкрие престъпната дейност на групата, изработвала фалшиви банкноти, съобщи комисар Боян Раев, заместник-директор на ГДБОП, във връзка с разбитата печатница за изработване на фалшиви банкноти в Шумен. По случая са задържани трима души, двама са с повдигнати обвинения.

В рамките на разследването от сектор „Фалшификации" работят и обменят оперативна информация с Европол и Сикрет сървис.

От 2020 г. ГДБОП работи по случая, докато се стигне до реализацията на 16 октомври. Групата е изработвала изключително прецизно банкноти от 50 лв., 500 евро и 50 долара. Комисар Раев обясни, че банкнотата от 500 евро е т.нар. суперфалшификат - с изключително високо качество, покриваща много високи защитни елементи, доказано и от експертизи. Евровата бакнота е засечена в държави от Европейския съюз, съобщава БТА.

По време на брифинга Крис Макинтайър, началник на офиса на Сикрет сървис в България, отбеляза доброто сътрудничество с българските власти, което продължава повече от 20 години.

Други от От страната и света

“ТикТок” уврежда психичното здраве на децата

14 американски щата заведоха дело срещу китайската видеоплатформа заради злоупотреба с непълнолетните Четиринадесет щатски прокурори са подали съдебни искове срещу социалната мрежа “ТикТок”

Катастрофа на столичния бул. "Сливница", движението е затруднено

Катастрофа е станала на столичния бул. "Сливница", стана ясно от снимки в социалните мрежи.  Инцидентът е станал на кръстовището с ул. "Адам Мицкевич"

Резитба на изсъхнали дървета затваря временно част от ул. „Хан Аспарух" на 23 октомври

Община Русе информира водачите на моторни превозни средства и жителите на града, че на 23 октомври /сряда/ от 9 до 14 ч. ще бъде затворена за движение ул

По време на "черния петък" се купува най-често техника, КЗП ще следи цените преди намаленията

Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Мария Филипова каза, че е важно не само търговците да са добросъвестни, но и потребителите да се информират сами

Евростат: Бюджетен дефицит от 3,5 на сто от БВП за ЕС, за България е 2 на сто

Делът на държавния дълг на страните от Европейския съюз спрямо брутния им вътрешен продукт (БВП) се понижава до 80,8 на сто в края на 2023 г. при 82,5 на сто в края на 2022 година

>