Детската педагогическа стая ще следи за поведението на Любчо, обвинен в убийството на майка си в Пловдив

22.10.2024 11:46 Никола Михайлов
14-годишният Любомир Биларев в съда в Пловдив.

Според апелативните магистрати бащата не може да упражнява ефективен контрол над него

Мярка за неотклонение "под надзор на инспектор от детска педагогическа стая" получи 14-годишният Любомир Биларев, обвинен в умишленото убийство на майка си в Пловдив. Момчето беше пуснато под надзор на родител от Окръжния съд, но апелативните магистрати прецениха, че баща му Красимир не може да упражнява ефективен контрол върху него.

Както "24 часа" вече писа, Любомир беше задържан на 13 октомври, след като майка му Бистра издъхна в дома им в кв. "Коматево". По време на заседанието в Окръжния съд стана ясно, че момчето е било системно малтретирано от жената, която го обиждала, посягала му и няколко пъти пробвала да го души. По думи на баща му тя пиела над бутилка уиски на ден, което смесвала с хапчета против депресия.

Апелативният съд се съгласи с доводите на първата инстанция, че от доказателствата не може да се направи обосновано предположение за вината на Любомир по обвинението, което му е повдигнато, а може да става въпрос за по-лека правна квалификация - причиняване на смърт по непредпазливост след умишлено нанесена телесна повреда. Заради възрастта му и чистото му криминално минало няма опасност да извърши ново престъпление, а риска да се укрие съдиите отхвърлят, защото баща му се грижи за него.

"Смятаме, че най-адекватната мярка, с оглед на доказателствата, представени от прокуратурата, е под надзор на инспектор от детска педагогическа стая. Бащата не може да упражнява ефективен контрол предвид данните за други агресивни прояви, включително в училище, а и деянието е извършено, когато е той бил трудово ангажиран", каза председателят на състава Христо Крачолов.

Тепърва предстоят още действия по разследването, за да стане ясно какво точно се е случило във фаталната нощ между Бистра и Любомир.

Други от От Пловдив

За ПП-ДБ с №26: Увеличението на доходите е инвестиция в хората. Така се грижим за България

Aко България беше останала с темпа на вдигане на доходите на ГЕРБ, вероятно българи щяха да ходят да работят у съседките ни за по-добро заплащане, казва съпредседателят на "Продължаваме промяната"

Верижна катастрофа затапи околовръстното шосе на Пловдив (Видео)

Поредна катастрофа с няколко автомобила предизвика километрична тапа на околовръстното шосе на Пловдив. Инцидентът е станал по-рано днес, съобщават шофьори

Подготвят довършването на зоопарка в Пловдив, отново ще има специално общинско предприятие

Община Пловдив ще направи нов опит за довършването на недостроения и изоставен от 9 години зоопарк със спечелени за техническа помощ 200 000 лв. С тях фирма ще трябва да изготви проект и да разработи

Изрядните превозвачи в Пловдив поемат и линиите на колегите си с неспазен график

Мярката влиза в сила на 11 ноември за 1 година Превозвачите, които изпълняват 98-100% от курсовете си по прекратения договор за 13 от линиите на градския транспорт на Пловдив

Намериха шофьорката, блъснала дете в Пловдив и избягала

41-годишната водачка, която вчера сутринта блъсна 13-годишно момиче на "Коматевско шосе" в Пловдив и избяга, е установена, съобщи полицията. Инцидентът стана около 7 часа

>