Фалшивите „супербанкноти“ от Шумен минавали машинна проверка и банкомат

22.10.2024 12:13
евро СНИМКА: Pixabay

Трима души са задържани за изработка и разпространение на фалшиви банкноти с номинал от 50 лева, 50 долара и 500 евро с изключително високо качество в печатница в Шумен.

Заместник-директорът на ГДБОП Боян Раев нарече фалшивите пари „супербанкноти".

Работата по случая започва през 2020 година. 2023 година е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура – Шумен и от тогава работата е изключително активна, за да се увенчае с успех на 16 октомври. За разбиването на престъпната схема ГДБОП си е сътрудничила успешно с Европол и "Сикрет сървиз".

Анализите показват, че 500-евровата банкнота е т.нар. "суперфалшификат" – с много високо качество и защитни елементи, съобщи Раев.

50-левовите банкноти са намирани в търговската мрежа. Тези банкноти минават машинната проверка, минават и през банкомати.

Задържани са три лица като и тримата са с различни мерки за принуда, съобщи още зам.-директорът на ГДБОП. Един е с мярка за постоянно задържане, вторият е под домашен арест, а третият – с парична гаранция.

На два от адресите в Шумен са намерени множество доказателства, които доказват производството и разпространението на неистинските парични знаци. Намерени са плаки и готови завършени 500 евро от суперфалшификати, има банкноти и от 50 долара.

Боян Раев съобщи, че тази престъпна дейност е могла да наруши финансовата сигурност както на България, така и на други европейски държави, съобщи БГНЕС.

Други от От страната и света

“ТикТок” уврежда психичното здраве на децата

14 американски щата заведоха дело срещу китайската видеоплатформа заради злоупотреба с непълнолетните Четиринадесет щатски прокурори са подали съдебни искове срещу социалната мрежа “ТикТок”

Катастрофа на столичния бул. "Сливница", движението е затруднено

Катастрофа е станала на столичния бул. "Сливница", стана ясно от снимки в социалните мрежи.  Инцидентът е станал на кръстовището с ул. "Адам Мицкевич"

Резитба на изсъхнали дървета затваря временно част от ул. „Хан Аспарух" на 23 октомври

Община Русе информира водачите на моторни превозни средства и жителите на града, че на 23 октомври /сряда/ от 9 до 14 ч. ще бъде затворена за движение ул

По време на "черния петък" се купува най-често техника, КЗП ще следи цените преди намаленията

Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Мария Филипова каза, че е важно не само търговците да са добросъвестни, но и потребителите да се информират сами

Евростат: Бюджетен дефицит от 3,5 на сто от БВП за ЕС, за България е 2 на сто

Делът на държавния дълг на страните от Европейския съюз спрямо брутния им вътрешен продукт (БВП) се понижава до 80,8 на сто в края на 2023 г. при 82,5 на сто в края на 2022 година

>